THEPOWERGAME
Με χτυπήματα προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις συνεχίζει το ράλι του ο πληθωρισμός, που ετοιμάζεται για νέα άνοδο μετά το ρεκόρ που κατέγραψε τον Απρίλιο, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μέχρι και τον Ιούνιο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Η κυβέρνηση προσπαθεί με όσα όπλα έχει στη διάθεσή της να βάλει φρένο στην ακρίβεια στην ενέργεια, που λειτουργεί σαν ντόμινο και επηρεάζει τόσο το ΑΕΠ όσο και τη ζήτηση. Τα αναχώματα που προσπαθεί να στήσει το Μαξίμου θα δημιουργηθούν από τα περιθώρια του προϋπολογισμού που προέρχονται από την καλύτερη εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού, την κατάθεση ενός σχεδίου συμπληρωματικών δαπανών, αλλά και από τη διαφαινόμενη καλή πορεία των εσόδων λόγω τουρισμού.
Το κυβερνητικό σχήμα προσπαθεί μέχρι το καλοκαίρι να ανακόψει το νέο κύμα ανατιμήσεων και παράλληλα να στηρίξει την πορεία της ανάπτυξης. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι από τα μέσα του καλοκαιριού υπάρχει το ενδεχόμενο να σταματήσει η «φόρα» που έχει πάρει το κύμα ανατιμήσεων, αφού οι σύγκριση των φετινών τιμών θα γίνεται με τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές του περσινού καλοκαιριού.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι φετινές παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί δεν έχουν δώσει «ανάσα» στους πολίτες που καθημερινά δίνουν αγώνα επιβίωσης αντιμέτωποι με τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα έξοδα κατοικίας, στα ενοίκια αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Στέλεχος της κυβέρνησης αποκάλυψε ότι «αναμένουμε κορύφωση τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού», ενώ τόνισε ότι η αρχή του δευτέρου εξαμήνου θα σημάνει την αποκλιμάκωση. Επιπλέον, σημείωσε ότι σύντομα θα αρχίσουν σταδιακά να ελαφρύνουν τους λογαριασμούς οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει προσδοκία για συγκράτηση των λειτουργικών κοστολογίων, που συμπαρασύρουν τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και την προσφορά υπηρεσιών.
Πάντως, δεν είναι λίγα τα στελέχη της αγοράς που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα είναι αρκετές οι ενισχύσεις που θα λάβουν έτσι ώστε να καλυφθούν τα προβλήματα που υπέστησαν οι επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει μεγάλα βάρη από τους λογαριασμούς ενέργειας.
Τι ζητεί η αγορά
Φορείς της αγοράς βλέπουν με καλό μάτι τις επιδοτήσεις, ωστόσο γνωρίζουν ότι δεν αρκούν και γι’ αυτό το λόγο μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις τους ζητούν δομικές παρεμβάσεις. Η ανάγκη για μετάβαση σε πιο βιώσιμες λύσεις παρά μια διαδικασία επιδοτήσεων που ουσιαστικά δε λύνουν το ζήτημα σε μόνιμη βάση τονίζεται από την ενεργοβόρο βιομηχανία, τη μεταποίηση αλλά και από τις ΜμΕ.
Παρά τις επιδοτήσεις, το πρόβλημα από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια προκαλεί προβλήματα στη βιομηχανία και στη συνέχεια στις επιχειρήσεις με παράγοντες του κλάδου να τονίζουν ότι από τα 300 ευρώ τη MWh παίρνουν 120 ευρώ. Δεν είναι κρυφό δε ότι το αέριο είναι πέντε φορές πιο ακριβό σε σχέση με τις αρχές του 2021 και το ρεύμα τρεις και τέσσερις φορές ακριβότερο.
Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, με μια σειρά από παρεμβάσεις του στη ΡΑΕ και στον ΑΔΜΗΕ έθεσε πριν λίγες ημέρες το σημαντικό αυτό ζήτημα.
Κεντρικό σημείο της παρέμβασης της ΕΒΙΚΕΝ είναι η υπόμνηση ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα που θα άρουν τις στρεβλώσεις στην αγορά. Όπως τονίζεται θα πρέπει η ΡΑΕ να επιδείξει πολιτική βούληση ώστε να κινηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
Παράλληλα, η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει οι ΑΠΕ να αποκτήσουν πλήρη ευθύνη εξισορρόπησης, να εφαρμοστεί η «ανακατανομή» στην αγορά εξισορρόπησης, να είναι ουσιαστική η συμμετοχή της ζήτησης σε όλες αγορές και να συναφθούν διμερή συμβόλαια με παραγωγούς θερμικών μονάδων.
«Οι λύσεις θα πρέπει να χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του, καθώς με τις επιδοτήσεις των παραγωγών δεν εξαλείφονται οι στρεβλώσεις» αναφέρει ο κ. Κοντολέων ο οποίος υπενθυμίζει ότι στο κείμενο REPowerEU, που δημοσιοποίησε η Κομισιόν στις αρχές Μαρτίου, τονίζεται ότι ο κανόνας της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ισχύει μόνο σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας των αγορών, (άρθρο 5 της Οδηγίας), και αναφέρονται συγκεκριμένες αιτίες/στρεβλώσεις που εάν συντρέχουν σε μια αγορά συνιστάται η λήψη ρυθμιστικών μέτρων.
Στις αιτίες περιλαμβάνεται επίσης η αυτόματη μεταφορά του 100% των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς στα τιμολόγια, καθώς και η μη ύπαρξη δυνατότητας αντιστάθμισης του κινδύνου, αιτίες/στρεβλώσεις που συντρέχουν στην εγχώρια αγορά.