THEPOWERGAME
Στην επανεξέταση των κατευθυντήριων γραμμών για το πώς θα κινηθούν τα κράτη της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης, που αναμένεται να ληφθούν τον χειμώνα προχωρά σήμερα το Eurogroup, ενώ έχουν προηγηθεί εφιαλτικά σενάρια για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης που βασίζονται στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ.
Σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα επιχειρεί να βρει δημοσιονομικό χώρο, έτσι ώστε να συνεχιστούν τα μέτρα που ανακουφίζουν τους πολίτες από την ακρίβεια, ωστόσο αφού τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο, έχουν ξεπεράσει τον μέσο όρο των παρεμβάσεων που έχει θέσει η Κομισιόν, θα χρειαστεί το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, οι κινήσεις που θα κάνει η χώρα μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς το χρέος της Ελλάδας αγγίζει το 200% του ΑΕΠ. Αυτό συμβαίνει, διότι η ΕΕ θέτει κόκκινες γραμμές για τις υπερχρεωμένες χώρες και διότι δεν μπορούν να γίνουν υπερβολικοί δανεισμοί από τις αγορές.
Ενόψει ενός δύσκολου εξαμήνου με κινδύνους και αβεβαιότητες, το Eurogroup θα επαναλάβει τις συστάσεις για συνετή δημοσιονομική πολιτική με στόχο να διασφαλιστούν τα δημόσια οικονομικά. Τα κράτη θα πρέπει επίσης να κινηθούν σε στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης παρά το γεγονός ότι υπάρχει ευελιξία με την αναστολή της ρήτρας διαφυγής για το 2023.
Την ίδια ώρα, οι οικονομίες δέχονται ισχυρές πιέσεις από την πληθωριστική κρίση και τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι προοπτικές της ανάπτυξης, βάζοντας φρένο στην κατανάλωση μέσω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα με περισσότερα λειτουργικά κόστη φορτώνονται και οι επιχειρήσεις.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών έχει ακόμα στο τραπέζι ένα νέο διευρυμένο πακέτο παρεμβάσεων που αν οι αντοχές του προϋπολογισμού το επιτρέψουν θα ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Κρίσιμα θα είναι τα αποτελέσματα που θα δείξουν τα έσοδα του Ιουνίου, καθώς και τα αποτελέσματα των εισπράξεων για τον Ιούλιο.
Το οικονομικό επιτελείο είναι αισιόδοξο, καθώς υπολογίζει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος με τον τουρισμό να είναι το «όπλο», που θα κρίνει το νέο πακέτο. Το πακέτο αυτό θα αποτελείται από τη συνέχιση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, τη χρονική επέκταση του fuel pass, τη χορήγηση σε ευάλωτα νοικοκυριά μίας δεύτερης επιταγής ακρίβειας, ενώ στους βασικούς άξονες βρίσκεται και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.
Την ώρα που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους όλων των ταμείων, αύξηση των συντάξεων και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα μέτρα που σχεδιάζεται να ληφθούν θα χρειαστεί να περάσουν από κόσκινο για έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος και πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023. Επιπλέον, η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μεσαία τάξη, έχει προχωρήσει σε επιπλέον δεσμεύσεις που και αυτές θα μπουν στην εξίσωση για τις νέες παρεμβάσεις.