THEPOWERGAME
Ανάσες ξεγνοιασιάς θα αναζητήσουν χιλιάδες Έλληνες εντός και εκτός συνόρων την φετινή εορταστική περίοδο του Πάσχα, όπως αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις φορέων του κλάδου του τουρισμού αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την ίδια στιγμή, η τουριστική βιομηχανία θα “μετρήσει” τις δυνάμεις της εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου και ευχή όλων είναι ο τουρισμός να συνεισφέρει τα μάλα στην ελληνική οικονομία και το 2022, καθώς αναμένεται να είναι ο καταλύτης για το δείκτη του ΑΕΠ. Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα από τα ξενοδοχεία μέλη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αλλά και τα τουριστικά γραφεία της χώρας, οι επικεφαλής των φορέων τους μεταφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως θα κινηθεί τόσο ο εγχώριος τουρισμός το Πάσχα, όσο και τα μηνύματα που λαμβάνουν για την νέα τουριστική σαιζόν και το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα.
Πρόεδρος ΞΕΕ- A. Βασιλικός: Το Πάσχα ανοίγουν τα ξενοδοχεία που έχουν ελληνική πελατεία
Στην παρέμβαση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός σημειώνει ότι μετά από δυο χρόνια απουσίας του Πάσχα από τον τουριστικό χάρτη, η τάση των ξενοδοχείων που έχουν ελληνική πελατεία είναι να ανοίξουν, βλέποντας και τη διάθεση του κόσμου να βγει από το σπίτι και να ζήσει την κανονικότητα που στερήθηκε.
Εικόνα ακριβή, για τα ποσοστά των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν την περίοδο του Πάσχα, ωστόσο αυτή θα αποτυπωθεί, όπως λέει ο πρόεδρος του ΞΕΕ, με τις έρευνές του επιμελητηρίου στη συνέχεια, τόσο ως προς τον αριθμό των ξενοδοχείων που άνοιξαν όσο και ως προς τις πληρότητες που πέτυχαν. Σιγά σιγά όμως τα εποχικά ξενοδοχεία ξεκινούν να ανοίγουν, συμπληρώνει.
Το ενεργειακό κόστος απέτρεψε ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας να ανοίξουν το Πάσχα
Εστιάζοντας στο ενεργειακό κόστος ο κ. Βασιλικός αναφέρει ότι υπάρχουν επιπτώσεις στη λειτουργία των ξενοδοχείων λέγοντας τα εξής: “Ας μην μας διαφεύγει πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας έκαναν την επιλογή να κλείσουν, ακριβώς γιατί δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος την επίδραση του οποίου διερευνά αυτή τη στιγμή έρευνα που έχουμε αναθέσει στο ΙΤΕΠ. Από μια πρώτη ένδειξη που έχουμε με στοιχεία Φεβρουαρίου, το ενεργειακό κόστος είναι αυξημένο κατά 86,5% και κατά 38,8% αυξημένες οι τιμές στις προμήθειες αναλωσίμων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι προφανές λοιπόν πως ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έχουν καθυστερήσει το άνοιγμά τους καθώς δεν θα ήταν βιώσιμο με ένα τέτοιο κοστολόγιο”.
Για να ανοίξει τις πύλες του ένα ξενοδοχείο εποχικής λειτουργίας απαιτούνται πολύ υψηλές πληρότητες για να αποσβέσουν το κόστος λειτουργίας στο οποίο έρχονται να προστεθούν και οι μισθολογικές πιέσεις από την ανισορροπία στη σχέση προσφοράς και ζήτησης εργασίας, αναφέρει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
Εργαζόμενοι άφησαν τα ξενοδοχεία και πλέον εργάζονται και στην πλευρά της οικονομίας διαμοιρασμού
Στο μεταξύ ο κ. Βασιλικός παρατηρεί ότι αρκετοί εργαζόμενοι μετακινήθηκαν σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως συνέβη σε όλο τον κόσμο, αναφέροντας ότι πολλοί κατευθύνθηκαν την πλευρά της οικονομίας διαμοιρασμού. “Βεβαίως, δεν θα βρει κανείς επίσημα στοιχεία με ένσημα αλλά γίνεται όλο και πιο σαφής μια τάση όχι για έξοδο από τον κλάδο αλλά για έξοδο από το νόμιμο και ρυθμισμένο κλάδο και η προσχώρηση στην άτυπη οικονομία”. Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλικός πρόκειται για μια ακόμη σοβαρή παράμετρος του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της παραξενοδοχίας και επιβεβαιώνει την ανάγκη ρύθμισης του χαοτικού τοπίου που έχει διαμορφωθεί, όπως λέει.
Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι δεν είναι συνδεδεμένες ούτε με guarantee συμβόλαια, ούτε με προκαταβολές.
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του τουρισμού μετά το Πάσχα ο κ.Βασιλικός σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ανησυχητική μείωση του ρυθμού στις κρατήσεις, αν εξαιρέσουμε τις πρώτες μέρες που ξεκίνησε ο πόλεμος. Βέβαια, όπως λέει, παραμένει ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον, με αυξημένα κόστη λειτουργίας και με τις κρατήσεις να έχουν σχετική μόνον αξία. “Οι κρατήσεις δεν είναι πλέον συνδεδεμένες ούτε με guarantee συμβόλαια, ούτε με προκαταβολές. Άρα παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις εξελίξεις στο πεδίο χωρίς να κάνουμε προβλέψεις οποιασδήποτε μορφής’, καταλήγει ο κ. Βασιλικός.
Πάσχα στο Πατριαρχείο, στα Ιεροσόλυμα αλλά και στην Κούβα θα κάνουν αρκετοί Έλληνες
Δίνοντας το στίγμα των προορισμών που θα κατευθυνθούν οι Έλληνες για το Πάσχα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων, Λύσσανδρος Τσιλίδης σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μετά από δυο χρόνια αποκλεισμού των ταξιδιωτών από τα διεθνή ταξίδια την περίοδο του Πάσχα, λόγω της πανδημίας, εφέτος δειλά δειλά και οι Έλληνες θα κάνουν Πάσχα εκτός ελληνικών ορίων. Συγκεκριμένα για το Πάσχα θα ταξιδεύσουν προς Τουρκία, λόγω του Πατριαρχείου, θα πάνε στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, αλλά και στη Ρώμη, το Παρίσι και την Αυστρία. Την ίδια στιγμή, μικρός αριθμός Ελλήνων θα πραγματοποιήσει ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς, όπως σε αυτούς, της Κούβας, της Αμερικής και του Καναδά. Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο κ. Τσιλίδης προέρχονται από τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία τονίζουν ότι η παραγωγή των εν λόγω ταξιδιωτικών κρατήσεων είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το 2019.
Στα εξοχικά και στα χωριά τους θα πάνε οι περισσότεροι Έλληνες το Πάσχα
Στο σημείο αυτό, διευκρινίζει ο κ. Τσιλίδης, η σύγκριση των φετινών ταξιδιών δεν μπορεί να γίνει σε σχέση με πέρυσι, αλλά και ούτε με το 2020, αφού το Πάσχα δεν υπήρξε ταξιδιωτική κίνηση, λόγω της πανδημίας. Εστιάζοντας στην Ελλάδα και τον εγχώριο τουρισμό, ο κ. Τσιλίδης σημειώνει ότι η μεγάλη έξοδος των Ελλήνων για Πάσχα, θα αφορά κυρίως αποδράσεις στα εξοχικά ή επίσκεψη στα πατρικά τους σπίτια.
Πελοπόννησος, Πήλιο, Κυκλάδες, Ιόνια νησιά θα προσελκύσουν χιλιάδες Έλληνες το Πάσχα
Όσοι τώρα επιλέξουν να κάνουν τουρισμό εντός της Ελλάδας, οι προορισμοί που θα πρωταγωνιστήσουν το φετινό Πάσχα θα είναι η Πελοπόννησος, το Πήλιο, τα Γιάννενα, τα Ζαγοροχώρια, η Βόρεια Ελλάδα, αλλά και οι νησιωτικοί προορισμοί: Κέρκυρα, Κυκλάδες, Ρόδος, Κρήτη κλπ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της FedHatta. Αναφορικά με την πληρότητα, αυτή πράγματι θα είναι μεγάλη για όσα καταλύματα θα είναι ανοικτά. Το ό,τι γεμίζουν ξενοδοχεία με 40 δωμάτια, όταν μεγάλες μονάδες είναι κλειστές, αυτό δεν είναι ενδεικτική εικόνα, σημειώνει ο κ. Τσιλίδης.
