THEPOWERGAME
Ολοκληρώθηκε, χθες Τετάρτη 6 Ιουλίου, η δεύτερη ημέρα της 26ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, στο ξενοδοχείο Grand Resort Lagonisi, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις από πολιτικούς, επιχειρηματίες και επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο.
Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας
Eλάτε τώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα, καθώς τώρα αρχίζει η ανάπτυξη και αν επενδύσετε τώρα θα πουλήσετε σε καλύτερες τιμές, είπε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης απευθύνοντας κάλεσμα στους επενδυτές. Ο υπουργός τόνισε ότι το 2022 θα είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Μιλώντας για την ανάπτυξη, σημείωσε ότι το έτος μπήκε με ανάπτυξη 7% και –παρόλο που δεν μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι η πορεία– η χρονιά θα είναι καλή. Περιέγραψε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επιτεύγματα της κυβέρνησης τους τελευταίους 12 μήνες, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, οι ευρωπαϊκές αρχές και οι δανειστές μας είναι ικανοποιημένοι με την πορεία της οικονομίας, με ενδεικτική τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, καθώς και την αξιοποίηση του RRF για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. «Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων», πρόσθεσε, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πολλές επενδύσεις κυοφορούνται.
Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι σε επίπεδο νομοθεσίας έχουν εκπληρωθεί σημαντικοί στόχοι, με την Παγκόσμια Τράπεζα που παρακολουθεί τη σχετική πρόοδο να δείχνει ικανοποίηση από την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, παρά τις προκλήσεις που ανέδειξαν οι πρόσφατες κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου. Η ατζέντα για την κυβέρνηση παραμένει, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, που τόνισε σχετικά: «Ακολουθούμε το πλάνο μας και κάνουμε τη δουλειά μας». Μιλώντας για τα θετικά της προσέλκυσης επενδύσεων, αναφέρθηκε και στο brain gain. Όπως εξήγησε, υπάρχει δυναμικό από τους 550 χιλ. Έλληνες που έφυγαν τα προηγούμενα 5-7 χρόνια και πλέον μπορούν να επιστρέψουν χάρη στο νέο ελκυστικό περιβάλλον που δημιουργούν οι επενδύσεις. Ενδεικτικές, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι αυτές των αμερικανικών κολοσσών μεταξύ των οποίων Cisco, Deloitte, Amazon Web Services, Google κ.ά. Επίσης, ο υπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι επενδυτές βρίσκουν συνομιλητές στην Ελλάδα, πέρα από το φιλικό θεσμικό πλαίσιο και τους νόμους.
Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας
Μήνυμα πως ο τουρισμός αναδεικνύεται στο ισχυρό χαρτί της φετινής χρονιάς έστειλε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. «Έχουμε κάνει σκληρή δουλειά και σωστή προετοιμασία και λαμβάνουμε πολύ ισχυρά δείγματα από τους πρώτους έξι μήνες του έτους» τόνισε. Σε σύγκριση με το 2019, όπου ήταν και η χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως η φετινή χρονιά είναι «προβληματική» με ασταθές γεωπολιτικό πλαίσιο, πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση, ένταση στα ελληνοτουρκικά και αβεβαιότητα. «Όμως τον Μάιο και τον Ιούνιο είχαμε αύξηση στα τουριστικά έσοδα και στις αφίξεις στα αεροδρόμια (…) θα περιμένουμε στο τέλος του έτους να δούμε το τελικό αποτέλεσμα, είμαι πολύ αισιόδοξος», πρόσθεσε. Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στους λιγότερο γνωστούς προορισμούς, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές ομορφιές και μεγάλες ευκαιρίες στη χώρα.
Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας
«Είμαστε στο τέλος της αρχής, δεδομένου ότι η Ελλάδα ήταν από τις πιο γραφειοκρατικές χώρες με υψηλό διοικητικό κόστος», επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφιοποιήσει διαδικασίες.
«Η Ελλάδα είχε το hardware, αλλά της έλειπε το software», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η χώρα είχε την τοποθεσία και το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά της έλειπαν οι κατάλληλες πολιτικές που θα απελευθέρωναν την αναπτυξιακή δυναμική της. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί αποτελεσματικά να το διορθώσει αυτό», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πιερρακάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι νέοι Έλληνες είναι ο δείκτης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Αν δεις να φεύγουν, πούλα ελληνικά ομόλογα. Αν δεις να μένουν ή να επιστρέφουν, είναι ώρα να αγοράσεις. Και αυτήν τη στιγμή οι νέοι Έλληνες έρχονται πίσω στη χώρα τους».
Μάκης Αντύπας, διευθύνων σύμβουλος, Viva Bank, συνιδρυτής και CIO, Viva Wallet
«Σκληρή δουλειά και αξίες που κάναμε μέρος της κουλτούρας μας». Αυτά είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας της ελληνικής startups όπως τα περιέγραψε στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Viva Bank και συνιδρυτής και CIO της Viva Wallet Μάκης Αντύπας. «Δεν υπάρχει τέλεια ιδέα. Αυτό που μετράει είναι η ομάδα και η ηγεσία. Και η διάθεση για πειραματισμό. Εμείς δοκιμάσαμε πολλές ιδέες. Σημασία έχει να είναι προετοιμασμένος για το ταξίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη να αποδαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. «Έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως όλα δοκιμάζονται κάθε φορά στο πεδίο», σημείωσε σχετικά. «Χτίσαμε από κάτω προς τα πάνω, ακολουθήσαμε τον δύσκολο δρόμο. Βάλαμε πολύ γερές βάσεις. Πήγαμε στην Ευρώπη με φυσική παρουσία για να δούμε τις ανάγκες εκεί», πρόσθεσε ο κ. Αντύπας, τονίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις που ξεκινάνε από την Ελλάδα, η οποία είναι μικρή αγορά, θα πρέπει να κοιτάζουν τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή τις διεθνείς αγορές».
