THEPOWERGAME
Συνεχίστηκε και στο γ’ τρίμηνο του έτους η δημιουργία επιχειρήσεων στη χώρα μας. Το ισοζύγιο μεταξύ ενάρξεων και κλεισιμάτων επιχειρήσεων παραμένει θετικό, τόσο στο τελευταίο τρίμηνο όσο και στο σύνολο της χρονιάς.
Σε επίπεδο 9μήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου ΓΕΜΗ καταγράφηκε η έναρξη 35.008 επιχειρήσεων, ενώ λουκέτα μπήκαν σε 11.209 επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα θετικό ισοζύγιο που ανήλθε σε 23.799 νέες επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η έναρξη όσο και το κλείσιμο επιχειρήσεων εντάθηκε φέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ωστόσο, η έναρξη επιχειρήσεων κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα (+5%) έναντι το κλείσιμό τους (+2%). Το αποτέλεσμα ήταν φέτος να έχουμε περισσότερες νέες επιχειρήσεις (+7%) σε σχέση με το πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων είχαμε και στο γ’ τρίμηνο, εποχή που θεωρείται η πιο υποτονική του έτους. Σχεδόν 6.100 νέες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε το υψηλό ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός. Οι Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για «λουκέτα» στις επιχειρήσεις λόγω υψηλού λειτουργικού κόστους δεν επαληθεύθηκαν γι’ άλλη μια φορά.
Σημειώνεται ότι ιστορικά οι περισσότερες ενάρξεις επιχειρήσεων καταγράφονται στο α’ τρίμηνο του έτους (και ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου) και τα περισσότερα κλεισίματα καταγράφονται στο δ’ τρίμηνο του έτους. Επομένως, στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να σημειωθεί μια υποχώρηση της δυναμικής της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Σίγουρα όμως η χρονιά θα κλείσει με μεγάλο θετικό ισοζύγιο στις ιδρύσεις επιχειρήσεων που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις 30.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων επιχειρήσεων που δημιουργείται κάθε τρίμηνο είναι Ατομικές Επιχειρήσεις. Σχεδόν τα 3/4 των ενάρξεων επιχειρηματικής δραστηριότητας αφορούν σε ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις (Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Επιχειρήσεις). Το 1/4 των επιχειρήσεων αγορά σε κεφαλαιουχικές, δηλαδή Ιδιωτικές κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ανώνυμες Επιχειρήσεις (ΑΕ).
Πάντως τα στοιχεία του ΓΕΜΗ και της ΕΛΣΤΑΤ δεν ταυτίζονται επ’ ακριβώς. Τα στοιχεία του ΓΕΜΗ προέρχονται από τα επιμελητήρια, ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την ΑΑΔΕ. Στο ΓΕΜΗ επομένως υπάρχουν πολλές ιδρύσεις επιχειρήσεων που όμως για διαφόρους λόγους παραμένουν ανενεργές. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αντικατοπτρίζουν καλύτερα τα μεγέθη καθώς προέρχονται από την ΑΑΔΕ που δείχνουν την οικονομική και άρα επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι τάσεις ωστόσο δεν διαφοροποιούνται μεταξύ τους, ιδίως στην κατηγορία της έναρξης των επιχειρήσεων. Εκεί που διαφοροποιούνται είναι στο κλείσιμο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Εκεί η ΕΛΣΤΑΤ για λόγους εμπιστευτικότητας δεν δίνει στοιχεία του κλεισίματος των επιχειρήσεων.