THEPOWERGAME
Ταχεία μεταστροφή του κλίματος επιδιώκει η κυβέρνηση θέλοντας να απομακρύνει από το επικοινωνιακό προσκήνιο τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ως επίκεντρο τις παρακολουθήσεις. Στόχος η βαρύτητα να περάσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, στη σκιά της σύγκρουσης που ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, μετά τις ηχηρές παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Γ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντος.
Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν ανεβάσει ιδιαίτερα ρυθμούς, οι οποίοι μάλιστα αναμένεται να γίνουν ακόμη ταχύτεροι αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ούτως ή άλλως η προετοιμασία των μέτρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ κάνουν πάντα δύσκολο τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, ιδιαίτερα στον 6ο όροφο της οδού Νίκης, όπου βρίσκεται το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών. Ειδικά φέτος όμως και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι ρυθμοί είναι φρενήρεις. Επιπροσθέτως, το έργο των επιτελών γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, καθώς η παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση ρευστοποιείται όλο και περισσότερο.
Σε αυτό το κλίμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά, ότι «η Κυβέρνηση, κάθε φορά που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, τον αξιοποιεί πλήρως, προς όφελος της κοινωνίας – και ιδίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων». Βασικός τροφοδότης αυτού του δημοσιονομικού χώρου είναι ο τουρισμός και η πρόβλεψη για εισροή στη χώρα περίπου 20 δισ. ευρώ, ποσό που θα ξεπεράσει σημαντικά τα 18,2 δισ. που συγκέντρωσε ο κλάδος το 2019. Την ίδια στιγμή χαμόγελα προκαλούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα καθαρά έσοδα, αλλά και τα έσοδα από τους φόρους. Τα πρώτα έφτασαν τον Ιούνιο τα 26,3 δισ. ευρώ με υπέρβαση 2,1 δισ. σε σχέση με τον στόχο, ενώ τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 24,7 δισ. ευρώ με υπέρβαση 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Μεγάλο μέρος αυτών των εσόδων έχουν προέλθει από την φορολογία εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, που έχουν φτάσει σε είσπραξη στο 50% των βεβαιωθέντων ποσών, αλλά και στην ταχεία πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Οικονομικών προτάσσουν και εξετάζουν μερικούς ακόμη αστάθμητους παράγοντες. Ο βασικότερος είναι φυσικά η τιμή του φυσικού αερίου, και η τιμή του πετρελαίου. Το μεν πρώτο προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας έπεσε κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ταυτόχρονα το πετρέλαιο έσπασε προς τα κάτω το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων. Η πτωτική τάση των προηγούμενων ημερών άρχισε ήδη να αποτυπώνεται και στις αντλίες των βενζινάδικων με τις τιμές σε αρκετά πρατήρια της Αθήνας να έχουν πέσει κάτω από τα δύο ευρώ, ενώ στην περιφέρεια είναι λίγο πάνω από αυτή την τιμή.
Δεύτερος αστάθμητος παράγοντας είναι η Ευρώπη και η πορεία της ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών της. Τα βλέμματα όλων είναι φυσικά στραμμένα στη Γερμανία που αναμένεται να αντιμετωπίσει ίσως τον δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων 60 χρόνων, αλλά και στην Ιταλία, της οποίας η πολιτική αστάθεια μετά την παραίτηση Ντράγκι προκαλεί επιπλέον κλυδωνισμούς.
Σε αυτό το κλίμα, στο Υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να διατηρήσει την πολιτική της ευστάθεια, κάτι που γενικώς καθησυχάζει τις αγορές και έτσι να πάει κόντρα στον ευρωπαϊκό κανόνα, με βελτίωση των προβλέψεων για το ΑΕΠ φέτος (αναμένεται να περάσει σημαντικά πάνω από το 4% όταν οι προβλέψεις το ήθελαν στο 3,1%) ενώ δεν αποκλείουν πλέον την συγκράτηση της ανάπτυξης σε πολύ καλά επίπεδα και το 2023.
Όσον αφορά στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στην οδό Νίκης επιμένουν ότι είναι ακόμη νωρίς για να έχουν καταλήξει σε ένα τελικό περίγραμμα, θεωρούν όμως ότι αν ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί (και θα αποτυπωθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό) φτάσει τελικά τα 2 δισ. ευρώ, θα μπορέσουν να ανακοινώσουν παρεμβάσεις και ενισχύσεις για όλα εκείνα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ήτοι:
- Νέο επίδομα ενέργειας, το οποίο και θα απορροφήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των ενισχύσεων
- Νέο Fuel Pass εφόσον δεν αποκλιμακωθούν περαιτέρω οι τιμές
- Επιταγή ακρίβειας με τη μορφή που δόθηκε το περασμένο Πάσχα και
- Επίδομα θέρμανσης που θα καλύπτει οπωσδήποτε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.