Νίκος Παπαθανάσης, αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας
Έμφαση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για το επιχειρείν στη χώρα έδωσε από το βήμα του Economist o αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση πραγματοποίησε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και κάλυψε το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως αναμένεται υψηλή ανάπτυξη και το 2022, ενώ υπογράμμισε πως επιταχύνθηκαν κάποια πράγματα και περιορίστηκε όσο μπορούσε το «τέρας της γραφειοκρατίας».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, η κυβέρνηση υιοθέτησε μεταρρυθμιστικούς δρόμους, ενώ, όπως είπε, ήρθαν ξένες επενδύσεις με την έκδοση fast track αδειών, ενώ με νέους νόμους δίνονται κίνητρα και επιταχύνεται η έναρξη του επιχειρείν στην Ελλάδα. «Έχουμε ανάπτυξη των ξένων άμεσων επενδύσεων που βρίσκουν κίνητρα, έδαφος και ταλέντο όπως η Pfizer, η Microsoft και άλλες (…) Χτίζουμε εμπιστοσύνη, δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους», είπε.
Johannes Luebking, κύριος σύμβουλος και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου,
Recovery and Resilience Task Force (RECOVER), Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Μιλώντας για τις άμεσες προτεραιότητες στην προσπάθεια της ΕΕ για απανθρακοποίηση, ο κύριος σύμβουλος και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του Recovery and Resilience Task Force (RECOVER) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Johannes Luebking επικεντρώθηκε κυρίως στον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που αποτελεί εξάλλου, όπως είπε, μια τεράστια βοήθεια για την Ελλάδα. Τόνισε ότι η χώρα έχει εστιάσει στους σωστούς τομείς. Σημείωσε ότι 200 εκατ. ευρώ από τα εγκεκριμένα κονδύλια του RRF θα πάνε σε πράσινα έργα και αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει από τα κράτη μέλη. Όπως ανέφερε, 17 χώρες έχουν εντάξει το υδρογόνο στα πλάνα τους, με τις συνολικές επενδύσεις να ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ και τη συνολική δυναμικότητα των έργων να φτάνει τα 2,1 GW βάσει των σημερινών σχεδίων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Luebking, το REPowerEUσε σε σχέση με το RRF έχει στόχο την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης και τη μείωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα παράλληλα με τη μείωση της εξάρτησης από ρωσικές πηγές ενέργειας. Σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης των στόχων για τις ΑΠΕ, τόνισε ότι βασίζονται στο πακέτο “Fit for 55”. Αναφορά έκανε, μεταξύ άλλων, σε προγράμματα που αφορούν τα ηλιακά πάνελ στις ταράτσες και την αναβάθμιση των δικτύων για την εξυπηρέτηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Πλέον στο επίκεντρο είναι το LNG, όπου απαιτούνται νέες υποδομές, σύμφωνα με τον κ. Luebking, ο οποίος κατέληξε σχετικά με την Ελλάδα ότι έχει καταγράψει τεράστια πρόοδο και είναι σε εξαιρετική θέση για να γίνει κόμβος διακομιδής φυσικού αερίου στο μέλλον. Υπενθύμισε σχετικά το αίτημα πληρωμής τον Απρίλιο για προγράμματα όπως για την ανακαίνιση οικιακών συσκευών, τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια και την εγκατάσταση φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα. Ακολουθεί, όπως σημείωσε, ο νόμος για τις ΑΠΕ, τα υπεράκτια έργα, ενώ ετοιμάζεται το αίτημα καταβολής στο πλαίσιο παύσης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και μετέπειτα για το πλαίσιο σχετικά με το υδρογόνο, το βιομεθάνιο κ.ο.κ.
Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών,Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Η απανθρακοποίηση της Ευρώπης δεν είναι κάτι νέο, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία αναφέρθηκε σε ορόσημα στην πορεία αυτής της προσπάθειας. Ειδικότερα, σημείωσε την απόφαση της Ευρώπης να είναι στην προμετωπίδα της δράσης για το κλίμα, ενώ νωρίτερα το 1992 είχαμε το Πρωτόκολλο του Κιότο και το 2015 τη Συμφωνία των Παρισίων.
Η προσπάθεια έφτασε σε μια κορύφωση όταν η Ευρώπη αποφάσισε να γίνει η πρώτη ήπειρος ουδέτερη ως προς τον άνθρακα το 2050, σημείωσε η κ. Σδούκου, η οποία τόνισε τον σημερινό χαρακτήρα του κατεπείγοντος αυτής της συζήτησης λόγω της γεωπολιτικής κρίσης. Εξήγησε ότι η απάντηση στις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών ενέργειας είναι οι ΑΠΕ και το ίδιο ισχύει για τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σημείωσε ότι έχουμε στη χώρα το δυναμικό για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σχεδιάζοντας ένα σύστημα που θα βασίζεται στις ΑΠΕ ώστε να εξασφαλίζει επαρκή ενέργεια για τις επόμενες γενιές. Η γενική γραμματέας τόνισε επίσης ότι πρέπει να λάβουμε πιο τολμηρές αποφάσεις, με καινοτόμους πολιτικές επιταχύνοντας –μεταξύ άλλων– τη διαδικασία διείσδυσης των ΑΠΕ ξεπερνώντας τα πολλά εμπόδια που υπάρχουν, με πρώτο την αδειοδότηση. Αναφέρθηκε σχετικά στο νομοθετικό πλαίσιο και στην προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας, ενώ σημείωσε και την επιτάχυνση των προσπαθειών στον τομέα του υδρογόνου. Εν κατακλείδι, η κ. Σδούκου τόνισε την προσπάθεια να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Ανέφερε ενδεικτικά μιλώντας για τα ορυκτά καύσιμα ότι κάποιοι μπορεί να βλέπουν ορισμένες εξελίξεις ως ένα βήμα πίσω, αλλά η ενεργειακή μετάβαση δεν έχει εκτροχιαστεί. Αυτή είναι η οπτική του καπετάνιου, που κάνει κάποιες μανούβρες για να περάσει την καταιγίδα, υπογράμμισε.
