THEPOWERGAME
Πώς μπορούν τα προϊόντα καπνού χωρίς καύση να συμβάλλουν στη δημόσια υγεία; Την απάντηση έδωσε η πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσε το επιστημονικό τμήμα PMI Science, παρουσιάστηκαν δεδομένα και στοιχεία σχετικά με το πόσο συμβάλλουν τα προϊόντα καπνού χωρίς καύση (smoke-free) στη δημόσια υγεία.
Συγκεκριμένα, στο 3ο διεθνές Open Science Event που οργάνωσε το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Philip Morris International (PMI), έγκριτοι επιστήμονες παρουσίασαν αντιπροσωπευτικά δεδομένα που βασίζονται σε έρευνες για τη συμβολή των προϊόντων καπνού χωρίς καύση στη δημόσια υγεία, όπως και τις βασικές έννοιες σύμφωνα με τις οποίες τα smoke-free προϊόντα λειτουργούν.
Την αρχή έκανε ο Dr. Mikael Franzon, Senior Global Scientific Adisor της PMI International, ο οποίος ανέφερε πως, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 42% όσων χρησιμοποιούν IQOS δεν καπνίζουν ποτέ ξανά κανονικό τσιγάρο. Η εναλλακτική αυτή λύση για τους καπνιστές δεν παράγει φωτιά, στάχτη και όλα τα επιβλαβή στοιχεία για την υγεία που απελευθερώνει η καύση του παραδοσιακού τσιγάρου.
Όπως ανέφερε ο κ. Franzon, η καύση του «κανονικού» τσιγάρου απελευθερώνει τοξικές ουσίες, που οδηγούν στην αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και αυτό έχει άμεση επίπτωση στη δημόσια υγεία. Αντιθέτως, η χρήση προϊόντων καπνού χωρίς καύση, έχει σαφώς λιγότερες βλαπτικές συνέπειες από την παραδοσιακή καύση, καθώς δεν υπάρχουν τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία της άτμισης.
Ο κ. Franzon σημείωσε πως οι ουσίες που παράγονται από την καύση του παραδοσιακού τσιγάρου, είναι 90-95% χαμηλότερες στα smoke-free προϊόντα. Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 1 δισ. άνθρωποι που καπνίζουν, οι οποίοι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας εξαιτίας της βλαβερής αυτής συνήθειας. Αυτοί οι άνθρωποι αν χρησιμοποιήσουν προϊόντα καπνού χωρίς καύση, θα προστατέψουν την υγεία τους και έτσι θα οφελούνταν η δημόσια υγεία.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως ο κ. Franzon, όπως και οι υπόλοιποι ομιλητές, τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι τα άτομα που δεν καπνίζουν, να μην ξεκινούν ποτέ το κάπνισμα, ενώ όσα άτομα καπνίζουν θα πρέπει να το διακόψουν το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με τον κ. Franzon, το σύστημα της IQOS μειώνει τις αρνητικές παρενέργειες για τους καπνιστές, καθώς η θερμοκρασία του καπνού μειώνεται αισθητά όταν έρχεται σε επαφή με την ατμόσφαιρα. Στο παραδοσιακό τσιγάρο η αύξηση της θερμοκρασίας, που οδηγεί στην καύση και στην απελευθέρωση των βλαβερών ουσιών για την υγεία, είναι ραγδαία, κάτι όμως που το σύστημα καύσης του IQOS αποτρέπει.
Πίσσα > νικοτίνη
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Andrea Costantini, Head of Regional Scientific Engagement Λατινικής Αμερικής και Καναδά της PMI, η οποία επικεντρώθηκε περισσότερο στον τομέα της υγείας. Η κ. Costantini σημείωσε πως η νικοτίνη είναι το συστατικό στοιχείο που κάνει το κάπνισμα τόσο εθιστικό. Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν αποτελεί το μεγαλύτερο κακό για την υγεία, καθώς τον ρόλο αυτό έχει η πίσσα και τα στοιχεία που απελευθερώνονται από την καύση του παραδοσιακού τσιγάρου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η απουσία καύσης οδηγεί στη μείωση των εκπομπών τοξικών ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ τα αποτελέσματα μελετών για τα προϊόντα καπνού χωρίς καύση είναι ενδεικτικά.
Τα επίπεδα σε μονοξείδιο του άνθρακα (carbon monoxide) σε έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού χωρίς καύση για κάποιες μέρες, είναι σχεδόν στα ίδια με αυτού που δεν καπνίζει, ενώ το ίδιο ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα και για την ακρολείνη (acrolein).
Το IQOS απομακρύνει από το τσιγάρο
Από την πλευρά του, ο Steve Roulet, Global Head Behavioral Research Insights της PMI παρουσίασε τα ευρήματα ανεξάρτητων ερευνών σε Ιαπωνία, Γερμανία και Ελβετία, σύμφωνα με τα οποία οι περισσότεροι χρήστες προϊόντων καπνού χωρίς καύση, δεν επιστρέφουν στην παλαιότερη βλαβερή τους συνήθεια. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, πως το τελευταίο τρίμηνο του 2020, το 72% όσων έχουν επιλέξει το IQOS, σταμάτησαν να καπνίζουν, ενώ γίνεται ολοένα και πιο σπάνιο όποιος κάνει IQOS να «επιστρέψει» στο παραδοσιακό τσιγάρο.
Μάλιστα, χαρακτηριστικά ήταν τα ευρήματα από έρευνα στην Ιαπωνία -μία χώρα με μεγάλο ποσοστό σε καπνιστές- όπου με την πάροδο των ετών ενώ αυξάνονται οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν IQOS, μειώνεται ο συνολικός αριθμός όσων καπνίζουν είτε παραδοσιακά τσιγάρα είτε smoke-free ή ηλεκτρονικά.
Εν κατακλείδι, οι έρευνες που παρουσίασαν οι επιστήμονες της PMI δείχνουν πως η χρήση προϊόντων χωρίς καύση ωφελούν τη δημόσια υγεία καθώς όχι μόνο δεν προκαλούν τις βλάβες για τις οποίες είναι υπεύθυνα τα παραδοσιακά τσιγάρα αλλά ταυτόχρονα «απομακρύνουν» τον κόσμο από αυτά.