THEPOWERGAME
Μετά τον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, άλλη μια μελέτη, αυτή τη φορά της KMPG, δείχνει ότι η κατάσταση στη χώρα μας τους επόμενους 12 μήνες, αναμένεται ότι θα είναι καλύτερη απ’ ότι στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, η ετήσια έρευνα της KPMG σε διευθύνοντες συμβούλους CEO μεγάλων επιχειρήσεων (CEOs Outlook), παρουσιάζει τους ξένους managers περισσότερο απαισιόδοξους, αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της χώρας τους. Σχεδόν 9 στους 10 ξένους managers (ποσοστό 86%) θεωρούν ότι η αγορά τους θα βρεθεί σε ύφεση, έστω και βραχύβια κατά τους επόμενους 12 μήνες.
Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο. Η έρευνα που πραγματοποίησε η ελληνική KPMG σε 50 Έλληνες managers με δραστηριότητες στους ίδιους ακριβώς επιχειρηματικούς κλάδους, δείχνει ότι μόλις δύο στους 10 Έλληνες managers (24%) πιστεύουν ότι θα συμβεί το ίδιο στη χώρα μας. Μάλιστα τo 82% των Ελλήνων CEOs εκφράζουν αισιοδοξία για την προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας τα επόμενα τρία χρόνια, χωρίς ωστόσο να αιτιολογείται αυτή η αισιοδοξία.
Σε αυτό όμως που συμφωνούν ξένοι και Έλληνες managers είναι ότι η επικείμενη ύφεση -εφόσον υπάρξει- θα είναι βραχύβια και ήπια. Περίπου τρεις στους πέντε ξένους managers (56%) θεωρούν ότι η ύφεση θα είναι ήπια, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 22%.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το παράδοξο της μεγαλύτερης αισιοδοξίας στο εσωτερικό της χώρας έναντι του εξωτερικού. Το ίδιο έδειξε και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) του ΙΟΒΕ για τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στην Ελλάδα ο δείκτης αυτός καταγράφηκε για τον περασμένο μήνα στο 105,1, έναντι 93,7 που ήταν για την Ευρωζώνη και 92,6 που ήταν στην Ενωμένη Ευρώπη των 27 (ΕΕ-27). Μάλιστα, η «ψαλίδα» διευρύνθηκε υπέρ της χώρας μας, αφού τον μήνα Αύγουστο ο ΔΟΚ για την Ελλάδα είχε διαμορφωθεί σε 101,7, ενώ για την Ευρωζώνη ήταν στο 97,3 και για την ΕΕ στο 96,1.
Σημειώνεται ότι τουλάχιστον μια δεκαετία, η κατάσταση με το ΔΟΚ ήταν αντεστραμμένη, δηλαδή υψηλότερες προσδοκίες υπήρχαν σε Ευρωζώνη και ΕΕ και χαμηλότερες για την Ελλάδα. Ειδικά σε περιόδους αυξημένου ρίσκου, π.χ. το 2012 και το 2015, ο ΔΟΚ για την Ελλάδα είχε υποχωρήσει ακόμη και στο 76 (Αύγουστος 2015).
Η έρευνα της KPMG γίνεται για 8η συνεχή φορά (5η για την Ελλάδα) και στόχος της είναι η διερεύνηση των εκτιμήσεων των επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη σχετικά με την πορεία της οικονομίας, τις επενδύσεις, το προσωπικό κ.λπ. κατά τους επόμενους 12 μήνες. Η έρευνα ονομάζεται «CEOs Outlook», και φέτος έγινε σε 11 μεγάλες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Αυστραλία κ.ά.), απ’ όπου συλλέχθηκαν οι απόψεις 1.325 managers από τις χώρες αυτές.
Στη χώρα μας διεξήχθη άλλη μια αντίστοιχη έρευνα, όπου το δείγμα αποτέλεσαν 50 managers επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Η έρευνα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο.
Ενδιαφέρον ακόμη εύρημα της έρευνας της KPMG είναι ότι οι managers σε ποσοστό 93% στο εξωτερικό και σε ποσοστό 100% στην Ελλάδα, θέλουν το προσωπικό τους in-house για εργασία. Με άλλα λόγια το μοντέλο της τηλεργασίας που κυριάρχησε λόγω της πανδημίας δεν φαίνεται ακόμη ώριμο στις επιχειρήσεις.