THEPOWERGAME
Για την εκτόξευση του πληθωρισμού αλλά και για την έντονη ανησυχία που υπάρχει για το αν θα συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα μίλησε στην ΕΡΤ η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Ελισάβετ Κουκουμέρια.
Η ίδια ξεκαθάρισε: «Οι τιμές στα προϊόντα μας δεν έχουν αλλάξει, όμως περιμένουμε κι εμείς να δούμε πού θα καταλήξει όλη αυτή η ιστορία με τα σιτηρά, που είναι βασική πρώτη ύλη για τη δουλειά μας».
«Δεν θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας», διαβεβαίωσε, «θα έχουμε όμως πρόβλημα ακρίβειας, γιατί οι τιμές όλων των προϊόντων που χρησιμοποιούμε θα εκτοξευτούν κι άλλο».
Πρόσθεσε ότι: «Έχουμε γίνει όλοι χρηματιστές, παρακολουθούμε κάθε μέρα τη διακύμανση των τιμών για να δούμε πού θα μας ξημερώσει».
«Τα αρτοποιεία που ήδη μέχρι σήμερα έχουν κλείσει έφτασαν τα 215. Πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υπάρχουν οικογένειες», είπε.
Η κ. Κουκουμέρια διευκρίνισε: «Το ”καλάθι του νοικοκυριού” είναι ένα επικοινωνιακό κομμάτι. Δεν νομίζουμε ότι θα βοηθήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νοικοκυριό σήμερα. Είναι ένα τρικ, που σε βάθος χρόνου δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
Η ίδια τόνισε ακόμη: «Περιλαμβάνει το ψωμί το συσκευασμένο και το τυποποιημένο, όχι το φρέσκο. Ο κόσμος όμως επιλέγει το φρέσκο ψωμί, γιατί είναι φθηνότερο και ποιοτικότερο».
Ξεκαθάρισε επιπλέον: «Ο έλεγχος των τιμών και της ακρίβειας θα έπρεπε να γίνεται στην πηγή και όχι στο ράφι».
«Σήμερα αγοράζουμε το αλεύρι 65 με 68 λεπτά το κιλό, όταν πριν από ένα χρόνο η τιμή του ήταν 35 λεπτά το κιλό», κατέληξε.