THEPOWERGAME
Η 5η συνεδρίαση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Καζακστάν πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αστάνα, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον συμπρόεδρο από την καζαχική πλευρά, υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Yerzhan Yerkinbayev να υπογράφουν το αντίστοιχο πρωτόκολλο.
Κατά τη συνεδρίαση καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Καζακστάν σε κρίσιμους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση το εμπόριο, την ενέργεια και την αγροτική συνεργασία. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τη βούληση των δύο πλευρών να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις στους τομείς εμπορίου, οικονομίας, αγροτικής συνεργασίας, ενέργειας, υποδομών, μεταφορών-οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών-τουρισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης. Η φετινή συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση 30 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Καζακστάν, με τις δύο χώρες να εκπροσωπούνται σε υπουργικό επίπεδο.
Ιδιαίτερη έμφαση, γνωστοποιείται επίσης, δόθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, κατά κύριο λόγο δημητριακών από το Καζακστάν στην Ελλάδα και ελαιόλαδου από την Ελλάδα στο Καζακστάν.
Στον τομέα των μεταφορών, συζητήθηκε επίσης η προοπτική χρήσης του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας για τη σύνδεση του Καζακστάν με την ΕΕ διαμέσου του Διαδρόμου Orient East Mediteranean του TEN-T και του μέσου διαδρόμου (Middle Corridor) που συνδέει την Κίνα με την ΕΕ.
Από την καζάχικη πλευρά, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Στο πλαίσιο αυτό έγινε αναφορά στην απευθείας αεροπορική σύνδεση Αλμάτι – Ηρακλείου Κρήτης που εγκαινίασε η Air Astana την 1η Ιουνίου 2022 και συζητήθηκαν οι προοπτικές περισσότερων απευθείας αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των ΑΠΕ, καθώς επίσης και στον τομέα των κατασκευών, όπου προσφέρονται μεγάλες δυνατότητες δραστηριοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων.
Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης. Συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας Χρήστος Τσίτουρας.
Μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής, τα μέλη της αντιπροσωπείας συμμετείχαν στο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ Kazakhstan Global Investment Roundtable(KGIR-2022), στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποίησαν διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους υπουργούς.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διμερείς επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών, ο Κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Almas Aidarov, με τον οποίο συζητήθηκαν επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Καζακστάν.
Ο κ. Φραγκογιάννης υπέγραψε για λογαριασμό του ENTERPRISE GREECE Μνημόνιο Συνεργασίας με τον αντίστοιχο φορέα του Καζακστάν KAZAKH INVEST. Το Μνημόνιο υπέγραψε από την καζάχικη πλευρά ο πρόεδρος του φορέα Meirzhan Yussupov.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, συναντήθηκε με τον Καζάχο υπουργό Γεωργίας Yerbol Karashukeyev και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Kαζάχο υφυπουργό Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών Iran Sharkhan. Κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών, υπεγράφησαν αντίστοιχες Συμφωνίες Καλών Προθέσεων για την προώθηση της επιμέρους συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων.
Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων και επαφών τους στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπως τονίζεται, οι υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και τις προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη δυναμική και αναπτυσσόμενη οικονομία της κεντροασιατικής χώρας.