THEPOWERGAME
Μέσα στον Ιούλιο, ή στην χειρότερη περίπτωση τον Αύγουστο, θα δημοσιευθεί η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), πρόθεσή της είναι η αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του, σε ένα συνολικό πακέτο και όχι το «σπάσιμο» σε ομάδες αεροδρομίων.
Ειδικότερα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, επιδίωξη είναι τα 22 μικρότερα αεροδρόμια να αξιοποιηθούν όλα μαζί, με στόχο αυτό να προσφέρει κάποιες ευκαιρίες αξιοποίησης στα πολύ μικρά αεροδρόμια. «Έχουν γίνει όλες οι μελέτες και έχουμε δει τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά. Αυτό στο οποίο φαίνεται να καταλήγουμε είναι να μην τα σπάσουμε (σε ομάδες), αλλά να πάνε όλα μαζί».
Η τελική απόφαση, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη καθώς εξετάζονται ορισμένες παράμετροι. Οι αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφεραν τα στελέχη του Υπερταμείου, το εύκολο θα ήταν να μπουν μπροστά τα πιο μεγάλα ή τα πιο εμπορικά αεροδρόμια και να μείνουν στο τέλος τα λιγότερο εμπορικά.
Στη συνέχεια ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, τα λιγότερο εμπορικά αεροδρόμια θα εισέλθουν σε ακόμη περισσότερο δεινή θέση, δημιουργώντας γενικότερα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στόχος δεν είναι η μεγιστοποίηση του ανταλλάγματος, αλλά η γενικότερη συμβολή που θα υπάρξει στην τοπική οικονομία και κοινωνία στην οποία λειτουργεί ένα αεροδρόμιο, ειδικά όταν τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου.
Ο δεύτερος στόχος του Υπερταμείου είναι η καταγραφή και η αποτίμηση της αξίας 1.000 ακινήτων της θυγατρικής του εταιρείας ΕΤΑΔ. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, εδώ και 12 χρόνια που ξεκίνησε η αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, από τα 70.000 έως 80.000 ακίνητα – κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους – του ελληνικού Δημοσίου που έχουν εισφερθεί στην ΕΤΑΔ, μόλις 2.600 έχουν ταυτοποιηθεί και αποτιμηθεί σε περίπου 1,06 δισ. ευρώ.
Τώρα, στόχος είναι να ταυτοποιηθούν άλλα 1.000 ακίνητα και να αποτιμηθούν. Προς τούτο αναμένεται να υπάρξει άμεσα διαγωνισμός πρόσληψης συμβούλου. Το ίδιο θέλει να πράξει το Υπερταμείο και με τις θυγατρικές εταιρείες που ελέγχει. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποτιμηθεί στην πράξη το χαρτοφυλάκιό του, το οποίο εκτιμάται σε 6 δισ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό, θα ξεκινήσει μια διαδικασία σύναψης προγραμματικών συμφωνιών με εταιρείες συμβούλων που θα αποτιμήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο.
Σημειώνεται ότι στον τομέα των ακινήτων, υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα τα οποία είναι καταπατημένα μερικώς ή συνολικά. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Υπερταμείου, Στέφανος Γιουρέλης, αναμένεται να συμβάλει και ο νέος νόμος που έρχεται για τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου. Αναφερόμαστε σε ακίνητα τα οποία έχουν καταπατηθεί εδώ και 30 ή και 40 χρόνια.
Τέλος, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επαναλειτουργήσει η διώρυγα της Κορίνθου η οποία είχε κλείσει για ένα περίπου έτος, λόγω κατολίσθησης που σημειώθηκε στα τοιχώματά της.
Η διοίκηση του Υπερταμείου, παρουσίασε χθες και τη νέα στρατηγική για τα έτη 2022-2024. Οι βασικοί στόχοι της στρατηγικής αυτής, συνοψίζονται σε τρεις «mega-δείκτες» όπως τους χαρακτήρισε η διοίκηση και οι οποίοι αφορούν στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική στόχευση. Ειδικότερα η στοχοθεσία αφορά:
- στην αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% (σήμερα αποτιμώνται σε 6 δισ. ευρώ)
- στη μείωση εκπομπών άνθρακα κατά 15% και
- στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών κατά 40% από τις τιμές βάσης του 2021
Για το τελευταίο γνωστοποιήθηκαν στοιχεία έρευνας που δείχνει το γενικό κοινό να εμπιστεύεται το Υπερταμείο και το έργο του σε ποσοστό 61% και το ειδικό κοινό (επενδυτές κ.λπ.) σε ποσοστό 46%.
Τέλος, ανακοινώθηκαν άμεσες επενδύσεις ύψους 50 εκατ. έως το 2024, μέσα από την άσκηση – για πρώτη φορά – του επενδυτικού ρόλου του Υπερταμείου. Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, είναι η μετεξέλιξή του σε Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο (Sovereigh Wealth Fund).