THEPOWERGAME
Σε αλλαγή της στάσης των Ελλήνων σχετικά με τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων, που ενδεχομένως να προοιωνίζεται ή να αντανακλά αλλαγή και στις αγορές τους, φαίνεται ότι οδηγεί ο πληθωρισμός, καθώς 1 στους 6 δεν είναι πλέον διατεθειμένος να πληρώσει ακριβότερα τρόφιμα, εφ’ όσον αυτά έχουν παραχθεί με φιλικό στο περιβάλλον τρόπο.
Όπως προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο που ανακοινώθηκε χθες και καταγράφει τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη γεωργία και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, το 57% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να πληρώσουν ακριβότερα κατά 10% ένα τρόφιμο, εφ’ όσον αυτό έχει παραχθεί κατά τρόπο που μειώνει το ανθρακικό του αποτύπωμα, ενώ, αντίθετα, το 40% είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη προς όφελος του περιβάλλοντος.
Στο προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο, στην ίδια ερώτηση, τα ποσοστά%ήταν ακριβώς τα αντίθετα. Άρα, συνάγεται ότι εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων στο εισόδημά του, ένα 17% του πληθυσμού μεταβάλλει τη στάση του απέναντι στον τρόπο παραγωγής της τροφής του. Αντίθετα, στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανιχνεύεται μεν η αντίστοιχη τάση αλλά σε μικρότερο ποσοστό: το 36% (από 29% το 2020) των Ευρωπαίων αρνούνται να πληρώσουν περισσότερο για τρόφιμα που παρήχθησαν με φιλικό στο περιβάλλον τρόπο, αντίθετα με το 60% που το δέχεται (από 66% το 2020).
Κριτική στην ΚΑΠ: δεν διασφαλίζει λογικές τιμές για τους καταναλωτές
Ενδεικτικό των αλλαγών στον τρόπο σκέψης των Ελλήνων καταναλωτών είναι και ότι 6 στους 10 (από 48% το 2020) θεωρούν ότι η ΚΑΠ, ήτοι οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, δεν διασφαλίζουν «λογικές τιμές» στα τρόφιμα έναντι 39% που πρεσβεύει το αντίθετο (από 49% το 2020). Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι εκ διαμέτρου αντίθετα στην ΕΕ, μόλις 29% ασκούν κριτική στην ΚΑΠ για τις τιμές των τροφίμων), ενώ το 65% όχι. Τα συγκεκριμένα ποσοστά μάλιστα έχουν παραμείνει αμετάβλητα την τελευταία διετία.
Κλιματική αλλαγή και φτώχεια θέτουν σε κίνδυνο τη διατροφική ασφάλεια
Από τις απαντήσεις των Ελλήνων φαίνεται, πάντως, ανάγλυφα πόσο έχουν επηρεάσει το συλλογικό τρόπο σκέψης η οικονομική και οι υπόλοιπες κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας. Στην ερώτηση για το ποιους θεωρούν τους βασικότερους κινδύνους για τη διατροφική ασφάλεια (έως τρεις απαντήσεις), ενώ οι Έλληνες προκρίνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο ίδιο ποσοστό (54%) με τον μέσο όρο στην ΕΕ, σε ποσοστό 47% (ΕΕ: 25%) θεωρούν την οικονομική ύφεση και τη φτώχεια. Ακολουθούν σε ποσοστό 41% (ΕΕ: 24%) η αυξανόμενη εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές τροφίμων σε συνδυασμό με τη στασιμότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής, σε ποσοστό 38% (ΕΕ: 45%) η σπανιότητα και η υποβάθμιση φυσικών πόρων (νερό, έδαφος, βιοποικιλότητα), σε ποσοστό 35% (ΕΕ: 32%) η μείωση του αριθμού των αγροτών στην ΕΕ και σε ποσοστό 33% (ΕΕ: 31%) ζητήματα που αφορούν στη δημόσια υγεία, όπως η γρίπη των πτηνών.
Μόνο 12% γνωρίζουν το σήμα των ΠΟΠ προϊόντων, το 90% δεν γνωρίζουν για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις
Στα αξιοσημείωτα του Ευρωβαρόμετρου είναι ότι μόλις το 12% των Ελλήνων (ΕΕ: 16%) αναγνωρίζει το logo (σήμα) των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα με το σήμα των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), το οποίο αναγνωρίζει το 18% των Ελλήνων (ΕΕ: 22%). Αντίθετη είναι η κατάσταση με το σήμα της βιολογικής γεωργίας, το οποίο αναγνωρίζει το 48% των Ελλήνων και το 61% των Ευρωπαίων. Εκεί που υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά είναι στο σήμα των προϊόντων δίκαιου εμπορίου (fair trade), το οποίο αναγνωρίζει μόλις το 18% των Ελλήνων έναντι του 41% των Ευρωπαίων.
Παράλληλα, 9 στους 10 Έλληνες δεν γνωρίζουν για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στους αγρότες. Το 62% τις έχει ακούσει αλλά δεν γνωρίζει λεπτομέρειες, ενώ το 28% δεν έχουν ακούσει ποτέ γι’ αυτές. Αντίθετα, μόνο το 10% των Ελλήνων γνωρίζει αναλυτικά για τις αγροτικές επιδοτήσεις.