THEPOWERGAME
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς η ψαλίδα του εμπορικού ελλείμματος αντί να κλείνει ανοίγει δραματικά. Κύριος λόγος είναι η αύξηση στις τιμές στο πετρέλαιο και στα άλλα ενεργειακά προϊόντα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την πενιχρή εξαγωγική παρουσία της Ελλάδας στην αχανή χώρα εξαιτίας των εμπάργκο που έχουν ξεκινήσει το 2014 και έχουν αυξηθεί φέτος. Απέναντι στις ρωσικές εξαγωγές (1,7 δισ. ευρώ) προς την χώρα μας το πρώτο τρίμηνο που αφορούν κυρίως ενεργειακά προϊόντα (σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ) η Ελλάδα εμφανίζει εξαγωγές μόλις 34,2 εκατ. ευρώ με πιο εξαγώγιμα προϊόντα να είναι τα ακατέργαστα καπνά, τα γλυκά κουταλιού και οι μαρμελάδες, μεταλλεύματα πολύτιμων μετάλων, πλάκες – φύλλα από πλαστικές ύλες και ελιές.
Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στην Μόσχα τουλάχιστον το 87% των αγαθών που εισάγαμε το πρώτο τρίμηνο από την Ρωσία αφορά ενεργειακά προϊόντα. Το 41,5% αφορούσε ορυκτέλαια κατεργασμένα, 35,3% φυσικό αέριο και το 10,2% ακατέργαστα ορυκτέλαια. Και στα τρία καύσιμα υπάρχει έντονη άνοδος στην αξία τους σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021, +147,2% για τα κατεργασμένα ορυκτέλαια, +311,7% για το φυσικό αέριο και +8,8% για τα ακατέργαστα ορυκτέλαια.
Χειρότερη εικόνα τον Μάρτιο
Τον Μάρτιο του 2022- τον πρώτο πλήρη μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ρωσία παρουσίασαν πτώση 66,1% ανερχόμενες σε μόλις 5,42 εκατ. ευρώ έναντι 15,96 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021. Σύμφωνα με την πρεσβεία μας πρόκειται για αναμενόμενη μείωση στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων υπό συνθήκες αβεβαιότητας στις τραπεζικές συναλλαγές και έντονων προβλημάτων στις μεταφορές. Στον αντίποδα οι εισαγωγές μας από την Ρωσία ανήλθαν σε 532,84 εκατ. ευρώ έναντι 315,1 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021, καταγράφοντας άνοδο 69,1%, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αγορά ενεργειακών προϊόντων και στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών τους.
Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη, εκτός Ε.Ε. που η Ελλάδα εμφανίζει πτώση των εξαγωγών σύμφωνα με το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Συγκεκριμένα στην Ρωσία η πτώση είναι στο -15,8% ενώ στην Λευκορωσία κατά 46,5% με τις εξαγωγές μας να διαμορφώνονται μόλις σε 1,8 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ουκρανία οι ελληνικές εξαγωγές στο τρίμηνο εμφανίζουν άνοδο κατά 5,2% φθάνοντας τα 24,2 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό του πόσο χαμηλά είναι οι ελληνικές εξαγωγές στην Ρωσία των 146 εκατ. πολιτών το πρώτο τρίμηνο του 2022 ( 34,2 εκατ. ευρώ) είναι ότι σε χώρες με υποπολλαπλάσιο πληθυσμό η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα. Π.χ. στην Αλβανία οι εξαγωγές τριμήνου ανήλθαν σε 178 εκατ. ευρώ, στην Ουγγαρία σε 100 εκατ. ευρώ, στην Φινλανδία σε 68,2 εκατ. ευρώ και στην Κροατία σε 94,2 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά την άλλη υπερδύναμη του ψυχρού πολέμου οι εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο είναι υπερδεκαπλάσιες σε σχέση με την Ρωσία και διαμορφώνονται σε 460 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια ότι στο εμπόριο με τις ΗΠΑ το ισοζύγιο είναι σχεδόν σταθερά υπέρ της Ελλάδας.