THEPOWERGAME
Αναμενόμενο ήταν σε όλους τους επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρώπης ότι στη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου, η ΕΚΤ θα αύξανε τα επιτόκια και μάλιστα στο υψηλότερο από τα δύο πιθανά ποσοστά, δηλαδή στις 75 μονάδες βάσης και όχι στις 50, ενώ υπήρχε πλήρης άρνηση για μία αύξηση στη μονάδα.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν αποφασίσει ότι θα ακολουθούσαν την τάση που θα διαμορφωνόταν, η οποία (κατά τα φαινόμενα) ήταν ήδη προσανατολισμένη προς την αύξηση των 75 μονάδων. Άλλωστε, η διαφορά των 25 μονάδων δεν θα είχε και πολύ μεγάλη σημασία, μας έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζιτών της ζώνης του ευρώ, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και σε περεταίρω αυξήσεις στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου. Εκεί, τα πράγματα αναμένεται να είναι διαφορετικά, καθώς πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ότι ήδη η ΕΚΤ έχει οδηγήσει τα επιτόκιά της στο λεγόμενο «ουδέτερο επιτόκιο» δηλαδή σε εκείνον τον «μαγικό» αριθμό που ναι μεν πιέζει τον πληθωρισμό προς τα κάτω, χωρίς όμως να επιφέρει ύφεση στην οικονομία. Και ήδη η ύφεση είναι μία σημαντική ανησυχία για τους κεντρικούς τραπεζίτες. Άλλωστε και η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην πιθανότητα ύφεσης στη ζώνη του ευρώ, τονίζοντας όμως ότι «η εντολή που έχουμε ως ΕΚΤ είναι να αποφύγει (η ευρωζώνη) την ύφεση».
Και ενώ μπορεί να πει κανείς ότι βρισκόμαστε χρονικά αρκετά μακριά από την επόμενη συνεδρίαση που θα πάρει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα κλίμα ενάντιο προς την περεταίρω αύξηση των επιτοκίων. Βέβαια η Κριστίν Λαγκάρντ λέγοντας «έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε» έκανε σαφές ότι η δική της άποψη είναι υπέρ της περεταίρω αύξησης των επιτοκίων. Ήδη όμως είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν ότι ο πληθωρισμός με το 9,9%τον Σεπτέμβριο έχει φτάσει στο ζενίθ του και σύντομα θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, με δεδομένο ότι έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές και στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από την πολιτική προμήθειας και τιμολόγησης του φυσικού αερίου, που είναι άλλωστε η βασική δύναμη ανόδου του πληθωρισμού αυτό τον χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι ήδη πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αρχίσει να θεωρούν ότι με την σημερινή πορεία του φυσικού αερίου που έχει κατέβει στα 109 €/MWh, δεν θα πρέπει να υπάρξουν περεταίρω αυξήσεις επιτοκίων, ενώ στην ουσία θα περιμένουν να δουν κατά πόσο η επέλαση του χειμώνα στην Ευρώπη θα επηρεάσει τις τιμές.
Η σημερινή κατάσταση
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση που ισχύει αυτή τη στιγμή με τα επιτόκια, έχει επιφέρει μία ακόμη (την τέταρτη κατά σειρά) αύξηση επιτοκίων για τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς ήδη από τον Ιούλιο η ΕΚΤ αυξάνει κάθε μήνα τα βασικά επιτόκιά της. Έτσι, για ένα νέο κυμαινόμενο δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με 15 έτη χρόνο αποπληρωμής, η δόση -που πριν τις αυξήσεις ήταν 756 ευρώ- τον Νοέμβριο θα ανέβει στα 833 ευρώ, επιβαρύνοντας τον δανειολήπτη με 77 ευρώ το μήνα ή 924 ευρώ το χρόνο. Εάν τώρα τον Δεκέμβριο υπάρξει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, δεν αποκλείεται τον Ιανουάριο η δόση να ανέβει κι άλλο επιβαρύνοντας το σημερινό δάνειο. Και εδώ φαίνεται ότι είναι πολλοί εκείνοι οι κεντρικοί τραπεζίτες που αντιδρούν στη νέα διεύρυνση των επιτοκίων, καθώς θεωρούν ότι τέτοιου είδους αυξήσεις θα οδηγήσουν σε σημαντική συγκράτηση της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμα και σε ύφεση τη ζώνη του ευρώ.