THEPOWERGAME
Ξεπέρασαν τα 12,5 δισ. ευρώ σε προϋπολογισμό οι εντάξεις δημόσιων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 410 έργα, εκ των οποίων το μικρότερο έχει προϋπολογισμό 24.800 ευρώ και το μεγαλύτερο 1,35 δισ. ευρώ. Το μικρότερο έργο που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ο σχεδιασμός του νέου λογότυπου της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), δηλαδή του πρώην ΟΑΕΔ, και το μεγαλύτερο έργο που θα χρηματοδοτηθεί από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για τα έτη 2021 και 2022. Το τελευταίο θεωρείται ένα από τα έργα που τονώνουν την οικονομία και κυρίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα βοηθά στη γρήγορη απορρόφηση πόρων.
Ενδιαμέσως των προαναφερόμενων έργων υπάρχουν πολλά που απευθύνονται στον δημόσιο τομέα:
- 11 ενταγμένα έργα έχουν προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα είναι άνω του 1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα µμεταξύ 200 και 500 εκατ. ευρώ.
- 26 έργα έχουν προϋπολογισμό από 100 έως 200 εκατ. ευρώ.
- 28 έργα έχουν προϋπολογισμό από 50 έως 100 εκατ. ευρώ.
- 92 έργα έχουν προϋπολογισμό από 10 έως 50 εκατ. ευρώ.
- 130 έργα έχουν προϋπολογισμό από 1 έως 10 εκατ. ευρώ.
- Τα υπόλοιπα 123 έργα έχουν προϋπολογισμό μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
Στην τελευταία κατηγορία των μικρών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνονται κυρίως έργα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που σχετίζονται µε μικρές αναστηλώσεις, ανακαινίσεις κ.λπ. μνημείων και έργων. Αυτό δεν σημαίνει ότι το υπουργείο δεν έχει μεγάλα έργα, όπως, π.χ., είναι το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον ΟΛΠ και τον Πειραιά, προϋπολογισμού 99,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η συνολική αξία των έργων ξεπερνά τους προαναφερόμενους προϋπολογισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης. Για παράδειγμα, το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του ΒΟΑΚ (Βόρειου Οδικού Aξονα Κρήτης) µε 480 εκατ. ευρώ, αλλά η χρηματοδότηση αυτή αφορά μόνον ένα μέρος του έργου. Η συνολική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, οι χρηματοδοτήσεις του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αναφέρονται µόνο στη δημόσια συμμετοχή και δεν περιλαμβάνουν την ιδιωτική. Η τελευταία εκτιμάται ότι θα είναι άλλη τόση.
Οι εντάξεις αυτές των έργων έχουν γίνει μέσα στο τελευταίο έτος, αφού το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2021. Μένουν, επομένως, να γίνουν εντάξεις έργων προϋπολογισμού άνω των 5 δισ. ευρώ, για να καλυφθεί ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων δημόσιου χαρακτήρα του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 17,8 δισ. ευρώ.
Στην τελευταία «φουρνιά» εντάξεων πλάτη έβαλε κυρίως το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μεγάλα έργα που εντάχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες είναι:
- Η δημιουργία του βιομηχανικού – τεχνολογικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη (Thess INTEC), µε προϋπολογισμό 35,06 εκατ. ευρώ (φορέας υλοποίησης το υπουργείο Ανάπτυξης).
- Η προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού για 376 εργαστήρια ΙΕΚ, ΕΠΑ.Λ. κ.λπ., µε προϋπολογισμό 110,78 εκατ. ευρώ (υπουργείο Παιδείας).
- Η χρηματοδότηση των «πανεπιστημίων αριστείας» µε 194,24 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά τη χρηματοδότηση, µέσω πρόσκλησης υποβολής ανταγωνιστικών προτάσεων, επιλεγμένων ελληνικών ΑΕΙ για την αναβάθμιση και βελτίωση των ερευνητικών τους υποδομών, την παροχή κινήτρων και υποστήριξης σε πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες κ.ά. (υπουργείο Παιδείας).
- Η δημιουργία του νέου ΕΣΗΔΗΣ, δηλαδή του Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, µε προϋπολογισμό 20,72 εκατ. ευρώ (υπουργείο Ανάπτυξης).
- Η χρηματοδότηση βιομηχανικών διδακτορικών, προϋπολογισμού 21,78 εκατ. ευρώ. Το έργο απευθύνεται σε ΑΕΙ, που σε συνεργασία µε επιχειρήσεις ή βιομηχανίες θα αποδίδουν τους τίτλους αυτούς µε στόχο τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής (υπουργείο Παιδείας).
- Η κατασκευή του κτιρίου «Φάρος και Άτλαντας», όπου θα στεγαστεί το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κινδύνων και Καταστροφών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, µε προϋπολογισμό 36,36 εκατ. ευρώ (υπουργείο Κλιματικής Κρίσης).
- Η παροχή κινήτρων σε διακεκριμένο ακαδημαϊκό ή/και ερευνητικό προσωπικό ξένων πανεπιστημίων ή ερευνητικών ιδρυμάτων του εξωτερικού για τη διεξαγωγή διδασκαλίας και έρευνας, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ενδιαφερόντων των ΑΕΙ. Το έργο έχει τίτλο «Επισκέπτες καθηγητές» και έχει προϋπολογισμό 59,74 εκατ. ευρώ (υπουργείο Παιδείας).
- Η χρηματοδότηση Συμπράξεων Ερευνητικής Αριστείας (ΣΕΑ) µε 94,66 εκατ. ευρώ, που αφορά την παροχή κινήτρων και υποστήριξης σε πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες για τη διεξαγωγή καινοτόμων συνεργατικών ερευνητικών έργων µε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (υπουργείο Παιδείας).
- Η ίδρυση του Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «H Σωτηρία», µε προϋπολογισμό 40,26 εκατ. ευρώ κ.ά.
Οι προϋπολογισμοί συμπεριλαμβάνουν τον ΦΠΑ όπου εφαρμόζεται. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης 28 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 499 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό είναι η χρηματοδότηση των «πανεπιστημίων αριστείας».
Τέλος, αναφέρεται ότι τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται µε τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και δεν αφορούν τα δάνεια που θα χορηγηθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα δικά τους σχέδια.