THEPOWERGAME
Η Γερμανία, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, υπογράμμισε στα υπόλοιπα κράτη-μέλη πως το Βερολίνο παραμένει προσκολλημένο στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στο «φρένο χρέους», που προτάσσει το σύνταγμα της χώρας. Στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των G7, δηλαδή των επτά ισχυρότερων χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, που έλαβε χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία, ο Λίντνερ δήλωσε πως «το γεγονός πως τα κράτη-μέλη έχουν σήμερα τη δυνατότητα να αποκλίνουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα πρέπει να το κάνουν». Σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, τόνισε επίσης πως «δεν θα εκμεταλλευτούμε την απαλλακτική ρήτρα, αλλά θα επαναφέρουμε το φρένο εθνικού χρέους, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο σύνταγμά μας».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής των Φιλελεύθερων, οι οποίοι μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους συνθέτουν τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, τάχθηκε επίσης κατά της αύξησης του χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την έκδοση πρόσθετων ομολόγων υπό το πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρώ, για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν «μεμονωμένη απόφαση», αναφερόμενος στις προκλήσεις της πανδημικής κρίσης που οδήγησαν σε πρωτόγνωρη ύφεση τις οικονομίες λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. «Η Γερμανία δεν στηρίζει την επανάληψη της ιδέας έκδοσης κοινής χρέους» εξήγησε ο Λίντνερ στη βρετανική εφημερίδα.
Οι δηλώσεις του κ. Λίντνερ λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρωζώνη, δεδομένων των προγραμματισμένων συναντήσεων Ecofin και Eurogroup για σήμερα, Δευτέρα και αύριο, Τρίτη. Αφενός έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, η ισχύς των οποίων είχε ανασταλεί λόγω της πανδημικής κρίσης και επρόκειτο να επανέλθουν στις αρχές του επόμενου έτους. Αφετέρου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό, με την αλματώδη αύξηση του κόστους ενέργειας να προκαλεί ασφυκτική αύξηση των δαπανών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. H Ε.Ε συμφώνησε τελικά στην παράταση για ένα ακόμη έτος της αναστολής του συμφώνου, το οποίο ορίζει πλαφόν 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα και 60% στο δημόσιο χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Ο Λίντνερ αναγνώρισε ναι μεν πως υπάρχει προοπτική για «μεγαλύτερη ευελιξία» στον τρόπο που τίθενται σε εφαρμογή οι δημοσιονομικοί κανόνες, αλλά επεσήμανε την ανάγκη να επιστρέψουν οι οικονομίες σε «μακροοικονομική σταθερότητα» διότι «ελλοχεύει πραγματικός κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού».
Στην περίπτωση της Ουκρανίας, εναντίον της οποίας κήρυξε πόλεμο η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Λίντνερ διευκρίνισε από την πλευρά του πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε έναν νέο γύρο έκδοσης κοινών ομολόγων και της οικονομικής βοήθειας των 9 δισ. ευρώ που συζητά η ΕΕ για την Ουκρανία, τονίζοντας πως το τελευταίο είναι ένα «εργαλείο» που «έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, με βάσει κρατικές εγγυήσεις για την από κοινού στήριξη τρίτων χωρών.
Ο Λίντνερ, ο οποίος ανήκει στα δημοσιονομικά «γεράκια» που προασπίζονται την αυστηρή διαχείριση των δημοσίων δαπανών, είπε επίσης πως είναι «ανοικτός» στην ιδέα της κατάσχεσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί η νομική διάσταση του θέματος και οι επιπτώσεις στο διεθνές δίκαιο.