THEPOWERGAME
Αρδευτικά έργα, συνολικού, ύψους 1,3 δισ. ευρώ – η μεγαλύτερη μαζική προκήρυξη των τελευταίων ετών – πρόκειται να είναι στον «αέρα» τους επόμενους μήνες, στην πλειονότητά τους μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και με κάλυψη της κρατικής συμμετοχής από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό καθώς και, στα μικρότερου προϋπολογισμού έργα, με αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Η αρχή έχει γίνει από το υπουργείο Υποδομών τόσο με το φράγμα Χαβρία (έχει και αρδευτική αλλά όχι μόνο χρήση) στη Χαλκιδική για το οποίο οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές κατατίθενται στις 17 Οκτωβρίου, όσο και με τους διαγωνισμούς άλλων δύο έργων, την αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού, προϋπολογισμού 256,1 εκατ. ευρώ, διάρκειας σύμβασης 30 ετών (4 χρόνια η κατασκευή, 26 η λειτουργία) και το φράγμα Ενιπέα και τα δίκτυα διανομής νερού, προϋπολογισμού 243,1 εκατ. ευρώ, διάρκειας σύμβασης επίσης 30 ετών.
Από την πλευρά του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε διεθνή διαγωνισμό με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για το πρώτο έργο του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού στον κάμπο της Θεσσαλίας (Καρδίτσα), προϋπολογισμού 164,2 εκατ. ευρώ με 5ετή σύμβαση παραχώρησης (4 χρόνια η κατασκευή, 21 η περίοδος λειτουργίας). H προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του powergame.gr, να αναρτηθεί στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ – Δημόσια Έργα).
Ακολουθεί εντός του Οκτωβρίου – εκτός απροόπτου – ο διαγωνισμός για το δεύτερο έργο του «Ύδωρ 2.0», το Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου στη Μεσσηνία και δίκτυα άρδευσης στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 141,8 εκατ. ευρώ, επίσης με 25ετή διάρκεια παραχώρησης (4 χρόνια η κατασκευή, 21 χρόνια η περίοδος λειτουργίας).
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες τα έργα:
- Μεταφορά και διανομή νερού από το Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς, προϋπολογισμού 244 εκατ. ευρώ (2,5 χρόνια κατασκευή, 22,5 χρόνια η περίοδος λειτουργίας).
- Ενοποιημένο έργο:
- Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης, προϋπολογισμού 30,6 εκατ. ευρώ,
- και Φράγμα Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού, προϋπολογισμού 31,3 εκατ. ευρώ.
Επόμενα στη σειρά είναι:
- το φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού με αρδευτικό δίκτυο, προϋπολογισμού 26,4 εκατ. ευρώ
- και το αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας, προϋπολογισμού 88 εκατ. ευρώ.
Μέσω ΣΔΙΤ αλλά με τη δημόσια συμμετοχή να προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό κι όχι το Ταμείο Ανάκαμψης πρόκειται να κατασκευαστεί το έργο «Φράγμα στο Λιβάδι Αράχοβας, αρδευτικό δίκτυο και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο», προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ.
Αρδευτικά έργα έως 2,2 εκατ. ευρώ μέσω του ΠΑΑ
Ταυτόχρονα, μικρότερα έργα, ύψους έως 2,2 εκατ. ευρώ, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και να κατασκευασθούν ως δημόσια έργα. Πρόκειται για τη δράση 4.3.1 «Εγγειοβελτιωτικά έργα», στην οποία, αν και είχε προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 43 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν προτάσεις για έργα συνολικού ύψους 295 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό της δράσης πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως και στα 150 εκατ. ευρώ, ώστε να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν πολλά έργα σ’ όλη τη χώρα.
Η αξιολόγηση των προτάσεων των ΟΤΑ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022 για να ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί των έργων που αφορούν σε:
- φράγματα, λιμνοδεξαμενές,
- βελτίωση υπαρχόντων ή κατασκευή καινούργιων αρδευτικών δικτύων, με στόχο την εξοικονόμηση νερού, σε ποσοστό τουλάχιστον 10%,
- βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών με αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού ή εγκατάσταση ΑΠΕ,
- χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις
- και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.
Τα κριτήρια επιλογής σύμφωνα με τα οποία βαθμολογούνται οι αιτήσεις εξετάζουν:
- Τον βαθμό περιβαλλοντικής επίπτωσης.
- Την αρχή της οικονομικής ευστάθειας των έργων.
- Τη συμπληρωματικότητα των επενδύσεων με υφιστάμενες υποδομές άρδευσης.
- Την ωριμότητα της προβλεπόμενης πράξης.
- Τη συμπληρωματικότητα με άλλα μέτρα του Προγράμματος και άλλα Ταμεία.