THEPOWERGAME
Σημάδια κόπωσης παρουσιάζει η μεταποιητική δραστηριότητα στις ισχυρότερες οικονομίες του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου, γεγονός που ενισχύει φόβους για σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης ή ακόμα και μιας ύφεσης μόλις μια διετία μετά την προηγούμενη. Στην Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, οι δείκτες υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησαν τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα η τιμή του αργού πετρελαίου να διολισθαίνει προς τα 93 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, με απώλειες πάνω από 4,5% συγκριτικά με μια ημέρα πριν.
Το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία βύθισε κάθε προσδοκία για μια δυναμική επάνοδο της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι συνεπακόλουθες κυρώσεις της Δύσης και τα αντίποινα της Ρωσίας με το φυσικό αέριο έχουν κορυφώσει το κόστος ενέργειας και τις ανατιμήσεις που προϋπήρχαν από τις μεγάλες καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η Ευρωζώνη έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε κινδύνους
Μολονότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν ζωηρότερη του αναμενομένου μέσα στο β΄ τρίμηνο, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλό 25μήνου, δηλαδή στο 49,8 από το 52,1 έναν μήνα πριν. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ιταλία, με τον δείκτη ΡΜΙ να διολισθαίνει στο 48,5. Οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, όταν η πανδημία βρίσκονταν σε έξαρση. Σημειωτέον ότι το 50 στη μεταποίηση είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης.
«Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη βυθίζεται όλο και πιο πολύ, εντείνοντας τους κινδύνους ύφεσης» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της S&P Global που επιμελείται την επεξεργασία των στοιχείων αυτών. «Οι νέες παραγγελίες ήδη υποχωρούν με έναν ρυθμό που, εκτός των πολύμηνων lockdown επί πανδημίας, αντικατοπτρίζουν τη μεγαλύτερη πτώση από την κρίση δημοσίου χρέους του 2012», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Κίνα με ασταθή πορεία ανάπτυξης, η Ταϊβάν στο κόκκινο και οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με τον πληθωρισμό
Στην Κίνα, παράλληλα, τα σποραδικά κρούσματα της νόσου Covid-19 μετά τα lockdowns και μεμονωμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση επιβάρυναν τη μεταποίηση. Ο δείκτης ΡΜΙ κινήθηκε τον Ιούλιο στο 50,4 από το 51,7 τον Ιούλιο που ήταν το υψηλό 13μήνου, με τους αναλυτές της αγοράς να τονίζουν πως η ανάπτυξη στην υπ’ αριθμόν 2 οικονομία του κόσμου παραμένει ευάλωτη μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο. Απότομη ήταν, στο μεταξύ, η αποδυνάμωση της μεταποιητικής δραστηριότητας και στην Ταϊβάν, μια από τις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίας της Ασίας, με τον δείκτη ΡΜΙ να κατρακυλά στο 44,6 τον Ιούλιο από το 49,8 τον Ιούνιο.
Στην αμερικανική οικονομία, την ισχυρότερη του κόσμου όπου καταγράφηκε τεχνητή ύφεση μέσα στο α΄ εξάμηνο του έτους, η μεταποιητική δραστηριότητα δεν συρρικνώθηκε τον Ιούλιο αλλά κινήθηκε βραδύτερα. Ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 52,2 από το 52,3 τον Ιούνιο. Μάλιστα, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν τουλάχιστον στο χαμηλό διετίας λόγω των διαρκών καθυστερήσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και των μεγάλων ανατιμήσεων που αποθαρρύνουν τους καταναλωτές από το να κάνουν μεγάλα ανοίγματα.
Στην τελευταία έκθεση για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω τις ετήσιες προβλέψεις για ανάπτυξη από το περσινό 6,1% στο 3,2% το 2022, κάνοντας αναφορά στις φτωχές επιδόσεις στην Κίνα και τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου. Το Ταμείο αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τις φετινές προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο 2,3% λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού αλλά και των δραματικών ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα.
Όμως η Ευρωζώνη είναι εκτεθειμένη σε μεγαλύτερους κινδύνους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της μεγάλης πτώσης των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Μεγάλο ανάχωμα στις επιδόσεις της Ευρωζώνης είναι ο πληθωρισμός και η ενεργειακή ανεπάρκεια όσο η Ρωσία παρατείνει τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου, αντιδρώντας έτσι στη συμπαράσταση της Δύσης απέναντι στην Ουκρανία.