THEPOWERGAME
Kαμπανάκι για την Ελλάδα χτυπά η Moody’s αφού, σε έκθεσή της, τονίζει πως αποτελεί ισχυρή απειλή για τη χώρα ο στασιμοπληθωρισμός. «Οι δυνατότητες πολιτικής για την αντιμετώπιση του στασιμοπληθωρισμού είναι ασθενέστερες στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία», εξηγεί o oίκος αξιολόγησης.
Αν το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού (συνδυασμός στασιμότητας ή ήπιας ύφεσης στην οικονομία και υψηλού πληθωρισμού) γινόταν πραγματικότητα, η Ελλάδα θα ήταν μαζί με την Ιταλία και τη Ρουμανία ο πιο αδύναμος κρίκος στις δυνατότητες πολιτικής για την αντιμετώπισή του, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου. Θα ήταν μία credit negative (αρνητικό πιστωτικά γεγονός) εξέλιξη για τη χώρα μας, που θα ερχόταν να υπονομεύσει το κυνήγι για την επενδυτική βαθμίδα.
Η Moody’s σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο της Ένωσης θα φθάσει φέτος στο 2,5% και θα υποχωρήσει στο 1,3% το 2023, ενώ εκτιμά ότι ο μέσος πληθωρισμός το 2022 θα διαμορφωθεί στο 6,8% και θα υποχωρήσει στο 4,4% το επόμενο έτος.
«Ένα πιθανό σενάριο στασιμοπληθωρισμού αφορά μια πολυετή περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ παραμένει σημαντικά χαμηλότερη, στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν. Για να εισέλθουμε σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού στην ΕΕ, η δυναμική των τιμών θα μπορούσε να διατηρηθεί λόγω, για παράδειγμα, υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τιμών ενέργειας και δευτερογενών επιδράσεων, οι οποίες θα επιβραδύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αναθεωρούν τις προσδοκίες τους προς τα πάνω για τον πληθωρισμό και προς τα κάτω για την ανάπτυξη. Επιπλέον, ένα μείγμα δημοσιονομικής-νομισματικής πολιτικής που στηρίζει την ανάπτυξη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός σεναρίου στασιμοπληθωρισμού», σημειώνεται στην έκθεση.