THEPOWERGAME
Τον κώδωνα του κινδύνου για μια «μακρά και άσχημη» ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως στα τέλη του 2022 που θα μπορούσε να συνεχιστεί και όλο το 2023, κρούει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ο επονομαζόμενος «Dr. Doom» προβλέπει επίσης και μία απότομη διόρθωση στον S&P 500, σύμφωνα με το Bloomberg. «Ακόμη και σε μια ήπια ύφεση, ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 30%», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates. Σε μια πραγματικά «ανώμαλη προσγείωση», όπως αναμένει ο ίδιος, η πτώση θα μπορούσε να φτάσει και στο 40%.
Αναφέρει ακόμη ότι όσοι αναμένουν μια ρηχή ύφεση στις ΗΠΑ, θα πρέπει να κοιτάξουν τους μεγάλους δείκτες χρέους των εταιρειών και των κυβερνήσεων. Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται, «πολλά ιδρύματα ζόμπι, νοικοκυριά ζόμπι, εταιρείες, τράπεζες, σκιώδεις τράπεζες και χώρες ζόμπι πρόκειται να πεθάνουν», διαμυνύει. «Έτσι θα δούμε ποιος περπατά ξυπόλυτος» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η επίτευξη πληθωρισμού 2% χωρίς σκληρή προσγείωση θα είναι «αδύνατη αποστολή» για την Fed, εκτιμά ο Ρουμπινί. Ο ίδιος, αναμένει αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας και στη συνέχεια κατά 50 μονάδες βάσης τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο. Αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιοτης Fed μέχρι το τέλος του έτους στο εύρος του 4% και 4,25%.
Ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός, ειδικά στους μισθούς και στον τομέα των υπηρεσιών, θα σημαίνει ότι η Fed «μάλλον δεν θα έχει άλλη επιλογή» από το να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια, οδηγώντας τα ακόμα και στο 5%, επισημαίνει. Επιπλέον, τα πολλαπλά σοκ που σχετίζονται με την πανδημία, τον πόλεμο στη Ουκρανία και την πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας στον Covid, θα επιφέρουν υψηλότερο κόστος και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα καταστήσει δύσκολο τον τρέχοντα στόχο της Fed για μια «αναπτυξιακή ύφεση», μια παρατεταμένη δηλαδή περίοδο πενιχρής ανάπτυξης και αύξησης της ανεργίας με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού.
Ο Ρουμπίνι δεν περιμένει διορθωτικά μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, από την στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται σε ύφεση, καθώς οι κυβερνήσεις με υπερβολικό χρέος «ξεμένουν από σφαίρες» σε δημοσιονομικό επίπεδο. Ο υψηλός πληθωρισμός θα σήμαινε επίσης ότι «η δημοσιονομική τόνωση, υπερθερμαίνει τη συνολική ζήτηση», σημειώνει ο «Dr Doom».
Ως εκ τούτου, ο Ρουμπίνι αναμένει έναν στασιμοπληθωρισμό ανάλογο αυτού της δεκαετίας του 1970, αλλά και τεράστιο χρέος όπως συνέβη στην παγκόσμια οικονομική κρίση. «Δεν πρόκειται να είναι μια σύντομη και ρηχή ύφεση, θα είναι σοβαρή, μακρά και άσχημη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Αναμένει επίσης ότι η ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως θα διαρκέσει και όλο το 2023, ανάλογα με το πόσο σοβαρά θα είναι τα σοκ της προσφοράς και η οικονομική δυσπραγία. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, τα νοικοκυριά και οι τράπεζες δέχθηκαν τα χειρότερα χτυπήματα. Αυτή τη φορά, τονίζει, οι εταιρείες και οι σκιώδεις τράπεζες, όπως τα hedge funds, τα private equity και τα πιστωτικά κεφάλαια, «θα εκραγούν».
Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Megathreats», ο Ρουμπινί εντοπίζει 11 μεσοπρόθεσμα αρνητικά σοκ προσφοράς που μειώνουν τη δυνητική ανάπτυξη, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Αυτά περιλαμβάνουν την αποπαγκοσμιοποίηση και τον προστατευτισμό, τη μετεγκατάσταση της μεταποίησης από την Κίνα και την Ασία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τη γήρανση του πληθυσμού στις προηγμένες οικονομίες και τις αναδυόμενες αγορές, τους μεταναστευτικούς περιορισμούς, την αποσύνδεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και επαναλαμβανόμενες πανδημίες. «Είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να πάρουμε την επόμενη δυσάρεστη πανδημία», τονίζει χαρακτηριστικά.
Όσο για τη συμβουλή τους προς τους επενδυτές; «Πρέπει να είστε ανάλαφροι από μετοχές και να έχετε περισσότερα μετρητά».
Παρά το γεγονός ότι τα μετρητά διαβρώνονται από τον πληθωρισμό, η ονομαστική τους αξία παραμένει στο μηδέν, «ενώ οι μετοχές και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να μειωθούν κατά 10%, 20%, 30%». Τέλος, συνιστά να μείνουν μακριά από ομόλογα μακράς διάρκειας.