THEPOWERGAME
Ξεκάθαρος για την πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και ερωτηθείς αρχικά αν θα μπει φρένο στον καλπασμό των τιμών, είπε πως αυτός είναι ο στόχος των κεντρικών τραπεζών που είναι και θεσμικά υπεύθυνες για το επίπεδο τιμών. Αυτό που κάνουν, εξήγησε, είναι η συνήθης συνταγή της αύξησης των επιτοκίων, περιορισμού της ρευστότητας άρα και της ζήτησης που, όπως είπε «λογικά θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών».
Τι είπε για τον πληθωρισμό
Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο πληθωρισμός δεν είναι της ζήτησης αλλά της προσφοράς, σημείωσε ότι «δεν είναι ένας πληθωρισμός που προήλθε από μία υπερθέρμανση της οικονομίας, άρα η συγκράτηση θα τον μειώσει» προσθέτοντας πως είναι πληθωρισμός ενεργειακού κόστους και υπάρχει ένα ερώτημα κατά πόσο οι συμβατικές νομισματικές πολιτικές, που ακολουθούνται από τις τράπεζες όλου του κόσμου θα καταφέρουν να τον συγκρατήσουν.
«Και ξέρετε το θέμα δεν είναι εδώ αν τελικά των μειώσουν ή όχι, αλλά πόσος καιρός θα χρειαστεί για να τον μειώσουν και με τι άλλες συνέπειες. Εννοώ στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς μειωμένη ρευστότητα σημαίνει μειωμένη ζήτηση, σημαίνει και χαμηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης» προσέθεσε.
Στο ερώτημα κατά πόσο θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να περάσει το χειμώνα τις «συμπληγάδες», ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ανέφερε αφενός ότι τα δεδομένα μέχρι σήμερα, για το τρέχον έτος, δείχνουν πως η ελληνική οικονομία πήγε πολύ καλύτερα από ότι περίμεναν όλοι και προς το παρόν δεν φαίνεται να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα, αφετέρου τόνισε πως υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, όπως το πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια οικονομία και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.
Αναφερόμενος στο τι σημαίνει για την Ελλάδα ότι «το δεκαετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο ψυχολογικό όριο του 5%», αν μπορούμε να υποθέσουμε ότι αλλάζουν τα σχέδια για νέα έκδοση χρέους και αν το δανειακό πρόγραμμα της χώρας έχει ολοκληρωθεί για φέτος, απάντησε: «Εξ όσων γνωρίζω ο αρχικός σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά θεωρώ απόλυτα λογική την αλλαγή στάσης αυτή τη στιγμή από πλευράς ΟΔΔΗΧ. Εφόσον τα επιτόκια έχουν αυξηθεί αρκετά ώστε να μην είναι συμφέρουσες οι εκδόσεις, καλά κάνει και δεν προχωράει σε εκδόσεις. Με δεδομένο ότι οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους δεν είναι τόσο μεγάλες, δεν καθιστούν την έξοδο στις αγορές πιεστική και επίσης είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη ταμειακά διαθέσιμα που επιτρέπουν στο ελληνικό κράτος να μην βιάζεται, να μην πιέζεται, ώστε να βγει στις αγορές. Άρα δεν με ανησυχεί με την βραχυπρόθεσμη έννοια, αυτό όμως που έχει σημασία -και το σημειώσαμε στην τελευταία μας έκθεση- είναι το ότι αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά ή αναμένεται να παραμείνουν υψηλά για τα επόμενα χρόνια, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους. Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη η Ελλάδα να επιτυγχάνει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι που θα αλλάξει κατά κάποιο τρόπο την δημοσιονομική στρατηγική της χώρας».
«Δεν υπάρχει προοπτική μνημονίων στον ορίζοντα»
Ερωτηθείς αν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ένα άτυπο μνημόνιο, ο κ. Κουτεντάκης απάντησε «όχι, δεν θα έλεγα ότι είμαστε εκεί. Τα μνημόνια προκύπτουν ακριβώς όταν υπάρχει σοβαρή ανάγκη δανεισμού και δυσκολία πρόσβασης στις αγορές. Δε νομίζω ότι είμαστε εκεί, θα έλεγα ότι είμαστε μακριά ακόμη από κάτι τέτοιο». Συμπλήρωσε ακόμα, πως αν δεν προκύψει κάποια άλλη σοβαρή διαταραχή, θα μπορούσε η Ελλάδα τον επόμενο χρόνο να πετύχει ένα φυσιολογικό ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 2% όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός.