THEPOWERGAME
Αναφερόμενος στην οικονομία της ευρωζώνης και μόνο αν ενταθεί η σημερινή γεωπολιτική κρίση ή προκύψουν και άλλα μείζονα θέματα, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν απέκλεισε το δυσμενές σενάριο για την Ευρώπη.
Η σύγχρονη ιστορία του τραπεζικού συστήματος και κυρίως από τη δεκαετία του 1990 και μετά- δεκαετία ορόσημο του εκσυγχρονισμού της τραπεζικής αγοράς, που σφραγίστηκε με αποφάσεις απελευθέρωσης της κίνησης κεφαλαίων και άλλων σημαντικών παρεμβάσεων, πολύ πριν επέλθει η νομισματική ένωση, ξετυλίχθηκε χθες το βράδυ, παρουσία διακεκριμένων προσωπικοτήτων του χώρου.
Με αφορμή την εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Eurobank – που όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας, μέσα στα 30 αυτά χρόνια συνέβησαν πάρα πολλά σπουδαία πράγματα – και στην οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο που έγραψε για λογαριασμό της Τράπεζας, ο καθηγητής, Χρήστος Γκόρτσος, κέντρισε το ενδιαφέρον με την ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός, ακαδημαϊκός και επίτιμος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος.
Γνωστός για τις αναλυτικότατες μακροοικονομικές του ομιλίες, ο κ. Παπαδήμος και εκ των θέσεών του στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και με την εμπειρία της πρωθυπουργίας τον Νοέμβριο του 2011 έστω και για λίγους μήνες, δεν θα μπορούσε να μην περιγράψει τόσο τα τεκταινόμενα, όσο και τα όσα συνέβησαν εκείνες τις πολύ δύσκολες περιόδους, πριν αναφερθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, που ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο είναι η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και η τραπεζική ενοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναγνωρίζοντας ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αντίστοιχα στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο μέσος όρος δεν είναι 12%, όπως στην Ελλάδα αλλά… 2%.
Θεώρησε μείζονα πρόκληση την εφαρμογή της τραπεζικής ενοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την πλήρη εφαρμογή του Μηχανισμού εξυγίανσης, παραπέμποντας επί της ουσίας στον τρίτο πυλώνα της εγγύησης καταθέσεων και επισημαίνοντας ότι η Ένωση αυτή παραμένει ατελής 10 χρόνια μετά την απόφαση σύστασής της.
Όπως άλλωστε δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια των δύο διαδοχικών κρίσεων που συνέβησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, απαιτήθηκαν συνολικά 4,5 τρισ. ευρώ από όλους τους φορολογουμένους για τη διάσωση των τραπεζών σε όλη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ην. Βασιλείου .
Το μίγμα της πολιτικής τα χρόνια της κρίσης δεν ήταν βέλτιστο
Αναφερόμενος δε στο μίγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, ο κ. Παπαδήμος δεν δίστασε να πει, παρουσία μάλιστα του τέως υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι το μείγμα που ακολουθήθηκε δεν ήταν το βέλτιστο. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη του, να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, παρά στο δημοσιονομικό κομμάτι. Έτσι, θα υπήρχε θετικός αντίκτυπος και στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε λόγο για τοξική ατμόσφαιρα και έντονη πολιτική αντιπαλότητα που σε συνδυασμό με την άνοδο του λαϊκισμού κατέστησαν αδύνατη την συναίνεση.
Χωρίς να θέλει να γίνει απαισιόδοξος και μιλώντας για το σύνολο της Ευρώπης, ο κ. Λ. Παπαδήμος, αναφέρθηκε στο δυσμενές σενάριο της ύφεσης, καθώς όπως είπε, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα αυτή στην περίπτωση που η γεωπολιτική κρίση ενταθεί ή προκύψουν και άλλοι εξωγενείς παράγοντες.