THEPOWERGAME
Τον «χάρτη» με τα ακριβή δημοσιονομικά περιθώρια για νέα μέτρα θα καθορίσουν τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Μάιο, που θα ανακοινωθούν αύριο. Καταλυτικό ρόλο θα παίξει και η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, καθώς θα διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα για την Ελλάδα. Το «εξιτήριο» θα εκδοθεί αυτήν την Πέμπτη από το Eurogroup που θα σημάνει το οριστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου για την χώρα μας καθώς από τον Σεπτέμβριο επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Πέραν της αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές η απόφαση του Eurogroup θα συνοδευτεί και με την έγκριση για την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσει τη ρευστότητα του Δημοσίου. Βέβαια, η μετάβαση σε καθεστώς απλής εποπτείας δεν σημαίνει άνευ όρων και ορίων δημοσιονομική ελευθερία, αφού ο έλεγχος και η αξιολόγηση της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων, που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων, πράγμα που αναμένεται να συμβεί το 2059.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ μετά τη συνάντηση του με τον Χρήστο Σταϊκούρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας διευρύνεται και προστίθεται στους κινδύνους και τις αβεβαιότητες από την ακατάσχετη άνοδο των τιμών στην ενέργεια και τον πληθωρισμό που θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Την ίδια ώρα, τα ελληνικά νοικοκυριά παλεύουν με την ακρίβεια, με τους επιτελείς στο Γενικό Λογιστήριο να αναμένουν αύριο τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Μάιο, αλλά και στο πεντάμηνο που θα είναι καθοριστικά για την τροχιά του προϋπολογισμού και τις αποφάσεις για το νέο πακέτο των παρεμβάσεων. Στο οικονομικό επιτελείο είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς υπάρχει ο φόβος για περιορισμό των μετακινήσεων λόγω των υψηλών πτήσεων στις τιμές της βενζίνης που θα ψαλιδίσει τις εισπράξεις επηρεάζοντας το μέγεθος του πλεονάσματος που διαμορφώθηκε στο 1,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Δύσκολη η έξοδος στις αγορές σε αυτήν την συγκυρία
Στις αγορές σημειώνεται καταιγίδα υπό τον φόβο της ύφεσης, με αποτέλεσμα στον ΟΔΔΗΧ να μην υπάρχει βιασύνη με το εκδοτικό πρόγραμμα καθώς οι φετινές δανειακές ανάγκες κινούνται χαμηλά και δεν υπερβαίνουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και το μαξιλάρι των 39 δισ. ευρώ που διευκολύνει την κατάσταση και δεν επιβάλλει κινήσεις σε ένα περιβάλλον που τα επιτόκια ακολουθούν ανοδική πορεία ωθώντας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού.
Άλλωστε, ένα ποσό κοντά στα 5 δισ. ευρώ έχει συγκεντρωθεί από τις προηγούμενες εκδοτικές προσπάθειες και σε περίπτωση που οι πιέσεις για το στήσιμο ισχυρών αναχωμάτων στην οικονομία ενισχυθούν υπάρχουν διέξοδοι με δανεισμό μέσω εντόκων που και αυτά έχουν τσιμπημένο επιτόκιο αλλά και το 1 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE. Από την άλλη θα πρέπει να παραμείνει ενεργή η επαφή με τις διεθνείς αγορές αλλά όταν το κλίμα γίνει και πάλι ευνοϊκό. Στον ΟΔΔΗΧ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την περάτωση των επόμενων δύο πιθανότατα κινήσεων με εκδόσεις μικρής διάρκειας κατά προτίμηση που δεν ανεβάζουν τον λογαριασμό εξυπηρέτησης των τόκων.