THEPOWERGAME
Για το πώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που πλήττει την ενέργεια και τα καύσιμα επηρεάζει την αγορά αλλά και τους καταναλωτές, μίλησαν στην ΕΡΤ ο Βασίλης Κορκίδης ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και ο Αντώνης Μακρής πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ).
Συγκεκριμένα ο Βασίλης Κορκίδης δήλωσε πως: «Υπάρχουν δύο σενάρια, το ένα είναι αυτό της αποκλιμάκωσης, που δεν προβλέπεται πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το δεύτερο σενάριο που απευχόμαστε όλοι, είναι ο στασιμοπληθωρισμός.
Ήδη έχουμε ένα πληθωρισμό σε ύψος 11,3% που είναι ρεκόρ 28 ετών και αυτό οφείλεται κυρίως στις τιμές των καυσίμων, στις τιμές των πρώτων υλών και στα τρόφιμα, που πυροδοτούν τον πληθωρισμό.
Και είναι τρεις παράγοντες που δεν τους ελέγχουμε, γιατί εξαρτώμεθα πολύ και από τις πρώτες ύλες, την εισαγωγή πρώτων υλών, σαφέστατα από την εισαγωγή ενέργειας, είτε είναι σε καύσιμα, είτε είναι ηλεκτρική ενέργεια.
Έχουμε και ένα τρίτο λόγο, που είναι οι υψηλές ονομαστικές τιμές, έχουμε συνηθίσει στις πολλές προσφορές και στις συνεχείς εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλότερη τιμή, αντί να έχουμε τη μέθοδο της μίας τιμής, μία χαμηλή τιμή όλο το χρόνο, που είναι πιο κοντά στις δυνατότητες του καταναλωτή.
Μπορούμε να το ελέγξουμε και να το διορθώσουμε, να φτιάξουμε έναν τιμοκατάλογο αγοράς, για να δημιουργήσουμε και έναν κατάλογο πώλησης. Αυτές είναι οι αιτίες, που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή ακρίβεια. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις, είναι μία μέθοδος μάρκετινγκ, μία μέθοδος προσέλκυσης του καταναλωτή και αυτοδηγεί στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αδικώντας ενδεχομένως τις μικρότερες. Είμαστε ενώπιον μίας διατροφικής και ευχόμαστε να μην γίνει και επισιτιστική κρίση.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τον Ιούνιο, αναμένεται να ενσωματωθούν ακόμα και άλλες αυξήσεις, σε πάρα πολλά προϊόντα και δεν υπάρχει περίπτωση αποκλιμάκωσης το Σεπτέμβριο, γιατί ούτε τα ναύλα μειώνονται, ούτε οι πρώτες ύλες θα έχουν μειωθεί και εφόσον παράγονται αυτή τη στιγμή θα είναι με τις τιμές».
Από την πλευρά του ο Αντώνης Μακρής πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ), ανέφερε ότι: «Όταν μιλάμε για στασιμοπληθωρισμό εμείς στην αγορά το εισπράττουμε ότι ανεβαίνουν οι τιμές χωρίς να υπάρχει τζίρος στην αγορά, δηλαδή χωρίς επενδύσεις, χωρίς τζίρο και βλέπεις ότι οι τιμές ανεβαίνουν. Αυτό είναι ένα τρομακτικό φαινόμενο, δύσκολο για όλους τους εμπλεκόμενους, ξεκινώντας από τον φίλο καταναλωτή, ερχόμενοι σε εμάς και στην πολιτεία βέβαια που δεν μπορεί να το συνεφέρει.
Οι τιμές ανεβαίνουν λόγω των προβλημάτων της ενέργειας και λόγω των προβλημάτων της ελλείψεως πρώτων υλών, αλλά υπάρχει και ένα τρίτο φαινόμενο, καθώς ο μιμητισμός συντηρεί τον πληθωρισμό και εννοώ τις επιλογές να αυξάνουν διάφοροι τις τιμές χωρίς να υπάρχει λόγος, με το επιχείρημα “μα όλα ανεβαίνουν εγώ θα μείνω χαμηλά”. Αυτό θα επεκταθεί και θα προχωρήσει ακόμα και αν αποκλιμακωθούν διεθνώς κάποια πράγματα. Με την τιμή και τις προσφορές, όποιος παρακολουθεί τις προσφορές θα έχει περίπου 12% με 15% μείωση στο αποτέλεσμα. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις στις όποιες χρονικές περιόδους, συντηρούν και ενισχύουν τον ανταγωνισμό. Ο πελάτης πρέπει να θυμηθεί αυτά που έλεγαν και έκαναν οι γονείς μας, δηλαδή να διαπραγματευτεί και να σκεφτεί ελεύθερα, όταν δει ότι κάτι δεν του κάνει και δεν θεωρεί σωστή την τιμή, να πάει στο διπλανό.
Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον να αντιμετωπίσουμε ελλείψεις, βέβαια αυτό δεν προϋποθέτει το παρακάτω, γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά για παράδειγμα στην Κίνα που υπήρξε πρόβλημα με τους καινούργιους ιούς και σταμάτησε να εξάγει και έτσι ήρθαν πίσω τα πράγματα και στις υπόλοιπες χώρες. Οι προμηθευτές μας και οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό, γιατί όπως έχουμε πει το 73% – 74% των προϊόντων που πουλάμε στη χώρα, είναι εισαγόμενα, παρακολουθούνε την αγορά και θα δούμε τα καινούργια προϊόντα, πλην των τροφίμων που τα βλέπουμε καθημερινά στο ράφι, οι καινούργιες παρτίδες των προϊόντων που θα έρθουν να συντηρήσουν την αγορά από το Σεπτέμβρη και μετά και έρχονται τέλος Ιουλίου, μέσα Αυγούστου, είναι προϊόντα που παράγονται και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, που έχουν πάρει πάνω τους όλα τα προβλήματα της έλλειψης πρώτων υλών, της ακρίβειας πρώτων υλών και της ενέργειας, προφανώς έχουν προβλέψει και αλλάζουν τις συνθέσεις των προϊόντων πιθανώς προς το καλύτερο, ή προς το ευνοϊκότερο και μπορεί να τα δούμε να είναι πιο προσιτά».