Πάντως το σημαντικό για τα τουριστικά γραφεία είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος η τουριστική βιομηχανία “ανοίγει κανονικά”, όπως αυτό γινόταν και στο παρελθόν προ πανδημίας .Μπορεί να μην καταγράφονται οι επιδόσεις του 2019 το τρέχον διάστημα, αλλά γίνονται ταξιδιωτικές κινήσεις. Έρχεται κόσμος από το εξωτερικό στην Ελλάδα, πλέον η αγορά κινείται, αναφέρει ο κ. Τσιλίδης. Στο μεταξύ, υπενθυμίζει ότι η οικονομική κρίση για τους τουριστικές επιχειρήσεις είναι παρούσα και εκφράζει την αγωνία του, πως τα ταξιδιωτικά γραφεία και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις με “τετραήμερα” θα υπερκεράσουν την δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Παίρνοντας τη σκυτάλη των δηλώσεων από τους κορυφαίους κλαδικούς φορείς πιάνουμε λιμάνι στους νησιωτικούς προορισμούς που δηλώνουν έτοιμοι για να υποδεχτούν τους επισκέπτες για το Πάσχα και όχι μόνο.
Aίγινα: Η ακριβή βενζίνη γεμίζει από κόσμο το νησί
“Η Αίγινα ειδικά φέτος θα πάει θεαματικά καλά, αφού όταν υπάρχει οικονομική στενότητα, η Αίγινα πλεονεκτεί όλων των άλλων ελληνικών προορισμών”, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νησιού Σταύρος Καλαμάκης. Το πρώτο “Chrash Test” για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το έδωσε με επιτυχία το νησί την 25η Μαρτίου, αφού 4.000 επιβάτες και 900 αυτοκίνητα αποβιβάστηκαν με το πέρας του τριημέρου στον Πειραιά, όπως τόνισε ο κ. Καλαμάκης. Αντίστοιχη αναμένεται να είναι η κίνηση για το Πάσχα και όλα τα Σαββατοκύριακα του μέχρι το καλοκαίρι.
Με την πληρότητα να αγγίζει το 100% στις προσφερόμενες κλίνες για το Πάσχα, ο κ. Καλαμάκης τόνισε ότι το νησί με τα ξενοδοχεία όλα ανοικτά, διαθέτει συνολικά 3600 ξενοδοχειακές κλίνες, 1500 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, και 800 περίπου κατοικίες σε βραχυχρόνια μίσθωση.
Με φόντο το αυξημένο ενεργειακό κόστος τονίζεται ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για το νησί έχουν αυξηθεί 1 ευρώ, κόστος μαχητό για τον επισκέπτη, όπως τονίστηκε, ενώ για τα σαββατοκύριακα και την θερινή περίοδο κάθε 30 λεπτά θα υπάρχει δρομολόγιο για την Αίγινα, αλλά και όλο τον αργοσαρωνικό. Αντίστοιχα θετικό κλίμα για την τουριστική κίνηση υπάρχει και για τα αλλά νησιά του αργοσαρωνικού, Πόρο, Ύδρα, κλπ
Το ασφαλές υγειονομικό προφίλ προβάλλει η Άνδρος που θα κινηθεί με 80% πληρότητα
Υψηλές πληρότητες, πάνω του 80% αναμένονται και για άλλον έναν κοντινό νησιωτικό τουρισμού, την Άνδρο, η οποία όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην Δήμαρχος του νησιού Θεοδόσης Σουσούδης παραμένει ένας ασφαλής και ελκυστικός προορισμός. Με την ιδιότητα του ιατρού του ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας αναφέρει τα εξής: “Προσπαθούμε για το καλύτερο με τον εμβολιασμό των κατοίκων ώστε και οι επισκέπτες μας να νοιώσουν άνετα” .
Ως πρώην Δήμαρχος, ο κ. Σουσούδης θεωρεί ότι η Άνδρος τουριστικά τα τελευταία χρόνια αυξάνει συνεχώς την επισκεψιμότητά της «και αυτό οφείλεται στην αναγνωρισιμότητα και στις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό». Και προσθέτει:
“Η Άνδρος είναι ένας τόπος με πλούσιο φυσικό κάλλος και σε συνδυασμό με το ξεχωριστό Πάσχα, τα Ανδριώτικα εδέσματα και τα ξεχωριστά ήθη και έθιμα του νησιού προσφέρεται ως ένας ιδανικός προορισμός για τις Άγιες μέρες που έρχονται”, όπως τονίζει ο κ. Σουσούδης.
