THEPOWERGAME
Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στο ΒΒ+ με σταθερές τις προοπτικές προχώρησε ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα σε σταθερό μονοπάτι, παρά την πίεση από τον πληθωρισμό, που λειτουργεί ως βαρίδι.
Παράλληλα, η R&I επισημαίνει ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση, η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της χάρη και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, τονίζει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας ως αναλογία του ΑΕΠ θα συνεχίζει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική θέση της χώρας. Σε αυτό θα συμβάλλει και η μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων.
Κατά τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης, έτος ανάπτυξης θα είναι και το 2023, με την προϋπόθεση ωστόσο, ότι θα υποχωρήσουν οι παράγοντες που ασκούν πίεση στην ελληνική οικονομία αυτή την περίοδο.
Μετά την αναβάθμιση από την R&I, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε πως η Ελλάδα βρίσκεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.
Ολόκληρη η δήλωση Σταϊκούρα:
«Σήμερα, ένας ακόμη διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο ιαπωνικός R&I, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.
»Αναβάθμιση που φέρνει τη χώρα ένα “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.
»Σημειώνεται ότι είναι ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης, μετά την Standard & Poor’s, την DBRS και την SCOPE Ratings, που αποδίδει, στο Ελληνικό Δημόσιο, βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ισοδύναμη με ΒΒ+, δηλαδή μία μόλις βαθμίδα πριν την επενδυτική.
»Πρόκειται για την 11η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, αποτέλεσμα της άσκησης ορθής οικονομικής πολιτικής.
»Έτσι, μετά την επίτευξη των στόχων της άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών, της πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ, της μείωσης του όγκου των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της ισχυρής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας, της σταδιακής δημοσιονομικής ισορροπίας, της διαμόρφωσης ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων, της γενναίας και αποτελεσματικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, της ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση και του τελευταίου στόχου της: την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.
»Εθνικός στόχος με ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία και την κοινωνία».