THEPOWERGAME
Σε πλήρη ανατροπή φαίνεται ότι οδηγούνται οι συζητήσεις για τις νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, καθώς οι Βρυξέλλες, λόγω και των δυσμενών εξελίξεων με την πρωτοφανή ξηρασία που πλήττει φέτος την Ευρώπη, φαίνεται να ανάβουν «κόκκινο φως» στις ενισχύσεις σε υδροβόρες καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα ζητούν πληρέστερη τεκμηρίωση ακόμη και για ενισχύσεις που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «κλεισμένες», όπως το σιτάρι και στην αιγοπροβατοτροφία.
Ενώ στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να συμφωνηθεί το νέο στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-27 αφού από τον Οκτώβριο ξεκινούν οι σπορές των χειμερινών δημητριακών και εύλογα οι παραγωγοί θέλουν να γνωρίζουν το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης πριν λάβουν αποφάσεις για το τι θα καλλιεργήσουν, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται μεταξύ αντίρροπων πιέσεων:
-από τη μία, είναι πάγια η θέση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του αριθμού των συνδεδεμένων ενισχύσεων αλλά και για αναλυτική τεκμηρίωση -με πραγματικά στοιχεία – αυτών που θα διατηρηθούν
-από την άλλη οι χαμηλές τιμές βασικών φρούτων οδηγούν στη συσσώρευση «εύφλεκτης ύλης» σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, στις οποίες η είδηση για κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων μπορεί να λειτουργήσει ως σπινθήρας. Υπάρχουν μάλιστα προϊόντα για τα οποία ζητείται να περιληφθούν κι αυτά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, άρα να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός τους.
Ως εκ τούτου τα περιθώρια κινήσεων για το υπουργείο περιορίζονται σημαντικά, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο η – τελική – συμφωνία για το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ να ακολουθήσει τον δρόμο της συμφωνίας για τα κονδύλια της ΚΑΠ, να παραπεμφθεί δηλαδή για να «κλείσει» στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Η λειψυδρία «καίει» τις επιδοτήσεις σε ντομάτα και πορτοκάλια και περιορίζει το καλαμπόκι
Είναι χαρακτηριστικό ότι η θέση της Ελλάδας για διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη βιομηχανική τομάτα (σημαντικό για την ελληνική βιομηχανία προϊόν) και τα πορτοκάλια χυμοποίησης, που πιέζονται από τις εισαγωγές χυμού από Βραζιλία, θα πρέπει πλέον να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο της πρωτοφανούς τα τελευταία 90 χρόνια (κατ’ ορισμένες εκτιμήσεις, και περισσότερο) λειψυδρίας που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε προϊόντα, η παραγωγή των οποίων προσκρούει στην Οδηγία της ΕΕ για τα Νερά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθούν από τις Βρυξέλλες. Και μόνο ότι το θέμα αυτό δεν το χειρίζεται καν η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της ΕΕ αλλά η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος λέει πολλά…
Για το βαμβάκι, δεν τίθεται θέμα λόγω της ειδικής συμφωνίας κατά την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, ενώ για το καλαμπόκι, καλλιέργεια για την οποία πρώτη φορά πρόκειται να θεσπισθεί συνδεδεμένη ενίσχυση, αναμένεται να τεθεί πλαφόν στις 770 χιλιάδες στρέμματα. Δηλαδή, περίπου το 25% ίσως και περισσότερο της καλλιέργειας στις περιφέρειες που είναι ελλειμματικές σε νερό, θα τεθεί εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Ζητούν τεκμηρίωση για αιγοπρόβειο και σιτάρι, μόνο στα μήλα ΠΟΠ η ενίσχυση
Παράλληλα, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητούν πληρέστερη εισήγηση και αναλυτικότερα στοιχεία και για άλλες συνδεδεμένες ενισχύσεις όπως στην αιγοπροβατοτροφία και τα σιτηρά.
Όσον αφορά στα μήλα, το πιθανότερο σήμερα ενδεχόμενο είναι η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης να εστιασθεί στα ΠΟΠ.