THEPOWERGAME
Την ανάγκη περαιτέρω εγρήγορσης κατά τη διαδικασία μετάβασης προς τη βιώσιμη οικονομία επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Βασιλική Λαζαράκου, στο πλαίσιο της ομιλίας της στο συνέδριο του Capital Link.
Προσδιορίζοντας τις αρχές του ESG που αποτελούν σήμερα προτεραιότητα, η κ. Λαζαράκου υπενθύμισε ότι ακόμη το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι υπό διαμόρφωση, αλλά ήδη υπάρχει συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων αρχών της ΕΕ για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων.
Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε τα εξής:
«Τα σημαντικά και επίκαιρα θέματα της Βιώσιμης Χρηματοδότησης (Sustainable Finance) αποτελούν σήμερα προτεραιότητα για το σύνολο της οικονομίας αλλά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα ειδικότερα.
Τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προβεί σε ευρείες ενημερώσεις για τα θέματα της βιώσιμης χρηματοδότησης και έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της εγρήγορσης ως προς τις νέες απαιτήσεις του πλαισίου. Ενδεικτικά:
- Σεμινάριο σε διαχειριστές κεφαλαίων (asset managers)
- Διεθνές συνέδριο για Βιώσιμη χρηματοδότηση με συμμετοχή 3 προέδρων των Ευρωπαϊκών Αρχών και προέδρων από ομόλογες αρχές καθώς και εκπροσώπων φορέων της αγοράς.
Παράλληλα, σε θεσμικό επίπεδο, συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία μετάβασης προς τη βιώσιμη οικονομία στο πλαίσιο των θεμάτων που επιλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), ο Διεθνής Οργανισμός Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) αλλά και η Μεικτή Επιτροπή Joint Committee (JC) των 3 Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (ESMA, EBA, EIOPA) η οποία είναι επιφορτισμένη με την επεξεργασία των σχετικών εφαρμοστικών διατάξεων.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το ευρωπαϊκό πλαίσιο ESG είναι ακόμη υπό διαμόρφωση με σημαντικές πτυχές του ακόμη στο στάδιο διαβουλεύσεων.
Αναφέρομαι για παράδειγμα,
- στο ευρωπαϊκό πρότυπο πράσινων ομολόγων,
- στην εξειδίκευση των πτυχών S του ESG αλλά
- και στην G διάστασή του. (Υπό αυτό το πρίσμα και έως ένα βαθμό, το ελληνικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης είναι μία πολύ θετική παράμετρος προς τον στόχο της βιώσιμης οικονομίας).
Παράλληλα, η ΕΕ αλλά και η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τη συμπλήρωση του πλαισίου προς τον κοινό στόχο της αειφορίας.
- Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύει τις γνωστοποιήσεις στις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις των εταιριών που έχουν σχετική υποχρέωση.
- Σημειώνω την έκδοση των 439/22.02.2022 Q&As σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 8 του Κανονισμού 2020/852
- Παραμένει προτεραιότητα η χαρτογράφηση της Αγοράς και εξετάζεται η έκδοση σχετικών εγκυκλίων με διευκρινίσεις.
Αναφορικά με παραδείγματα άλλων χωρών, θα ήθελα να αναφερθώ σε εκείνο της Γαλλίας και ειδικότερα να σας παραπέμψω στην ομιλία του Γάλλου Προέδρου της Γαλλικής Εποπτικής Αρχής Κεφαλαιαγοράς κατά το Διεθνές Συνέδριο της ΕΚ φέτος τον Ιούνιο. Στη Γαλλία υπάρχει ήδη εθνική νομοθεσία για τα θέματα αυτά και έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση τους.
Ενδιαφέρουσες δράσεις έχουν επίσης η Ολλανδία και η Ισπανία, η οποία πρόσφατα δημοσίευσε μελέτη για τη δημοσίευση από τις εταιρίες της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Και εμείς εξετάζουμε αντίστοιχες δράσεις. Συνολικά είμαστε σε συντονισμό οι αρχές της ΕΕ μεταξύ μας για τέτοιες δράσεις που θα γίνουν από τις εποπτικές αρχές».
Πώς θα αποφευχθεί το greenwashing – Ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Σε ερώτημα σχετικά με το ‘greenwashing’ (τεχνική εξαπάτησης μέσω παραπλανητικών πληροφοριών) και το ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ουσιαστική ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας και την προστασία των επενδυτών, η κυρία Λαζαράκου είπε χαρακτηριστικά:
«Η μη τήρηση κυρίως των διατάξεων του Κανονισμού Ταξινομίας έως ένα βαθμό αφορά και την προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας (αυτό που ονομάζεται μέχρι τώρα «greenwashing») καθώς συνδέεται και με την παραπλανητική παρουσίαση προϊόντων κλπ. Συνεπώς θεσμικά η ΕΚ αναλαμβάνει σταδιακά ρόλο και σε αυτόν τον τομέα αφού εποπτεύει την πλειονότητα των νέων θεσμικών ρυθμίσεων ESG στον τομέα της κεφαλαιαγοράς.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται συζητήσεις σε σχέση με το πώς θα οριστεί το green washing και πως θα αντιμετωπιστεί. Απαραίτητο βήμα θα είναι πάντως η περαιτέρω ολοκλήρωση της νομοθεσίας κάτι στο οποίο συμμετέχει ενεργά η ΕΚ».