THEPOWERGAME
Πρώτος στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι πλέον η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά τη σημερινή επίσκεψη του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας για τελευταία φορά με αυτή την ιδιότητα.
Πάντως, η αναβάθμιση δεν αναμένεται να γίνει σε μία νύχτα και αυτό φαίνεται από τις εκθέσεις της DBRS και της Moody’s, που έδειξαν παράλληλα ότι το υπουργείο Οικονομικών κινείται στον σωστό δρόμο χωρίς να κάνει βιαστικές κινήσεις αφού το παραμικρό λάθος μπορεί να κοστίσει στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι δύσκολοι και θα χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα, αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις επερχόμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ωστόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να στηρίζονται από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αφού τα υπουργεία Οικονομικών κι Ενέργειας έχουν ήδη στο τραπέζι το σχέδιο για συνέχιση των επιδοτήσεων μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι όπου αναμένεται ότι η κρίση θα βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης.
Την ίδια ώρα, μέσω αύξησης μισθών- συντάξεων, ο προϋπολογισμός του 2023 ενσωματώνει και μόνιμες εισοδηματικές ενισχύσεις 3,2 δισ. ευρώ.
Παρόλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να συνεχίζει να είναι προσεκτικό αναφορικά με τις παροχές και να μην αφήνει τα αιτήματα να ξεφεύγουν από το αρχικό σχέδιο. Η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα γύρω στο 1% είναι βασικό στοιχείο της δημοσιονομικής στρατηγικής για το 2023 την ώρα που οι εκθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα ως προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Κάθε κίνηση θα πρέπει να είναι μελετημένη, καθώς το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο, την ώρα που οι ενεργειακή κρίση σαρώνει ότι βρει στον διάβα της.
Κοιτώντας το ελληνικό 10ετές, που έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 4,4%, θα πρέπει κανείς να δει και την πίεση που ασκείται στην γειτονική Ιταλία που είναι η χώρα που δημιουργεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες στην Ευρωζώνη, καθώς πρέπει να σηκώσει περί τα 200 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους από τις αγορές, αλλά κυρίως γιατί το προφίλ του Χρέους της προκαλεί νευρικότητα. Πρέπει επίσης να υπολογιστεί ότι το γερμανικό bund έχει «πετάξε» στο 1,8% από το -0,3% μέσα σε αυτό το 12μηνο της κρίσης.
Το ελληνικό ΥΠΟΙΚ «βλέπει» ότι η το τελευταίο βήμα για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του β’ εξαμήνου του 2023 θα γίνει παρά τα μέτρα στήριξης που θα δίνονται, με ένα ξεκάθαρο δημοσιονομικό σχεδιασμό, τους σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις κομβικές ενέργειες για επιπλέον ελάφρυνση του Χρέους, όπως είναι η αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ από τα πανάκριβα διμερή δάνεια του 1ου Μνημονίου.