THEPOWERGAME
Σε τροπολογία με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα νομιμοποίησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 9 μηνών αλλοδαπών εργατών γης που έχουν εισέλθει παράτυπα στη χώρα κι εργάζονται ήδη σε καλλιέργειες σχεδιάζουν να προχωρήσουν τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς η αυξανόμενη έλλειψη εργατών γης κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική παραγωγή. Μόνο στη φράουλα υπολογίζεται ότι παραγωγή αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ έμεινε ασυγκόμιστη λόγω ακριβώς της έλλειψης εργατών, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφονται και στα θερμοκήπια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου η κατάθεση στη Βουλή νέας κυβερνητικής τροπολογίας για τους αλλοδαπούς εργάτες γης καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία εκτιμάται ότι έχει φθάσει στα όριά της. Τα τελευταία 24ωρα γίνονται αλλεπάλληλες συζητήσεις μεταξύ αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, παραγόντων της αγοράς και εκπροσώπων των αγροτών καθώς το πρόβλημα οξύνεται όσο περνά ο καιρός αφού αλλοδαποί που εργάζονταν μέχρι τώρα στα χωράφια είτε μεταναστεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Γερμανία και Ιταλία) είτε μεταπηδούν στον τομέα του τουρισμού, όπου επίσης καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις, με δέλεαρ τις καλύτερες αμοιβές.
Την ίδια ώρα οι ανάγκες στην ελληνική γεωργία για εργατικό δυναμικό γίνονται μεγαλύτερες λόγω και των καιρικών φαινομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τελευταίες βροχές καθιστούν επιβεβλημένη την άμεση συγκομιδή των κερασιών, χρειάζονται συνεπώς περισσότερα εργατικά χέρια, καθώς εάν τα κεράσια μείνουν στο δέντρο κινδυνεύουν να καταστραφούν.
Εκτιμάται ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στο Νότο, ενώ στο Βορρά οι ανάγκες φαίνεται ότι φέτος θα καλυφθούν, έστω και οριακά, από εργάτες γης Βαλκανικών χωρών και κυρίως την Αλβανία.
Γ. Πολυχρονάκης: Ελλιπής και αναποτελεσματική η νομοθεσία
Χαρακτηριστικά είναι όσα δηλώνει στο powergame.gr o ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης:
«Η φετινή παραγωγή θερινών φρούτων στην χώρα μας – με τις μέχρι σήμερα επικρατήσασες καιρικές συνθήκες και τις ζημιές που έχουν προκληθεί –εκτιμάται ότι θα αντιστοιχεί σε μια κανονική χρονιά και θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2020, όπως και οι εξαγωγές, αφού το 2021 είχαμε λόγω καταστροφών μεγάλες απώλειες παραγωγής και εξαγωγών θερινών φρούτων.
Η πρόβλεψη για την εξαγωγή της φετινής παραγωγής μετά και τις αναφερθείσες τυχόν ζημιές τελεί υπό την αίρεση της άμεσης αντιμετώπισης από την πολιτεία του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης (η πρόσφατη νομοθεσία είναι ελλιπής και αναποτελεσματική), άλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνει μέρος της παραγωγής στο χωράφι (ήδη στις φράουλες και σε θερμοκηπιακά προϊόντα έχει παρατηρηθεί μη συγκομιδή)».
Ως λύση στο πρόβλημα ο κ. Γ. Πολυχρονάκης προτείνει να δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται αλλοδαποί εργάτες που απασχολούνται ήδη στην ελληνική γεωργία.
Ν. Φαρμάκης: Βελτιωτικές ρυθμίσεις για τη μετάκληση εργατών γης
Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού αντιστοίχισης εργατών γης και καλλιεργήσιμων εκτάσεων (στρέμματα) σύμφωνα με στοιχεία που αντλούν οι αρμόδιες υπηρεσίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά την εξέταση αιτημάτων για μετάκληση εργατών, ζητεί από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης με επιστολή που απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς μετά από σχετικά αιτήματα παραγωγών αλλά και υπολογισμούς που έκαναν οι υπηρεσίες της περιφέρειας.
Στην επιστολή του επισημαίνει ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών και θεωρούμε ότι θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον, με ό,τι αυτό σημαίνει για την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική οικονομία της περιοχής μας».
Ρομπότ συλλέγει φράουλες 24 ώρες το 24ωρο καλύπτοντας δύο εργάτες
Στο μεταξύ, ένα νέο ρομπότ με την επωνυμία Berry που μπορεί να συλλέγει φράουλες 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα αντικαθιστώντας δύο εργάτες παρουσιάζει η γερμανική εταιρεία Organifarms τις ημέρες αυτές στην έκθεση Green Tech στο Άμστερνταμ. Το ρομπότ, που χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης εικόνας, μπορεί να αξιολογεί την ποιότητα και τον βαθμό ωριμότητας κάθε φρούτου και έτσι να συλλέγει μόνο τις ώριμες φράουλες.
Καθώς η έλλειψη εργατών γης πλήττει τον αγροτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, το ενδιαφέρον για το ρομπότ είναι μεγάλο – οι πρώτες χώρες που θα κυκλοφορήσει είναι Γερμανία, Ολλανδία και Μεγ. Βρετανία – αν και το κόστος δεν έχει γίνει γνωστό. Η εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις το 2020 υπόσχεται, πάντως, ότι ο παραγωγός φράουλας θα μπορεί να κάνει απόσβεση σε 2-4 χρόνια.