THEPOWERGAME
Συμπληρωματικά μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση λόγω του κύματος των ανατιμήσεων που χτυπούν την ελληνική οικονομία. Οι κυβερνητικές αποφάσεις για τις νέες παρεμβάσεις αναμένεται να ληφθούν σε δύο φάσεις και θα προστεθούν σε όσα ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες.
Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει προς τον Ιούλιο για να προχωρήσει στην αξιολόγηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό και τις ανάγκες, που δημιουργούνται στην πραγματική οικονομία, γνωρίζοντας ότι οι αντοχές του προϋπολογισμού δεν επιτρέπουν κινήσεις που θα ανεβάσουν το δημοσιονομικό κόστος, καθώς είναι περιορισμένες.
Tα τρία κλειδιά
Η διακύμανση της τιμής του φυσικού αερίου, οι εισπράξεις από τον τουρισμό που εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν τα επίπεδα του 2019, αλλά και τα επιτόκια δανεισμού είναι οι τρεις παράγοντες, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το εκκολαπτόμενο σχέδιο δράσης που προϋποθέτει την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου για επιδοτήσεις και παροχές.
Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει στο τραπέζι και επιπλέον λύσεις οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες σήμερα. Ποντάρει λοιπόν, στην καλύτερη πορεία του προϋπολογισμού, στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας, στην παράταση της ρήτρας διαφυγής για το 2023 και στην πορεία του ΑΕΠ.
Σχετικά με την πορεία του προϋπολογισμού, τα έσοδα τον Απρίλιο ξεπέρασαν τον στόχο κατά 506 εκατ. ευρώ ή κατά 14,5%, ενώ οι εισπράξεις ενισχύθηκαν τόσο από την ακρίβεια με τους φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ να γεμίζουν τα ταμεία όσο και από τον υψηλό πληθωρισμό που ανεβάζει το ονομαστικό ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, το πρωτογενές έλλειμμα περιορίστηκε στα 811 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 2,453 δισ. ευρώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου ενώ οι εισπράξεις από τους φόρους αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ στα 16 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ενισχυτικά της καλής εικόνας του προϋπολογισμού λειτουργεί η συγκράτηση των δαπανών κατά 958 εκατ. ευρώ στα 21 δισ. ευρώ συνολικά.
Σε ό,τι αφορά στην παράταση της ρήτρας διαφυγής για το 2023, στο Eurogroup στις 23 Μαΐου θα κλειδώσουν οι αποφάσεις για δημοσιονομική ευελιξία το 2023, που θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός για την αναχαίτιση των αλυσιδωτών παρενεργειών από την ενεργειακή κρίση.
Η Ελλάδα στις 18 Ιουνίου θα γνωρίζει, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το χρονοδιάγραμμα εξόδου της χώρας μας από την ενισχυμένη εποπτεία και την εκταμίευση της διπλής δόσης, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.
Στο μέτωπο του ΑΕΠ
Στο μέτωπο του ΑΕΠ, τον τόνο για τις επιπτώσεις και τον λογαριασμό της επιβάρυνσης στο ΑΕΠ από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία θα δώσουν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2022 που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Ιουνίου.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατεβάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 3,1% από 4,5% ενώ σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Κομισιόν χαμηλώνοντας τον ρυθμό στο 3,5% για το 2022 έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,9%.
Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο με επέκταση της εργαλειοθήκης των μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους και την επίσπευση των διαδικασιών απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Σε κάθε περίπτωση η δεύτερη φάση για τις ενισχύσεις θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο εάν τον Ιούλιο δεν πέσουν οι τιμές της αγοράς και δεν μπει φρένο στο πληθωρισμό.
Σίγουρη θεωρείται η επέκταση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα και κινηματογράφους μέχρι και το τέλος του 2022, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται η πρόταση για προσωρινές μειώσεις στον ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής που εξαιτίας των εντάσεων που διατυπώνονται για τον αντίκτυπο του μέτρου στους καταναλωτές δεν αναμένεται προχωρήσει.