THEPOWERGAME
Δύο δισ. ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών ότι θα κοστίσει η επιδότηση για την ηλεκτρική ενέργεια τον Σεπτέμβριο και ξαφνικά όλο το οικονομικό οικοδόμημα της κυβέρνησης, μαζί με τις αναμενόμενες ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, φάνηκε να τρέμει. Το ποσό είναι πραγματικά μεγάλο και κατά πολύ υψηλότερο από το 1,5 δισ. που άφηνε να διαρρεύσει το Υπουργείο Οικονομικών πριν μερικές ημέρες.
Από τα 2 αυτά δισ. τα 700 με 800 εκατομμύρια αναμένεται να τα βάλει ο κρατικός προϋπολογισμός, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από τα 250 εκατομμύρια που κόστισε η επιδότηση του Αυγούστου. Το υπόλοιπο 1,2 δισ. θα προέλθει και πάλι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αλλά και την φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων.
Αιτίες που ο Σεπτέμβριος θα είναι τόσο ακριβός είναι η μικρή προσφορά που είχαν οι ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας και φυσικά η εκτόξευση του φυσικού αερίου και η συνεπακόλουθη αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Το γεγονός ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία της Ευρώπης, αγοράζει το ρεύμα σε τιμές πάνω από 600 € ανά μεγαβατώρα δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.
Το οικονομικό επιτελείο για την ώρα είναι καθησυχαστικό και θεωρεί ότι ο ακριβός Σεπτέμβριος δεν θα επαναληφθεί, και προβλέπει ότι Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος θα απορροφήσουν όλοι μαζί από τον προϋπολογισμό άλλα 800 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή περίπου 250 εκατομμύρια το μήνα. Αν όντως οι ενεργειακές επιδοτήσεις φτάσουν σε αυτό το ύψος, τότε δεν θα μειωθεί έντονα ο δημοσιονομικός χώρος επιτρέποντας στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει από τη ΔΕΘ άλλου είδους ενισχύσεις, όπως το Fuel Pass 3 (που μάλλον θα είναι χαμηλότερο λόγω μείωσης της τιμής του πετρελαίου), την νέα επιταγή ακρίβειας και το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης που θα κληθεί κι αυτό να κλείσει την τρύπα των αυξημένων λογαριασμών φυσικού αερίου.
Όλα αυτά όμως θα γίνουν σε περίπτωση που έχουμε φτάσει σε ένα ταβάνι στις τιμές της ενέργειας. Κι αυτό είναι ένας μεγάλος άγνωστος Χ. Και αυτομάτως τίθεται το ερώτημα: Τί θα γίνει αν οι ενεργειακές τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν; «Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουμε ήδη αρχίσει να εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις» ήταν η απάντηση υψηλόβαθμου στελέχους. Μία από αυτές είναι η άσκηση εκ νέου πιέσεων προς την Ευρώπη για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα στηρίξουν όλες τις χώρες. Άλλωστε όλοι επιμένουν ότι στο θέμα της ενέργειας στο ίδιο καζάνι βράζουμε και σχεδόν κανένας προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να αντέξει την κάλυψη των αυξήσεων για όλο το χειμώνα. Άλλες εναλλακτικές αφορούν την βελτίωση του τρόπου επιδότησης των λογαριασμών και του τρόπου ανεύρεσης πόρων για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Για την ώρα όμως όλα αυτά είναι σενάρια επί χάρτου.