THEPOWERGAME
Από το νέο έτος θα ξεκινήσει η επιβράδυνση των τιμών καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs, ο γενικός δείκτης πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα κορυφωθεί τον Ιανουάριο στο 12,9%, σημαντικά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της αγοράς. Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για την κατάρτιση της νομισματικής πολιτικής, αναμένεται να κορυφωθεί ένα μήνα νωρίτερα στο 5,3% τον Δεκέμβριο.
Η αμερικανική τράπεζα βλέπει τρεις κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέλιξη του φαινομένου τους επόμενους μήνες. Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική πολιτική. Πιθανή διάθεση μεγάλων πακέτων στήριξης θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον δομικό πληθωρισμό. Δεύτερον, παρατηρείται σημαντική αβεβαιότητα γύρω από τον βαθμό στον οποίο οι υψηλές τιμές ενέργειας έχουν περάσει στον δομικό πληθωρισμό. Τρίτον, ενδεχόμενη αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να μετριάσει τις πιέσεις στις ενεργειακές τιμές με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη χαμηλότερο πληθωρισμό το 2023.
Η Goldman Sachs τονίζει ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσαν έκπληξη γιατί ο δείκτης εμφανίστηκε πολύ υψηλός την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν. Ο ενεργειακός πληθωρισμός βρίσκεται πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο του, σημειώνει και εκτιμά ότι οι τρέχουσες τιμές spot του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλότερες από τις τιμές χονδρικής που υποδηλώνουν τα επιμέρους στοιχεία του πληθωρισμού, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το επικείμενο πλαφόν. Συνολικά, η GS προβλέπει ότι ο γενικός πληθωρισμός έχει περιθώρια 1,6% ποσοστιαίων μονάδων.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, η GS θεωρεί ότι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές είναι παγκόσμιου χαρακτήρα και με δεδομένο ότι δεν αναμένεται να εξασθενήσουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα, οι πιέσεις στις τιμές των τροφίμων θα συνεχιστούν. Ο οίκος επισημαίνει ότι ο μηνιαίος πληθωρισμός για τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο το 2021 στο 3%, ενώ το 2022 έχει μέχρι στιγμής διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 15%, ωθούμενος κυρίως από τις τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει ραγδαία εξελιχθεί σε σοβαρό συστατικό του γενικού πληθωρισμού, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός τροφίμων έχει σε ορισμένες χώρες περίπου διπλάσια βαρύτητα στην κατάρτιση του γενικού δείκτη σε σύγκριση με την ενέργεια.
Συμπερασματικά, η GS προχωρά στην ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον δομικό πληθωρισμό το 2023, κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,3%, έναντι της πρόβλεψης της ΕΚΤ για δομικό πληθωρισμό στο 3,4%. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 5,3% τον Δεκέμβριο και να υποχωρήσει στο 3,1% στο τέλος του 2023, από 2,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Για το τέλος του 2024, η πρόβλεψη της αμερικανικής τράπεζας είναι για δομικό πληθωρισμό στο 2,2%.
Η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις τιμές στα τρόφιμα στέλνει υψηλότερα και την πρόβλεψη για τον γενικό πληθωρισμό. Η GS περιμένει την κορύφωση τον Ιανουάριο στο 12,9%, από 12,1% προηγουμένως και τη διαμόρφωση του γενικού πληθωρισμό στο 9,4% στο σύνολο του 2023, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ αλλά και το επίπεδο που προεξοφλεί η αγορά. Σήμερα, η αγορά προεξοφλεί ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,6% σε ετήσια βάση στο τέλος του 2023, ενώ η GS τον τοποθετεί στο 4,7%.