THEPOWERGAME
«Να είμαστε προσεκτικοί σε κάθε βήμα» ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, από το πάνελ του Economist, στο οποίο είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την Ελλάδα και να εξηγήσει γιατί η νομισματική πολιτική της Ευρώπης πρέπει να είναι διαφορετική από αυτής των ΗΠΑ.
Όπως κατέστησε σαφές, τόσο κατά την αρχική του παρέμβαση, όσο και στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις, αυτό που προέχει είναι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και η συνέχισή της, με σταδιακό αλλά σταθερό ρυθμό.
Η αύξηση των επιτοκίων χρειάζεται να γίνεται σταδιακά, διότι αυτό υπαγορεύουν και οι συνθήκες που επικρατούν στην ευρωζώνη. Προφανώς ο πληθωρισμός είναι το μείζον θέμα, αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή συγκυρία δεν έχει καμία σχέση με το φαινόμενο του πληθωρισμού τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, οπότε δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί και με το ίδιο μοντέλο.
Σήμερα, όλα είναι διαφορετικά και αυτό φαίνεται και στην αγορά εργασίας, η οποία στην Ευρώπη, κινείται σε πολύ πιο σταθερά πλαίσια, από ότι στην Αμερική – εξ ου και ένας λόγος της ταχείας και δραστικής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.
Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης είναι εντελώς διαφορετικό από των ΗΠΑ, γι΄ αυτό και οι διαφορετικές νομισματικές πολιτικές. «Πρέπει να προχωρήσουμε σταδιακά και με ευελιξία» τόνισε συχνά ο διοικητής της ΤτΕ, χωρίς να παραλείπει να επισημαίνει ότι ακόμη και αν είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε.
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται ούτε για Δημοσιονομική, ούτε για Οικονομική, ούτε για Τραπεζική Ένωση, έθεσε στο τραπέζι το θέμα της υιοθέτησης ενός νέου πλαισίου κ και μάλιστα έκανε ειδική μνεία στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), που αποτέλεσε καρπό των συνεδριάσεων του Eurogroup.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι δεν βλέπει σημαντικές επιπτώσεις στα εισοδήματα των Ευρωπαίων, μέχρι τώρα βέβαια, γιατί οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν ραγδαία. Μίλησε για αύξηση εισοδημάτων λόγω ανόδου της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης, η οποία είχε συμπιεσθεί από τα χρόνια της κρίσης και υπενθύμισε ότι πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η συγκράτηση της ανεργίας.
Επίσης, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλιν, του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση μιας κρίσης δημοσίου χρέους στην Ευρώπη, ο κ. Στουρνάρας ήταν σαφής: «Συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Ρέγκλιν που δεν βλέπει νέα δημοσιονομική κρίση στην ΕΕ».
Ειδικότερα για την Ελλάδα, μίλησε για την «άλλη όψη του νομίσματος» καθώς η χώρα μας παρά την κρίση που πέρασε διατηρεί τα επιτόκιά της χαμηλά.
Βεβαίως, τόνισε, η αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία, όπως στις αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων και για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Άλλωστε, μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες δανείζονται με τον τρόπο αυτό.