THEPOWERGAME
«Το κενό των τριών – τεσσάρων ετών για την πράσινη μετάβαση, μέχρι να έχουμε αρκετή πράσινη ενέργεια, είναι παγίδα θανάτου για την Ευρώπη» υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευαγγ. Μυτιληναίος στο συνέδριο του Economist. Όπως είπε, «η Ευρώπη όδευε προς την ύφεση ούτως ή άλλως και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αυξήσει ταχύτητα».
Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Στάνφορντ Φράνσις Φουκουγιάμα, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως δεν είναι σίγουρος αν η ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην περίπτωση που υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Για την Ελλάδα εξήγησε πως είναι μια μικρή αγορά, «χρειάζεται 45 πρόσθετα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου για να καλύψει τις ανάγκες της». «Οι υποδομές υπάρχουν» είπε, «αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να έρθει το απαραίτητο υγροποιημένο φυσικό αέριο». Κατά τον κ. Μυτιληναίο αν κοπεί η ρωσική προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου προβλέπονται τιμές στο πετρέλαιο στα 380 δολάρια το βαρέλι και στο φυσικό αέριο στα 280 δολάρια η μεγαβατώρα.
Για άλλη μια φορά ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos δήλωσε πως «έχουμε κάνει πολλά λάθη στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα μπορούμε να δούμε πιο καθαρά ότι έχουμε πιέσει το θέμα της πράσινης μετάβασης πάρα πολύ σε σχέση με αυτό που μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία». Πρόσθεσε πως «οι μέτοχοί μας δε μας επιτρέπουν να δαπανούμε χρήματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υποφέρουν. Όλοι παραπονιούνται πως δεν είμαστε αρκετά πράσινοι και το σύστημα πλέον δεν χρηματοδοτεί τέτοιου είδους επενδύσεις (σ.σ. στα ορυκτά καύσιμα). Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία είχαμε παραμελήσει πλήρως την ασφάλεια προμηθειών. Η ενέργεια αφορά την ασφάλεια και την τιμή. Αυτή τη στιγμή η ασφάλεια προμήθειας που ήταν δεδομένη έχει εξαφανιστεί πλήρως, η Ευρώπη βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο για την ασφάλεια προμήθειας και φυσικά περιττό να συζητήσουμε για τις τιμές».
Με αφορμή όσα είπε ο Φρ. Φουκουγιάμα, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως «στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο η Ευρώπη βασίστηκε στις υπηρεσίες ασφάλειας που προσέφεραν σχεδόν δωρεάν οι ΗΠΑ, στην αμερικανική ασφάλεια, και στη φθηνή ρωσική ενέργεια. Ετσι οι Ευρωπαίοι είχαν ευημερία τα τελευταία πενήντα χρόνια όπως ποτέ στο παρελθόν, έναν χρυσό αιώνα. Τώρα η φθηνή ενέργεια ανήκει στο παρελθόν, όπως και η αμερικανική ασφάλεια δίχως κόστος. Θα ζήσουμε ενδιαφέροντες καιρούς». Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο ο πληθωρισμός «δυστυχώς συνεχίζει να ανεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα και οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στη χειρότερη θέση που μπορούσαν να βρεθούν. Πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια όταν η οικονομία οδεύει προς ύφεση. Την τελευταία φορά που συνέβη το ίδιο ήταν το 1930 στις ΗΠΑ με συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε».
Φουκουγιάμα: Η ρωσική κατάρρευση θα βοηθήσει να αποφύγουμε την αμερικανική κατάρρευση
Σχετικά αισιόδοξος για την κατάσταση στην Ουκρανία εμφανίστηκε, όπως είπε, ο Φρ. Φουκουγιάμα. Υποστήριξε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν θα επωφεληθεί από την παράταση του πολέμου καθώς η ενεργειακή κρίση περιορίζει τις αντοχές οικονομιών και ανθρώπων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Επιπλέον ο Βλ. Πούτιν ελπίζει σε τυχόν επάνοδο του Ντ. Τραμπ «ως την καλύτερη οδό για να φτάσει στην επίτευξη των στόχων του». Γι’ αυτό το λόγο ο Φρ. Φουκουγιάμα εκτιμά πως ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει επισημαίνοντας και το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα η Ουκρανία (που αναγκάστηκε σε υποχωρήσεις) ενισχύεται με σύγχρονο πολεμικό υλικό.
Κατά την άποψή του «όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα του πολέμου. Αν η Ουκρανία γυρίσει την κατάσταση και σπρώξει τους Ρώσους εκτός του Νότου αυτό θα σημάνει μια τεράστια ενίσχυσης της δημοκρατίας». Ο ίδιος επισήμανε και το «πρόβλημα γενεών» καθώς «οι νέοι της Ευρώπης και της Ανατολικής Ευρώπης δεν βίωσαν στρατιωτικές συγκρούσεις ή κάποια δικτατορία. Συνεπώς υποθέτουν πως η ευημερία και η ειρήνη θα συνεχιστεί. Πρέπει να μας υπενθυμίζει κάποιος ποια είναι η εναλλακτική στη φιλελεύθερη δημοκρατία και αυτό το έκανε ο Πούτιν».