Μάριος Τσάκας, διευθύνων σύμβουλος, ΔΕΔΑ
Την ανάγκη να νικηθεί ο εφιάλτης της γραφειοκρατίας στις δημόσιες υπηρεσίες με τις οποίες συναλλάσσεται ο επιχειρηματικός κόσμος τόνισε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας. Αναφερόμενος στο βασικό μέρος της δραστηριότητας της ΔΕΔΑ, είπε ότι ολοκλήρωσε διαγωνισμούς έχοντας ήδη ξεκινήσει έργο για την ανάπτυξη 2.000 χλμ. δικτύου φυσικού αερίου σύνδεσης οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών. Ο κ. Τσάκας σημείωσε ότι η ΔΕΔΑ φέρνει το φυσικό αέριο σε 40 πόλεις της χώρας με περισσότερες από 170.000 νέες συνδέσεις, με επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε ειδικότερα στα μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη, με την εξοικονόμηση κόστους για τη βιομηχανία, οφέλη που μετακυλίονται και στα προϊόντα. Οι συνολικές άμεσες ή εμμεσες επενδύσεις από την εταιρεία ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Τσάκα, ο οποίος αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων– στη δημιουργία περισσότερων από 6.000 νέων θέσεων εργασίας.
Στέφανος Αγιάσογλου, διευθύνων σύμβουλος, ΟΣΥ
Στο ενεργειακό κόστος και στην καλύτερη κατανομή των κονδυλίων, με γνώμονα τον αντίκτυπο στις υπηρεσίες, ειδικά στις δημόσιες μεταφορές έδωσε έμφαση ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ Στέφανος Αγιάσογλου. Σημείωσε ότι «το momentum είναι τώρα για την Ευρώπη» και μίλησε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που βοηθούν την οργάνωση και προώθηση ενός διεθνούς διαγωνισμού με στόχο την αντικατάσταση του στόλου. Ο κ. Αγιάσογλου εξήγησε ότι το πρόγραμμα είναι στην πρώτη φάση και σύντομα θα συνεχίσει στη δεύτερη φάση. Το 2023 αναμένονται τα πρώτα λεωφορεία, ενώ όταν ολοκληρωθεί το σπονδυλωτό project, σε 3 χρόνια η Αθήνα θα είναι από τις καθαρότερες πρωτεύουσες στην Ευρώπη, όπως ανέφερε. Ο κ. Αγιάσογλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κόστος αναφορικά με την πράσινη μετάβαση τονίζοντας ότι στο μέλλον θα μειώνεται. Σημείωσε επίσης ότι ο στόχος είναι να παραχθεί μια καλύτερη υπηρεσία για το κοινό. Η υιοθέτηση ηλεκτρικών λεωφορείων, όπως είπε, συνδέεται με την αναδιοργάνωση του επιχειρείν στην εταιρεία, από τις διαδρομές μέχρι τα αμαξοστάσια, ενώ δίνεται έμφαση στην καινοτομία και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ενδεικτικά στο υδρογόνο, όπου γίνονται δοκιμές σε συνεργασία με τον Δημόκριτο.
Λεωνίδας Μπακούρας, γενικός διευθυντής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Το πλαίσιο για το βιομεθάνιο πρέπει να είναι προτεραιότητα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδα Μπακούρα. Όπως είπε, ήδη στο πρώτο εξάμηνο πάνω από 10.000 οικογένειες υπέγραψαν σύμβαση και έδωσε επίσης έμφαση στις επενδύσεις στο πλαίσιο προγράμματος που φτάνει τα 33 εκατ. ευρώ το 2022. Ο κ. Μπακούρας τόνισε ακόμα ότι εκτός από τους οικιακούς χρήστες, 11 μεγάλοι επενδυτές-βιομηχανίες υπέγραψαν σύμβαση για να περάσουν στη χρήση φυσικού αερίου. Όπως σημείωσε, πρόκειται για επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις περί τα 30 εκατ. ευρώ, καθώς προσβλέπουν σε μείωση των τιμών από το 2023-2024. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη συμμετοχή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο GD4S, όπου ανήκουν 7 κορυφαίοι διαχειριστές, με 27 εκατ. καταναλωτές στην Ευρώπη και το 1/3 της αγοράς ενέργειας. Ο κ. Μπακούρας αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων– στην ανάγκη ενός προσιτού και βιώσιμου ενεργειακού συστήματος και στη στόχευση για ένταξη επενδύσεων στο EU Taxonomy, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην προσπάθεια να πειστούν οι ιθύνοντες ότι το μέλλον του βιομεθανίου περνά από τα δίκτυα των εταιρειών διανομής και αργότερα του υδρογόνου. Για αυτό μελετάται τροποποίηση των υποδομών, είπε. Μέχρι πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, βλεπαμε το φυσικό αέριο ως το μεταβατικό καύσιμο, αλλά η γεωπολιτική κρίση έχει αναδείξει προκλήσεις, υπογράμμισε στο πλαίσιο της ομιλίας του.
Νότης Σαρδελάς, διαχειριστής εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελάς Πέτσα
Το θέμα των ΑΠΕ και της πράσινης μετάβασης έχει εξελιχθεί σε κρίσιμο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, σύμφωνα με τον διαχειριστή εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελάς Πέτσα Νότη Σαρδελά. Πρέπει να επιτευχθεί σε δύσκολο περιβάλλον, καθώς, όπως εξήγησε, η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα οικονομική ενέργεια και ασφάλεια. Ειδικότερα, η Ελλάδα προωθεί συνεχώς πολιτικές που ενισχύουν τη διείσδυση των ΑΠΕ, είπε ο κ. Σαρδελάς. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στο νομοθετικό έργο, ενώ σημείωσε την εισαγωγή του πιο πρόσφατου νομοθετήματος την περασμένη εβδομάδα για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου έργων αποθήκευσης ΑΠΕ κι ένα νέο για την ανάπτυξη πλωτών μονάδων. Ο νόμος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Σαρδελά, διότι, όπως είπε, έχει ως στόχο την επιτάχυνση της αδειοδότησης των έργων. Πάντως, σημείωσε και τις εκκρεμότητες σχετικά με την άμεση ανάγκη για εκσυγχρονισμό, επέκταση και αναβάθμιση δικτύων για να υπάρχει μεγαλύτερη χωρητικότητα. Με τον νέο νόμο υπάρχει εξάλλου ένα «πάγωμα» υποβολής νέων αδειών από 1/9 για τον λόγο αυτόν, όπως πρόσθεσε. Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ, να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, να επικαιροποιηθούν οι δασικοί χάρτες και να επιταχυνθεί η διαδικασία διευθέτησης διαφορών –λόγω των καθυστερήσεων με τις ενστάσεις, καθώς το ΣτΕ θέλει 3 χρόνια να αποφασίσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υλοποίηση ενός project, υπογράμμισε.
Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών
Αναφερόμενος στο ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ότι σε τέτοιες εποχές η πρόκληση για κάθε είδους διακυβέρνηση είναι η ικανότητα να καθοδηγήσεις τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε αχαρτογράφητα νερά και να μπορείς να διασφαλίσεις την κοινωνική συνοχή και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Στην Ελλάδα το πρόβλημα ήταν ίσως πιο βαθύ, επεσήμανε, καθώς υπήρχε ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος και το κράτος χαρακτηριζόταν από αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια. Αναφέρθηκε περαιτέρω στην έννοια του επιτελικού και ψηφιακού κράτους και τις παρεμβάσεις που έγιναν σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Παρουσιάζοντας το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε: «Έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε σε μια ραγδαία ψηφιοποίηση του κράτους μέσα σε δυόμισι χρόνια. Από τις 500 υπηρεσίες να φτάσουμε τις 1400 και από τα 9 εκατ. συναλλαγές στα 566 εκατ., κάτι που –σύμφωνα με τον ΣΕΒ– έχει προσφέρει όφελος 268 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του χρόνου μετακίνησης των πολιτών και απασχόλησης των υπαλλήλων, ενώ 1,2 εκατ. είναι η εξοικονόμηση από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 800.000 ευρώ ο περιορισμός της δαπάνης για τα έντυπα έγγραφα. Επιπλέον, σε βάθος πενταετίας το όφελος θα φτάσει στο 1,3 δις ευρώ, καθώς αυξάνονται οι υπηρεσίες που παρέχει η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου αλλά και η χρήση της από τους πολίτες».
Κυριάκος Κόκκινος, υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κύπρος
Στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού πρέπει να βρίσκεται ο πολίτης, τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Κυριάκος Κόκκινος, προσθέτοντας ότι λόγω της πανδημίας αυξήθηκε η ψηφιακή διάδραση εκ μέρους των πολιτών, οι οποίοι τώρα έχουν αυξημένες προσδοκίες. Αναφέρθηκε σε επιτυχημένα παραδείγματα σε αυτό το πλαίσιο από την Ελλάδα και τον Κύπρο. Επεσήμανε ότι θα υπάρξει και αντίσταση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και ότι χρειάζεται υπομονή ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να προσαρμοστούν. Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ως μεγάλη πρόκληση τη διαθεσιμότητα ταλέντου και αντίστοιχων δεξιοτήτων και υπογράμμισε την ανάγκη επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού αλλά και επένδυσης των εταιρειών στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Έφη Βαγενά, καθηγήτρια Βιοηθικής, Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (ETHZ),πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής
Στον ψηφιακό μετασχηματισμό στον χώρο της υγείας εστίασε την ομιλία της η καθηγήτρια βιοηθικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής Έφη Βαγενά. Σημείωσε ότι ο τομέας αυτός επλήγη περισσότερο από την πανδημία και επίσης ότι επρόκειτο για έναν «συντηρητικό» τομέα, ο οποίος εμφάνιζε μεγάλες αντιστάσεις στην ψηφιοποίηση, αλλά τώρα έχει σημειώσει άλματα, όπως είπε. Αναφέρθηκε στα ζητήματα της διαλειτουργικότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα το ευρωπαϊκό εμβολιαστικό πιστοποιητικό, και της διακυβέρνησης όσον αφορά τη χρήση των ψηφιακών δεδομένων. Η κ. Βαγενά σημείωσε ότι έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στον διάλογο με το κοινό και στην εμπλοκή των ίδιων των πολιτών. Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει διάδραση με τον κόσμο και να κατανοούμε τις ανησυχίες του προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να αντιμετωπίζουμε τις μη ηθελημένες συνέπειες του μετασχηματισμού.
Iwona Sikora, ανώτερη αντιπρόεδρος Ευρώπης και Ν. Αφρικής, Iron Mountain
Η ανώτερη αντιπρόεδρος Ευρώπης και Ν. Αφρικής της Iron Mountain Iwona Sikora εστίασε στο Ταμείο Ανάκαμψης και την ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια πολύ καλή επένδυση για το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών. Τόνισε ότι το μεγάλο ζήτημα δεν είναι η ίδια η τεχνολογία, αλλά το πώς αναπτύσσεις το πλαίσιο ώστε να μπορείς να την αξιοποιήσεις σωστά. Η κ. Iwona Sikora έδωσε βάρος στην έννοια της διακυβέρνησης καθώς και στην «αρχιτεκτονική», ώστε να μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις στην εφαρμογή μιας τεχνολογίας και να επιτευχθεί διαλειτουργικότητα. Η εκπρόσωπος της Iron Mountain σχολίασε ότι η κρίση πολλές φορές βοηθά, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα για την εφαρμογή νέων λύσεων μέσα σε λίγες εβδομάδες.
André Rogaczewski, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής, Netcompany, πρόεδρος ΔΣ, Netcompany- Intrasoft
Σε παραδείγματα από τη Δανία όσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Netcompany και πρόεδρος ΔΣ της Netcompany- Intrasoft André Rogaczewski. Μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, της «πράσινης» πολιτικής, των μεταφορών και των υποδομών. Εστίασε στη σημασία ύπαρξης εμπιστοσύνης από την πλευρά των πολιτών και υπογράμμισε τον πρωτεύοντα ρόλο της εκπαίδευσης πάνω στον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάτι που πρέπει να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη. Τέλος, ο κ. Rogaczewski αναφέρθηκε στην ανάγκη του διασυνοριακού διαμοιρασμού νέων ψηφιακών λύσεων.
Άρης Δημαράκης, chief operations officer, Kaizen Gaming
Στον αντίκτυπο της πανδημίας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, από το βήμα του Economist ο chief operations officer της Kaizen Gaming Άρης Δημαράκης. Αναφέρθηκε σε παραδείγματα από τον τομέα του gaming, καθώς και στη χρήση της τεχνολογίας για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας των χρηστών. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις έννοιες του ταλέντου και των δεξιοτήτων. Έκανε αναφορά σε τεχνολογίες όπως το cloud, η AI, η κβαντική υπολογιστική κ.ά. Το «μαγικό συστατικό» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με τον Δημαράκη, είναι πώς προσελκύεις, εμπλέκεις και διατηρείς τα κορυφαία ταλέντα, τους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Κάθε επιχείρηση και κάθε οργανισμός θα πρέπει να γίνει ένας καλός «προορισμός» για κορυφαία ταλέντα, υπογράμμισε.
Τάσος Αναστασίου, γενικός διευθυντής, Εθνική Ασφαλιστική
Οι ασφαλιστικές εταιρείες κινούνταν αργά όσον αφορά την τεχνολογία, επεσήμανε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής Τάσος Αναστασίου, όμως συνθήκες όπως αυτές της πανδημίας ώθησαν τις εταιρείες να εισαγάγουν ψηφιακά εργαλεία. Αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργεί η ψηφιοποίηση, στην εμπειρία από το gov.gr, στην προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις καθώς και στο πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες επηρεάζονται από την ψηφιακή μετάβαση στον χώρο της υγείας. Τόνισε ότι τώρα οι ασφαλιστές μπορούν να γίνουν πιο πελατοκεντρικοί και ότι η εποχή είναι ώριμη για προσωποποιημένες υπηρεσίες στους πελάτες.
Serpil Timuray, διευθύνουσα σύμβουλος Ευρώπης, Vodafone Group
Το γεγονός ότι η Ευρώπη θα πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και του ίντερνετ επεσήμανε στο πλαίσιο της τοποθέτησής της στο συνέδριο του Economist η διευθύνουσα σύμβουλος Ευρώπης του Vodafone Group Serpil Timuray, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «μόνο το 2,4% των συνδέσεων στην Ευρώπη είναι σήμερα 5G, σε σύγκριση με 15% στις ΗΠΑ και 30% στην Κίνα, με το χάσμα να βρίσκεται σε αυξανόμενη τάση». Η ίδια επικαλέστηκε την εκτίμηση της Κομισιόν ότι η επίτευξη των ψηφιακών στόχων σε ορίζοντα 10ετίας είναι σε θέση να ανυψώσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 2,2 τρις. Η κ. Timuray επέστησε την προσοχή και στις προκλήσεις που θα πρέπει η Ευρώπη να διαχειριστεί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας επενδύοντας σε κατάλληλες πρακτικές και υποδομές.
Παναγιώτης Μούργος, διευθύνων σύμβουλος, Texan Envipco Hellas Group
Τη σημασία του τοπικού εταίρου ως σημαντικού παράγοντα επιτυχίας στο επιχειρείν, ανέδειξε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του Texan Envipco Hellas Group Παναγιώτης Μούργος. Αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας και ειδικότερα αυτής με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Σημείωσε ότι ως θεσμικός συνομιλητής των επενδυτών συνεισφέρει στην επίλυση των προβλημάτων, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας με στόχο η χώρα να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Ο κ. Μούργος έδωσε έμφαση ειδικότερα στις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ τόνισε τον κομβικό ρόλο όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και των στελεχών των ξένων πρεσβειών, όπως η Πρεσβεία των ΗΠΑ, που συνέβαλε σημαντικά στις ελληνοαμερικανικές επενδύσεις των τελευταίων ετών.
Σταύρος Κωνσταντάς, διευθύνων σύμβουλος, Εθνική Ασφαλιστική
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις που μεσολάβησαν τον τελευταίο χρόνο στον ασφαλιστικό κλάδο –τη συγκέντρωση, τις εξαγορές από πολυεθνικές και τον ψηφιακό μετασχηματισμό– αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist o διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Σταύρος Κωνσταντάς. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ολοκλήρωση της επένδυσης στην Εθνική Ασφαλιστική από το CVC fund και μίλησε για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο κλάδος. Ενδεικτικά σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία του ασφαλιστικού κλάδου με την πολιτεία για τη διαχείριση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και τα καταστροφικά γεγονότα. Ο κ. Κωνσταντάς αναφέρθηκε επίσης στην ανθεκτικότητα της ασφαλιστικής αγοράς, όπως αποδείχθηκε στην πανδημία, αναφέροντας σχετικά ότι πέρυσι παρά τα ανησυχητικά σημάδια ο κλάδος έκλεισε με θετικό πρόσημο, εκφράζοντας την προσδοκία να συμβεί το ίδιο και το 2022 παρά την αβεβαιότητα και τον αρνητικό αντίκτυπο που διαφαίνεται, κυρίως στον κλάδο ζωής.
Juerg Steffen, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Henley and Partners
Στα οφέλη του προγράμματος Golden Visa αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Henley and Partners Juerg Steffen μιλώντας ευρύτερα για την επενδυτική μετανάστευση. Έφερε ως παράδειγμα τους αρχαίους Αθηναίους, που πρωτοστάτησαν στην πρακτική της χορήγησης ιθαγένειας με αντάλλαγμα την οικονομική συνεισφορά στο κράτος. Μέχρι το 230 π.Χ., ήταν ως επί το πλείστον «άνθρωποι του εμπορίου», όπως είπε, μεταφέροντας μια αντίστοιχη συνεισφορά αυτής της πρακτικής σήμερα, που το 60% των κρατών μελών της ΕΕ φιλοξενούν προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης. Τα οφέλη είναι σωρευτικά, σύμφωνα με τον κ. Steffen, ο οποίος μεταξύ αυτών ανέφερε την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την ανάπτυξη υποδομών, ενώ από την πλευρά των ξένων υπογράμμισε επίσης τα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων εργασίας στην ευρωζώνη και της πρόσβασης σε παγκόσμιας κλάσης εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας. Ο κ. Steffen σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα Golden Visa έχει συνεισφέρει στην προσέλκυση εύπορων ατόμων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις από την έναρξή του το 2013.
Greg O’Hara, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Certares
Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα επιδεικνύοντας προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες που έφερε η πανδημία και σήμερα αναμένει πλήρη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, ενώ συνολικά η ΕΕ αναμένει ανάκαμψη 80% έναντι των επιπέδων του 2019, όπως σημείωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Certares Greg O’Hara. Χάρη στη συνεργασία κυβέρνησης, εκπροσώπων της δημόσιας υγείας και άλλων φορέων δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον που υποστήριξε τα ταξίδια, πρόσθεσε, τονίζοντας τη στρατηγική προσέγγισης, με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως με το σύστημα Eva, που εφαρμόστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας για τον εντοπισμό κρουσμάτων. Επιπλέον, όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα δεν είναι οποιοδήποτε μέρος. Είναι το λίκνο του Δυτικού πολιτισμού και διαθέτει φυσική ομορφιά και φιλόξενους ανθρώπους, οπότε ο τουρισμός επιστρέφει ισχυρότερος και ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, υπογράμμισε ο κ. O’Hara.
Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων,
Alba Graduate Business School, The American College of Greece
Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης αναδύεται, την εξέλιξη του οποίου είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς, σύμφωνα με τον πρύτανη και καθηγητή διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστα Αξαρλόγλου, που επιχείρησε να απαντήσει ρεαλιστικά, όπως είπε, σε αυτήν την πρόκληση. Μιλώντας για τα θεμελιώδη αυτού του νέου μοντέλου, αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων– στους αναγκαίους πόρους και το στρατηγικό όραμα, καθώς και στην ανάγκη ευθυγράμμισης αυτών από μια κυβέρνηση που προωθεί τις επενδύσεις. Τόνισε ως κομβικό σημείο για την πορεία προς τη βιωσιμότητα την κατανόηση του ποιος δημιουργεί αξία και στο πλαίσιο της οικονομίας, όπως εξήγησε, οι εταιρείες είναι αυτές που δημιουργούν αξία και το κράτος έρχεται να προσθέσει ρυθμίσεις. Μιλώντας ο κ. Αξαρλόγλου για το σημαντικό κεφάλαιο των ανθρώπων, αναφέρθηκε στο brain drain, την τάση του 2010 η οποία τείνει σε αντιστροφή, όπως είπε. Σύμφωνα με τον κ. Αξαρλόγλου, αποδείχθηκε ότι η χώρα μπορεί να δημιουργήσει ταλέντα αλλά και ευκαιρίες για να επιστρέψουν. Επιπλέον, όπως σημείωσε, η Μεγάλη Παραίτηση δείχνει τις νέες προτεραιότητες που τίθενται από τους εργαζόμενους της νέας εποχής. Η Ελλάδα είναι ελκυστική για τους digital nomads, αυξάνοντας τη δεξαμενή ταλέντων με τις επενδύσεις που προσελκύει, υπογράμμισε κλείνοντας.
Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος, ΕΥΔΑΠ
Μια σειρά από σημαντικά έργα μετασχηματισμού περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χάρη Σαχίνη, ο οποίος επεσήμανε ότι στόχος είναι να μεταβούμε «στο ύδωρ μηδενικού άνθρακα». Όπως ανέφερε, η ΕΥΔΑΠ προγραμματίζει για την επόμενη δεκαετία επενδύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με την υλοποίηση έργων όπως ο αγωγός διαχείρισης λυμάτων, εργοστάσια διαχείρισης αποβλήτων, αντικατάσταση του παλαιού συστήματος αγωγών ύδρευσης και σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών με έξυπνους μετρητές. «Βέβαια χρειαζόμαστε συνεργασία και με άλλους εταίρους, διότι θέλουμε να κρατήσουμε την τιμή του νερού χαμηλά», ανέφερε ο κ. Σαχίνης και σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία τόνισε πως υπάρχει καλή συνεργασία με την κυβέρνηση. «Υπάρχει ένα σταθερό ρυθμιστικό σχέδιο, με το οποίο βλέπουμε και τις απολαβές μας από αυτές τις επενδύσεις (…) Υπάρχουν πολλοί τρόποι χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, πράσινα ομόλογα κ.λπ. και η κυβέρνηση μάς βοηθάει να λύσουμε τον γρίφο επιλογής των διαθέσιμων πόρων».
Πηνελόπη Λαζαρίδου, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γενική Διευθύντρια χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
Η Πηνελόπη Λαζαρίδου, εκτελεστικό μέλος ΔΣ και γενική διευθύντρια χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στάθηκε στη σημασία του κλάδου των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς τις ως τις πιο πλούσιες και υποσχόμενες οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα. «Είναι θελκτικές για τους επενδυτές, βοηθούν τη χώρα να απεξαρτηθεί και επιταχύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια» σημείωσε. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Λαζαρίδου σημείωσε πως ο όμιλος επενδύει στην καθαρή ενέργεια, την αποθήκευσή της και τις Παραχωρήσεις και αναφέρθηκε στο project αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και άλλα αντίστοιχα που σχεδιάζονται. «Επίσης, αναπτύσσουμε την παραχώρηση του αεροδρομίου στο Καστέλι και συμμετέχουμε σε ΣΔΙΤ για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, όπως και στην αναβάθμιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας μέσω του Ολοκληρωμένου Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό. Ως χώρα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά τα projects, διότι αυτά θα προσθέσουν αξία στο ΑΕΠ και περισσότερο τεχνογνωσία», πρόσθεσε η κ. Λαζαρίδου.
Πάνος Λώλος, γενικός διευθυντής του κλάδου χαλκού και εκτελεστικό μέλος Δ.Σ, ElvalHalcor
«Η συμβολή της βαριάς βιομηχανίας της χώρας ανέρχεται στο 9.5% του ΑΕΠ και φέτος μπορεί να φτάσει στο 11-11,5%, ενώ το 5% αυτών των εξαγωγών πραγματοποιείται από την εταιρεία μας», σημείωσε από το βήμα του Economist ο γενικός διευθυντής του κλάδου χαλκού και εκτελεστικό μέλος Δ.Σ της ElvalHalcor Πάνος Λώλος, ο οποίος πρόσθεσε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι πιο φιλική προς τις επενδύσεις.
Όπως τόνισε ο κ. Λώλος, η ελληνική βιομηχανία απέδειξε την ανθεκτικότητά της στις πρόσφατες διαδοχικές κρίσεις, αν και είχε να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό έλλειμμα επενδύσεων. Το κένο -όπως είπε- είναι περίπου 100 δισ. ευρώ και αν θέλουμε να πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μ.ο. θα πρέπει να επενδύσουμε 150 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε τρεις προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των επενδύσεων, σημειώνοντας πως «χρειάζεται μεταρρυθμισμένη ενεργειακή αγορά, νέα φορολογικά πολιτική, η οποία θα επιταχύνει την απόσβεση των επενδύσεων και νέα εργατική νομοθεσία πιο ευέλικτη και όχι τιμωρητική».
Αλεξάνδρα Πέτσα, managing partner της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελάς Πέτσα
Όσον αφορά στους τομείς, ποιοι είναι οι περισσότερο και πιο πολλά υποσχόμενοι, θα πρέπει να κρατήσουμε παραδοσιακούς τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία και ο κατασκευαστικός κλάδος ως τομείς που μπορούν να δείξουν πάρα πολύ ενδιαφέρον για την οικονομία, μαζί βεβαίως με την ενέργεια, τα logistics και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, που παραδοσιακά έχουν πολύ μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της οικονομίας, σημείωσε στο πλαίσιο του συνεδρίου η Αλεξάνδρα Πέτσα, managing partner της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελάς Πέτσα. Το πλεονέκτημα υφιστάμενων τομέων ανάπτυξης είναι ότι έχουν έναν μικρότερο νομικό και οικονομικό κίνδυνο, διότι υπάρχει μια ιστορικότητα στην υλοποίηση και υφιστάμενη υποδομή, που σημαίνει ότι δεν ξεκινάμε “from scratch”, όπως είπε. Άρα, μπορούμε να ξεκινήσουμε με πολλά στοιχεία για να πατήσουμε πάνω σε αυτά σε σχέση με καινοτόμους τομείς, σημείωσε η κ. Πέτσα.
Ιφιγένεια Βασιλάκη, Ράνια Βλάχου, Δημήτρης Λάμπρος
Μέλη της start up Swim.Me start up, JA Europe Enterprise Challenge 2021 (1ο Βραβείο)
Στη σημασία της νεανικής επιχειρηματικότητας αναφέρθηκαν οι ιθύνοντες των ελληνικών startup Swim.me και FlowOn, οι οποίες κατάφεραν να διακριθούν σε διεθνές επίπεδο.
Η Ράνια Βλάχου, μέλος της Swim.me, ανέφερε πως το project ξεκίνησε την εποχή της covid, μια περίοδο με αρκετές προκλήσεις. «Πρόκειται για μία φορητή συσκευή κολύμβησης με αισθητήρες για άτομα με προβλήματα όρασης». Από την πλευρά της η Ιφιγένεια Βασιλάκη χαρακτήρισε πρωτοφανές αυτό που βιώσαμε και σημείωσε πως μια κρίση αναγκάζει τον άνθρωπο να δει την πραγματικότητα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. «Η πανδημία δημιούργησε την ανάγκη για εξεύρεση νέων λύσεων με νέους απροσδόκητους τρόπους», πρόσθεσε. Τέλος, ο Δημήτρης Λάμπρος ανέφερε πως πρέπει να αναπτυχθούν οι επενδύσεις στην νεανική επιχειρηματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δαβίδ Μπεγκτζανιάν, επικφαλής, Flow On, JA Europe Company of the Year Competition 2021 (2ο Βραβείο)
Ο επικεφαλής της FlowOn Δαβίδ Μπεγκτζανιάν αναφέρθηκε στην «έξυπνη βρύση» που καταπολεμά τη σπατάλη νερού και τη μετάδοση μικροβίων. Σε ό,τι αφορά την νεανική επιχειρηματικότητα, ο Δαβίδ Μπεγκτζανιάν επεσήμανε πως πρέπει να σταθούμε στα οικονομικά οφέλη από τις επενδύσεις, καθώς -όπως είπε- είναι και ο ουσιαστικός λόγος για να επενδύσουμε. «Βλέπουμε φιλόδοξους νέους επιχειρηματίες να προσπαθούν με καινοτόμους λύσεις να δώσουν απαντήσεις σε πληθώρα προβλημάτων. Η καινοτομία μακροπρόθεσμα μπορεί να κάνει μια χώρα πιο ανταγωνιστική», πρόσθεσε.
Γιώργος Διδασκάλου, γενικός γραμματέας Πολιτισμού
Στην Ελλάδα διαθέτουμε σήμερα περισσότερα από 210 αρχαιολογικά μουσεία τα οποία «τρέχει» το κράτος και τα οποία αυξάνουμε ή αναβαθμίζουμε με στόχο να ενισχύουμε την εμπειρία των επισκεπτών της χώρας, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου. Αναφερόμενος στο ευρύτερο περιβάλλον το οποίο πλαισιώνει τον πολιτιστικό τομέα, ανέφερε ότι μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό τα μουσεία προσαρμόζονται με τη σειρά τους σε όρους βιωσιμότητας, αποδοχής της διαφορετικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως είπε, μεταμορφώνοντας τον κόσμο γύρω τους και τελικά ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.
Ciraj Rassool, καθηγητής Ιστορίας και διευθυντής του Αφρικανικού Προγράμματος Μουσείων και Σπουδών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πανεπιστήμιο του Western Cape, Νότια Αφρική
Βιώνουμε έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό στην έννοια του μουσείου, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας και διευθυντή του Αφρικανικού Προγράμματος Μουσείων και Σπουδών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το Πανεπιστήμιο του Western Cape της Νότιας Αφρικής Ciraj Rassool, που μίλησε για τη μεταμόρφωσή του από χώρο concept περιορισμού, σε χώρο με δυνατότητες. Μετέφερε την προσέγγισή του από την πλευρά της δημιουργίας αφρικανικών μουσείων, της αφρικανικής εκπαίδευσης και της αποαποικιοποίησης μουσείων αφρικανικής ιστορίας. Όπως είπε, στελέχη σε μουσεία στη Γερμανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης προβληματίζονται για το πώς θα διαχειριστούν την αφρικανική κληρονομιά. Τόνισε ότι η αποαποικιοποίηση δεν έχει να κάνει μόνο με την αλλαγή των ντεκόρ, αλλά είναι μια διαδικασία που μας βοηθά να σκεφτούμε ένα μουσείο στη βάση της αποικιοποίησης. Πρόκειται για ένα πεδίο δυναμικό σε ό,τι αφορά τον μετασχηματισμό των μουσείων, σύμφωνα με τον κ.Rassool. Ανέφερε δε ως παράδειγμα τον Εμανουέλ Μακρόν, που μιλούσε το 2017 στην Μπουρκίνα Φάσο για την αποκατάσταση και την επιστροφή 26 έργων τέχνης που είχαν λεηλατηθεί στο Μπενίν το 1892. Πρόσθεσε επίσης την περίπτωση της πρόσφατης κινητοποίησης στη Γερμανία για τα «χάλκινα του Μπενίν», τα οποία θα επιστραφούν κατόπιν συμφωνίας με τη νιγηριανή κυβέρνηση. Πρόκειται για σημαντική περίπτωση αποκατάστασης που αγγίζει θέματα ιδιοκτησίας, κυριαρχίας και θέματα νέων διεθνών συνεργασιών, όπως είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.
Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ένα μικρό μουσείο στο κέντρο της Αθήνας που φιλοξενεί την πληρέστερη συλλογή κυκλαδικής τέχνης στον κόσμο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον σύγχρονο πολιτισμό, κάτι που ανέδειξε η Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, περιγράφοντας ένα πρόσφατο περιστατικό. Όπως είπε, ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ένας εντελώς τυφλός δικηγόρος, ακτιβιστής και ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Με άλλα μάτια», μπόρεσε για πρώτη φορά στη ζωή του να ασχοληθεί με μια συγκινητική εξερεύνηση ενός κυκλαδικού ειδωλίου χάρη στο νέο πρόγραμμα “In Touch” του μουσείου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρίες να περιηγηθούν στη συλλογή. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα μουσείο εκπαιδεύει, ενημερώνει και καθιστά το περιεχόμενό του προσιτό σε ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο σε μια κοινότητα ελίτ, π.χ.F= ακαδημαϊκούς ή επιστήμονες. Ανέφερε μεταξύ άλλων δράσεων ότι μέσω ενός προγράμματος (Cycladic Identity) το μουσείο θα «ταξιδέψει» στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με την κ. Μαρινοπούλου, τα μουσεία του μέλλοντος θα πρέπει να είναι ανοιχτά στον μακροπρόθεσμο δανεισμό, καταλήγοντας ότι τα μουσεία μπορούν να δημιουργήσουν νέους κόμβους πολιτισμού και συνύπαρξης.