THEPOWERGAME
Την αναγκαιότητα δημιουργίας επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας που θα συμμετέχουν σε μεγαλύτερους κύκλους χρηματοδότησης, επισημάνθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθεί το νέο Q-Equity fund of funds, ύψους 400 εκατ. ευρώ το οποίο, κινητοποιώντας τουλάχιστον άλλα τόσα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, θα χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και νεοφυείς επιχειρήσεις που ωστόσο έχουν λάβει ήδη τα πρώτα κεφάλαια και πλέον βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης (b-series funds).
Το νέο Q-Equity θα είναι fund of funds, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος του είναι, με την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, να δημιουργήσει επιμέρους funds που θα επενδύουν σε πιο ώριμες επιχειρήσεις, που διαθέτουν προσωπικό, προϊόντα και πωλήσεις. Απώτερη επιδίωξη είναι η μεγέθυνσή τους, η εξωστρέφειά τους και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στη χώρα.
Επίσης τα νέα funds που θα δημιουργηθούν από το Q-Equity θα μπορούν να επενδύουν σε γρήγορα αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις, ο οποίες προχωρούν σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, σηκώνοντας αρκετά ή πολλά εκατ. ευρώ σε επενδυτικά κεφάλαια.
«Στο Q-Equity που ανακοινώνουμε σήμερα θα δείτε τις (επιχειρηματικές) επιτυχίες του μέλλοντος», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στα επιτυχίες του παρελθόντος, όπως ήταν ο Krokos Κοζάνης, η Mastiha Shop, τη Wallet κ.ά. που ήταν αποτέλεσμα αντίστοιχων επενδύσεων από επενδυτικά κεφάλαια, οι οποίες μεγάλωσαν τις επιχειρήσεις, και δημιούργησαν ισχυρή προστιθέμενη αξία στη χώρα μας, με πολλές θέσεις εργασίας, εξαγωγές κ.ά.
Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Γ. Τσακίρης σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι «το Q-Equity έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά, στην πράξη τη στήριξη μας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η οποία είναι ουσιαστική, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευθεί, αφού κατανοούμε το πόσο έχει πληγεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις αλλά και τις μεγάλες προοπτικές που έχει».
Ανακοινώσαμε σήμερα στην επιτυχημένη εκδήλωση της @hdbi_gr ένα νέο καινοτόμο εργαλείο equity χρηματοδότησης, το Q-Equity ύψους 400 εκ.€ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας @AdonisGeorgiadi https://t.co/gkGpMMnudD pic.twitter.com/3JJS2VYieR
— Yannis Tsakiris (@yannistsakiris1) July 13, 2022
Ο υπουργός Ανάπτυξης, αλλά και fund manager εκθείασαν τον ρόλο της ΕΑΤΕ προς αυτή τη κατεύθυνση. Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την ΕΑΤΕ (πρώην ΤΑΝΕΟ) και τη μητρική της εταιρείας Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), ως το sovereign fund της χώρας, παρόλο που απέχει με όρους κεφαλαίων από άλλα sovereign funds άλλων ανεπτυγμένων χωρών όπως π.χ. είναι Mubadala στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παρά το μικρό μέγεθος της EAT και της ΕΑΤΕ, ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι δεν στερούνται δυνατοτήτων και ζωντάνιας σε σχέση με τα άλλα μεγάλα sovereign funds.
Ορισμένοι fund managers, τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης της ΕΑΤΕ ως θεσμικού επενδυτή στη χώρα. «Ακόμη και αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε», παραδέχθηκε ο επικεφαλής επενδύσεων της Southbridge Advisors Γιώργος Μαυρίδης, μιας επιχείρησης που διαχειρίζεται 182 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το επενδυτικό κεφάλαιο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εκτός της ΕΑΤΕ.
Με τα νέα κεφάλαια που θα αποκτήσει η ΕΑΤΕ για τη δημιουργία του Q-Equity, τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια φτάνουν τα 2,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο μέγεθος που μπορεί να κινητοποιήσει κατ’ ελάχιστον άλλα τόσα ιδιωτικά κεφάλαια, δημιουργώντας έτσι μια τρομακτική δύναμη πυρός ικανή να βοηθήσει από νέους επιχειρηματίες (φοιτητές κλπ.) μέχρι μεγάλες ΜμΕ.
Από τα κεφάλαια αυτά, όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΑΤΕ έχουν δεσμευθεί τα 900 εκατ. ευρώ μέσω 13 funds που έχουν ήδη δημιουργηθεί και στα οποία συμμετέχει η ΕΑΤΕ. Η επιλογή αυτή, όπως είπε ο πρόεδρος της EATE Χάρης Λαμπρόπουλος, έγινε μέσα από 88 προτάσεις δημιουργίας επενδυτικών κεφαλαίων που έγιναν από fund managers. Από αυτές αξιολογήθηκαν λιγότερες από τις μισές και τελικά η επενδυτική επιτροπή της ΕΑΤΕ κατέληξε σε 13 προτάσεις δημιουργίας funds.
Πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια Diorama (153,7 εκατ. ευρώ), Marathon Venture Capital (70 εκατ. ευρώ), Ventures Friends (110 εκατ. ευρώ), Sirec Energy (30 εκατ. ευρώ), Southbridge Advisors (182 εκατ. ευρώ), BGW (30 εκατ. ευρώ), New Energy (30 εκατ. Ευρώ), Nothern Greece Investments Fund (30 εκατ. Ευρώ), Phaistos (101,6 εκατ. ευρώ) κ.ά. Οι προσκλήσεις ωστόσο δημιουργίας νέων funds είναι ανοιχτές από την ΕΑΤΕ, καθώς τα «παράθυρα» χρηματοδότησης νέων funds είναι μονίμως ανοικτά, μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων τους.