THEPOWERGAME
Τις βάσεις για νέες ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά, βάζουν οι νεότερες εκτιμήσεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 4% το 2022 από 3,1%, που προέβλεπε το οικονομικό επιτελείο στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Η αύξηση κατά 0,9 ποσοστιαία μονάδα δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για νέα παρεμβάσεις στη φορολογία αλλά και μέτρα στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
Όπως όλα δείχνουν το πακέτο της ΔΕΘ θα έχει εκπλήξεις και ήδη στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο για την τρέχουσα και επόμενη χρόνια αλλά για τη νέα τετραετία. Αυξήσεις στις συντάξεις, ενδεχομένως σταδιακή απόδοση αναδρομικών στους συνταξιούχους, νέα αύξηση κατώτατου μισθού βρίσκονται στη φαρέτρα της κυβέρνησης, μαζί με την ανακοινωθείσα από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους. Ουσιαστικά το τελευταίο μέτρο θα επεκταθεί και στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, καθώς ο ιδιωτικός τομέας έχει σταματήσει να καταβάλει την εισφορά από το 2021.
Ήδη, η κυβέρνηση επιστρέφει τα υπέρ-έσοδα στους φορολογούμενους σε μία προσπάθειας στήριξης τους από την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται στις 21-22 Ιουλίου να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα και η στήριξη των νοικοκυριών, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανόν τον Σεπτέμβριο να δοθεί και η επιταγή ακρίβειας στους οικονομικά ασθενέστερους.
Όπως άλλωστε δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταικούρας, κάνοντας τον απολογισμό της τριετίας, «τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν – παρά τις δυσκολίες – ευοίωνες. Παράλληλα, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σηματοδοτεί την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά».
Τα μέτρα που εξετάζονται
- Συντάξεις. Με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου οι αυξήσεις μπορούν να κυμανθούν κατά 4-5% από το νέο έτος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία την αύξηση θα λάβουν οι συνταξιούχοι, που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά
- Αύξηση του Κατώτατου Μισθού. Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού τον περασμένο Μάιο ο οποίος διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ (μεικτά) από 663 ευρώ που ήταν προηγουμένως, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει νέα αύξηση στα μέσα στου 2023.
- Εισφορά Αλληλεγγύης. Καταργείται το νέο έτος η εισφορά αλληλεγγύης που θεσμοθετήθηκε το 2011. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα οδηγήσει σε αυξήσεις των αποδοχών που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 676 ευρώ το χρόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.
- Αναδρομικά συνταξιούχων (δώρων και επικουρικών). Το κονδύλι είναι εξαιρετικά μεγάλο και προσεγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ ωστόσο, δεν αποκλείεται το 2023 να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή τους.
- Διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες. Το κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ.
- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανέρχονται σε περίπου 350-400 εκατ. ευρώ και αυτά αντλούνται από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως αν το εισόδημά τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο.