THEPOWERGAME
Έντονες ανησυχίες σε οικονομικούς κύκλους έχει αρχίσει να δημιουργεί η συνεχιζόμενη επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία μπορεί μεν να ελαφρύνει το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, φαίνεται όμως ότι έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο, από τον οποίο δεν διαφαίνεται σύντομα διέξοδος. Αιτία αυτής της ανησυχίας είναι η εκτίναξη του ποσού που θα καταβάλει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, από το 1,136 δισ. τον Αύγουστο στο 1,9 δισ. Και μπορεί το κόστος για τον προϋπολογισμό να είναι κάτω από τα μισά χρήματα που θα απαιτηθούν, όμως η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας όσο πλησιάζει το φθινόπωρο, γίνεται όλο και χειρότερη. Το αποτέλεσμα είναι να αναρωτιούνται κάποιοι, μέχρι ποιου σημείου θα μπορεί η κυβέρνηση να επιδοτεί το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και ποιες είναι οι προεκτάσεις αυτής της πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το πρόβλημα είναι ήδη αντιληπτό στο οικονομικό επιτελείο με τον Κώστα Σκρέκα να ανακοινώνει την επιβολή μίας -μικρής- εισφοράς η οποία δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό ανά KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.
Κορυφαίο στέλεχος οργανισμού του οποίου την άποψη το Μέγαρο Μαξίμου τη λαμβάνει σοβαρότατα υπόψη, μας έλεγε ότι μία οριζόντια παροχή και μάλιστα τέτοιου μεγέθους σε όλους τους πολίτες, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί χωρίς να μπουν εισοδηματικά κριτήρια. «Παίζουμε με την τύχη μας» ήταν η χαρακτηριστική του αποστροφή, κι αυτό διότι στην εξίσωση του πως επηρεάζει μία τέτοια επιδοματική πολιτική, αρχίσουν να μπαίνουν μεσοπρόθεσμες σκέψεις, όπως για το πως θα επηρεαστεί η αξιολόγηση της οικονομίας μας από τους χρηματοπιστωτικούς οίκους. Αυτό ενδεχομένως να σημάνει καθυστέρηση στην απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας, ιδίως σε μία προεκλογική χρονιά όπου η παροχολογία τείνει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, ο δε εκλογικός νόμος θα φέρει μία αβεβαιότητα στον σχηματισμό κυβέρνησης. Όμως η ελληνική οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια να μην περάσει σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
Ο κίνδυνος που έχει εμφανιστεί πλέον είναι ότι οι πολίτες -και μάλιστα εκείνοι που ανήκουν στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα- εθίζονται στα επιδόματα. γεγονός που θα κάνει πολύ δύσκολη την πιθανή απόφαση της κυβέρνησης να θέσει εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα μειώσουν την επιδότηση αντιστρόφως ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων. Μία τέτοια απόφαση που έχει ένα σοβαρό πολιτικό κόστος, γίνεται όλο και δυσκολότερη όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ενώ στο τέλος «οι πολίτες θα καταλήξουν να βρίζουν την κυβέρνηση», τόνισε το στέλεχος με τον οποίο μιλήσαμε.
Ένα ακόμη σημείο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι μία επιδοματική πολιτική που καλύπτει ανεξαιρέτως τους πάντες έχει και αρνητικό ενεργειακό αποτύπωμα, καθώς κάνει τους πολίτες να αδιαφορούν για την οικονομία στην ενέργεια, κάτι που θα χρειαστεί ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Τέλος ο προβληματισμός έχει να κάνει και με τον τουρισμό. Κι αυτό διότι ναι μεν φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είναι εξαιρετικές, αυτομάτως όμως δημιουργείται το ερώτημα «και του χρόνου τί;». Η έξαρση στις επισκέψεις τουριστών από την Ευρώπη και την Αμερική αυτό το καλοκαίρι, ήταν προφανώς το αποτέλεσμα της συσσώρευσης αποταμιεύσεων λόγω του εγκλεισμού της πανδημίας, όμως μετά από έναν πολύ δύσκολο -όπως διαφαίνεται- χειμώνα, πόσο πιθανό είναι του χρόνου να απολαύσει ξανά η ελληνική οικονομία τέτοια «Άνοιξη»; Και αυτή ίσως να είναι μία προοπτική την οποία θα έπρεπε να υπολογίσει από φέτος το οικονομικό επιτελείο.