THEPOWERGAME
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) να κάνει λόγο για 50% αύξηση στην τουριστική αγορά του 2022. Ειδικότερα, εκτιμά ότι θα καταγραφεί 180% αύξηση σε σχέση με το 2021 στην κρουαζιέρα και 57% αύξηση στο ξενοδοχειακό κλάδο.
Για την Ελλάδα, τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για το φετινό καλοκαίρι με την Tui France να κατατάσσει τη χώρα μας σε μία από τις κορυφαίες αγορές της. Στόχος είναι να φέρει στο ελληνικό έδαφος περισσότερους από εκατό χιλιάδες τουρίστες για αυτό και προχώρησε σε μια νέα συνεργασία με την Aegean, η διοίκηση της οποίας αναφέρει τριψήφια άνοδο στις φετινές προκρατήσεις.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, κάνει αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη γαλλική αγορά βλέποντας πάνω από 3 εκατ. διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για Γάλλους τουρίστες τη φετινή σεζόν. Επιπλέον, το υπουργείο τουρισμού εκτιμά ότι κάθε εβδομάδα θα καταφτάνουν στην Ελλάδα 460.000 επισκέπτες από τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα, θα διπλασιαστούν οι πτήσεις από τον Καναδά.
«Την περίοδο του Πάσχα είδαμε αρκετές πτήσεις προς Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη, και πιστεύω πως από την 1η Μαΐου θα δούμε γεμάτες πτήσεις με τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σκανδιναβία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε καλά σε επίπεδο προκρατήσεων» λέει σε επικοινωνία με το powergame.gr ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, εκτιμώντας ότι ο διετής εγκλεισμός σπρώχνει τους ταξιδιώτες στην απόφαση για απόδραση που θα φέρει στον ελληνικό τουρισμό ένα ποσοστό 80% με 90% της κίνησης του 2019.
Ερωτηματικά
Από την άλλη πλευρά, τίθενται ερωτηματικά ως προς τα καθαρά κέρδη στο τέλος της χρονιάς με τους επικεφαλής του χώρου να εκφράζουν φόβο ακόμα και για ζημίες, εξαιτίας της διάστασης που παίρνουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης της αξίας σε δομικά και τρόφιμα όπως η αύξηση 100% στη ζάχαρη και 300% στο σπορέλαιο που κλονίζουν τον επισιτισμό στον τουρισμό. Και όλα αυτά με την έλλειψη εργαζομένων να δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τους ξενοδόχους.
«Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο ζήτημα με το ενεργειακό κόστος, αλλά και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, με τα περισσότερα συμβόλαια να έχουν κλειστεί με τιμές του 2019. Τα καθαρά έσοδα στο τέλος της σεζόν θα είναι μειωμένα, ακόμα κι αν καταγραφεί αύξηση τζίρου» παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΔΙΞ.
Παράλληλα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι πολλά ξενοδοχεία θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν υποστελεχωμένα, καθώς δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες για να καλυφθεί φέτος το κενό των πενήντα χιλιάδων θέσεων εργασίας που μαστίζει τον κλάδο.
«Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα εύρεσης εργασίας, όχι βέβαια μόνο στην Ελλάδα. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Βλέπουμε πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δείχνουν σαφή προτίμηση στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ακόμα κι αν έχουν μικρότερο μισθό», λέει.
Όσο για τον ερχομό 50.000 Ουκρανών προσφύγων, ο κ. Πελεκανάκης δεν βλέπει άμεσα λύση. «Δεν έχουμε δει, ως τώρα, θεαματικά νούμερα Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας. Αντιθέτως, διαπιστώνουμε πως προτιμούν να καταφύγουν στην Πολωνία ή στη Γερμανία. Ίσως παίζει κι ένα ρόλο η γλώσσα» καταλήγει.