THEPOWERGAME
Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη από τα υφιστάμενα ιστορικά υψηλά. Αυτό είναι, εξάλλου, το οικονομικό περιβάλλον που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για την πορεία των τιμών στα 19 κράτη-μέλη. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε πως ο πληθωρισμός στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Ιούνιο από 5,8% τον Μάιο, αντανακλώντας ένα ανεπανάληπτο ποσοστό για τη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης από τότε που υιοθέτησε το ευρώ.
Είναι ένα ακόμη επιχείρημα για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που εδώ και καιρό υποστηρίζουν την αναγκαιότητα ενός κύκλου αυξήσεων στο κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης. Μέσα στην εβδομάδα, η επικεφαλής της ΕΚΤ και υπέρμαχος μιας υποστηρικτικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως έχει παρέλθει η εποχή των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων. Μέσα στον Ιούλιο, η ΕΚΤ φαίνεται πως θα προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης. Θα είναι η πρώτη προς τα πάνω αναπροσαρμογή τουλάχιστον μετά από μια δεκαετία.
Το 70% της ηλεκτροδότησης προέρχεται από πυρηνική ενέργεια
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η αλματώδης αύξηση του κόστους ενέργειας στη Γαλλία διαδραμάτισε -μαζί με μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα- πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση του πληθωρισμού καθώς η οικονομία τροφοδοτείται κατά ένα μεγάλο μέρος από πυρηνική ενέργεια. Θα ανέμενε κανείς πως το κόστος ενέργειας δεν θα επηρεάζονταν τόσο στη Γαλλία, όπου το 70% της ηλεκτροδότησης προέρχεται από πυρηνική ενέργεια και άρα η χώρα δεν είναι τόσο εκτεθειμένη στην Gazprom, το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας, όσο η Γερμανία ή η Ιταλία ή Αυστρία.
Βέβαια, αν και σε ιστορικό υψηλό, ο πληθωρισμός στη Γαλλία ήταν χαμηλότερος σε σχέση με άλλες ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης. Στην Ισπανία κινήθηκε στο 10% τον Ιούνιο. Μολονότι στη Γερμανία καταγράφηκε μια αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στο 8,2% αντί του 8,7% τον Μάιο, είναι αξιοσημείωτο ότι παραμένουν εντονότερες συγκριτικά με τη Γαλλία.
Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ στο πιο υψηλό της τελευταίας 40ετίας
Αν και οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα αγαθά είχαν αρχίσει να γίνονται αισθητές εν μέσω της πανδημίας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε συνάρτηση με την εκμετάλλευση της ενέργειας ως γεωπολιτικό όπλο από τη Μόσχα έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ στο πιο υψηλό της τελευταίας 40ετίας. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινώσει το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών στον ανεπτυγμένο κόσμο, με βαριές επιπτώσεις στη δημοτικότητα των κυβερνήσεων. Παρά το ότι η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει την παράταση υφιστάμενων μέτρων στήριξης και την υιοθέτηση νέων, συνολικού ύψους 25 δισ. δολαρίων, έχασε την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, ενώ ενισχύθηκε το κόμμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Μεγάλα ερωτήματα εγείρονται επίσης για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ αυτόν τον Νοέμβριο. Από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες ανάμεσα στους δυσαρεστημένους Αμερικανούς. Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος έχει δεσμευτεί πως θα βοηθήσει την Ευρώπη να αναπληρώσει τα κενά στις προμήθειες ενέργειας που χάνει από τη Ρωσία.