THEPOWERGAME
Μετά το Πάσχα θα κληθούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020. Το τρίτο lockdown και η πανδημία καθυστερούν την πρεμιέρα των φορο-δηλώσεων η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Μαίου.
Στην ΑΑΔΕ θεωρούν πολύ δύσκολο να ξεκινήσει νωρίτερα η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων από 6,4 εκατομμύρια φορολογούμενους καθώς θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για μια σειρά από εκκρεμότητες που σχετίζονται με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος ενώ οι λογιστές δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα αφού καθημερινά υποβάλλονται χιλιάδες δηλώσεις για κρατικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, μειωμένα ενοίκια, επίδομα θέρμανσης) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Η καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων μοιραία οδηγεί και σε μεγάλη παράταση της προθεσμίας η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου ενώ στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να δοθεί και φέτος η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσες σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2022.
Μέχρι όμως την πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο και να έχουν «κλειδώσει» οι οριστικές αποφάσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια και την προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν:
1. Μείωση του ορίου του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στα επίπεδα του 20% ή και πιο κάτω αλλά και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.
2. Με την μείωση των εισοδημάτων το 2020 λόγω των αναστολών συμβάσεων εργασίας χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο καθώς δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις αντικειμενικές δαπάνες με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Ετσι, αναζητείται «φόρμουλα» για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 για όσους πλήττονται από την πανδημία ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι κρατικές ενισχύσεις όπως για παράδειγμα τα μη επιστρεπτέα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις το 2020.
3. Προκαταβολή φόρου: Για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που άντεξαν το 2020 στο τσουνάμι της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι κατέγραψαν μείωση τζίρου θα εμφανίσουν κέρδη στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εξετάζεται εξετάζεται επανάληψη της μείωσης της προκαταβολή φόρου όπως και πέρυσι. Δηλαδή:
Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης να ανέλθει στο 30%
Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης να ανέλθει στο 50%
Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης να ανέλθει στο 70%
Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης να ανέλθει στο 100%.