THEPOWERGAME
Ως μια περιοχή υψηλού κινδύνου για το Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτήρισε χθες στη Βουλή ο αν. υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τα δημόσια έργα που είναι μπροστά μας για υλοποίηση. Παράλληλα, ο πολιτικός προϊστάμενος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάλεσε τα κόμματα να αφήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης έξω από την «συνήθη αντιπολιτευτική τακτική».
«Δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας εκατοντάδες δημόσιους διαγωνισμούς, η δυσκολία είναι μπροστά μας» είπε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι η αποτελεσματική υλοποίησή του «απαιτεί από όλους, την αγορά, τη Δικαιοσύνη και προφανώς από την κυβέρνηση που έχει την κεντρική ευθύνη, αλλά και από την αντιπολίτευση -όποιος και αν βρίσκεται στα έδρανά της- να κρατήσουμε το εργαλείο αυτό (σ.σ. του Ταμείου Ανάκαμψης) έξω από τις συνήθεις αντιπαραθέσεις και τον συνήθη τρόπο που κάνουμε αντιπαράθεση σε αυτή την αίθουσα».
Ο κ. Σκυλακάκης προηγουμένως είχε αναφερθεί στη μάχη που δίνεται για να απορροφηθούν έγκαιρα και σωστά οι πόροι του Ταμείου. «Όποια κυβέρνηση υπάρχει και υλοποιεί το σχέδιο – γιατί σε 6-8 μήνες θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός θα μας πει ποια θα είναι αυτή η κυβέρνηση- απαιτεί απίστευτη προσήλωση, όχι μόνον της διοίκησης αλλά και του πολιτικού προσωπικού στη συνεχή πίεση για υλοποίηση. Χωρίς ασφυκτική παρακολούθηση από όλο το προσωπικό, και τις μεγάλες τομές που απαιτούνται σε όλη αυτή την διαδρομή, είναι πάρα πολύ δύσκολο να απορροφηθούν όλοι αυτοί οι πόροι».
Αναφορικά με τους διαγωνισμούς και τις ενστάσεις, ο επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης είπε ότι είναι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας. «Όσο θα περνάμε από τα επενδυτικά σχέδια και τις ιδιωτικές επενδύσεις στα δημόσια έργα, μπαίνουμε σε περιοχή υψηλού κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά. Ο υψηλός κίνδυνος αυτός, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, έχει δύο όψεις, εκ των οποίων η πρώτη έχει να κάνει με την γραφειοκρατία πριν και μετά την ανάθεση ενός έργου και η δεύτερη με τις πιθανές προσφυγές κατά των αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης.
Αναφορικά με τη γραφειοκρατία, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα επιτάχυνσης, κυρίως με τη μορφή παροχής μπόνους που θα δοθούν στον κρατικό μηχανισμό που αναμιγνύεται στα έργα, αλλά και στις επιτροπές αξιολόγησης των προσφορών. Σε ό,τι αφορά στις προσφυγές όμως, ο αν. υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτές δεν μπορούν να ελεγχθούν από τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης. «(Οι προσφυγές) εξαρτώνται από την ποιότητα των διαγωνισμών, αλλά υπάρχουν και οι προσφυγές που γίνονται για λάθος λόγους» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν θα εισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά είναι γνωστές σε όσους έχουν ασκήσει δημόσια διοίκηση» κατέληξε ο αν. υπουργός Οικονομικών.
Τα στοιχεία που έδωσε ο αν. υπ. Οικονομικών στην Βουλή, δείχνουν ότι μέχρι τώρα, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί 372 δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν κατατεθεί προτάσεις δανειοδότησης 160 ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 7,14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,98 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από τα 160 επενδυτικά σχέδια, τα 31 έχουν εγκριθεί (υπογραφεί) και αντιστοιχούν σε επενδυτικές δαπάνες ύψους 1,59 δισ. ευρώ εκ των τα 0,72 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια του ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2022 οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης ανήλθαν σε 1,82 δισ. ευρώ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, μέχρι τέλος του έτους θα αυξηθούν σημαντικά.
Τέλο, ο αν. υπουργός Οικονομικών και πολιτικός προϊστάμενος του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες τις χαρακτήρισε το κλειδί για το «ξεκλείδωμα» πολύ μεγάλων επενδύσεων στη χώρα. Τέτοιες επενδύσεις είναι το «Πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων» που ξεκλειδώνει επενδύσεις ύψους 665 εκατ. ευρώ, η «Μεταρρύθμιση στη διαχείριση αποβλήτων με νέα νομοθεσία για την υλοποίηση βιώσιμων χώρων υγειονομικής ταφής και κέντρων ανακύκλωσης», που απελευθερώνουν επενδύσεις ύψους 285 εκατ. ευρώ, η «Οργανωτική μεταρρύθμιση στον τομέα των σιδηροδρόμων» που απελευθερώνει επενδύσεις 780 εκατ. ευρώ κ.ά.