Στο 100% η πληρότητα στη Νάξο που διεκδικεί τα ηνία στην επισκεψιμότητα για το Πάσχα
Πέραν της Μυκόνου και της Πάρου που θα προσελκύσουν σημαντικές ροές εγχώριων επισκεπτών, η Νάξος φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως ο δημοφιλέστερος πασχαλινός προορισμός των Κυκλάδων. “Το νησί που ήδη έχει δεχτεί αυξημένες ροές τουριστών πριν καν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα. Πολλά καταλύματα τα οποία έχουν ανοίξει ως τώρα αγγίζουν το 100% της πληρότητας. Παρά την ενεργειακή κρίση οι τιμές στα καταλύματα είναι πολύ ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλους προορισμούς”, επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς.
Στο 70% η πληρότητα για τη Σίφνο
Σημαντικές αναμένονται να είναι και οι εγχώριες ροές προς τη Σίφνο. «Σίφνος, κατανυκτική ατμόσφαιρα και παραδοσιακές συνταγές ταυτίζονται τις ημέρες του Πάσχα! Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει ενδιαφέρον και αυξημένες κρατήσεις στο νησί της γαστρονομίας και της αρμονίας με ποσοστά πληρότητας πάνω από 70% σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις», εκτιμά η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη.
Κρήτη: Αισιόδοξα μηνύματα για το καλοκαίρι φέρνουν οι κρατήσεις του Πάσχα
Πέραν των Κυκλάδων και οι μεγαλύτεροι σε χιλιομετρική απόσταση νησιωτικοί προορισμοί έχουν το δικό τους κοινό, όπου θα κατευθυνθεί μεγάλος αριθμός Ελλήνων ταξιδιωτών. Η Κρήτη χωρίς να αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους πασχαλινούς ταξιδιώτες θα αποτελέσει και φέτος ένα σημαντικό πόλο έλξης για τους κρητικούς που ζουν στην Αθήνα. Αυτό τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.
Στο μεταξύ η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, ήδη δέχεται σημαντικές ροές ξένων επισκεπτών, σύμφωνα με τον Νίκο Χαλκιαδάκη. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν ανοικτό ένα 30% των ξενοδοχείων του νομού ανοικτό, ενώ την περίοδο του Πάσχα θα έχει ανοίξει το 40%. Καθημερινά αφικνούνται 3.000 και πλέον επιβάτες από το αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης και περίπου 12.000 επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα, νούμερα που γεμίζουν αισιοδοξία τους επιχειρηματίες του νησιού, που όπως τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης φέτος θα δώσουν μάχη με τις αυξήσεις της ενέργειας των πρώτων υλών και λοιπών επιβαρύνσεων.
Σκόπελος, Αστυπάλαια και Λειψοί προσδοκούν σε σημαντικές ελεύσεις ταξιδιωτών
Σε ό,τι αφορά υπόλοιπους νησιωτικούς προορισμούς, όπως την Αστυπάλαια και την Σκόπελο, θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν. Το νησί του Mamma Mia είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους Έλληνες ταξιδιώτες για διακοπές χωρίς συνωστισμό, ποιοτικό φαγητό, και βόλτες σε ειδυλλιακά τοπία», αναφέρει η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Σκοπέλου, Ιωάννα Ευσταθίου. Αυτή τη στιγμή σε καταλύματα που έχουν ανοίξει, η πληρότητα προσεγγίζει το 75%.
«Τις τελευταίες ημέρες έχει σχεδόν εξαντληθεί η διαθεσιμότητα των αεροπορικών εισιτηρίων για την “πεταλούδα του Αιγαίου” μέσα στις γιορτές. Τα δεδομένα αλλάζουν για τα γραφικά νησιά που προσφέρουν αυθεντική φιλοξενία, όπως φαίνεται και στις αυξημένες κρατήσεις για Αστυπάλαια», σχολιάζει ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας.
«Οι Λειψοί έχουν δεχτεί μια σημαντική ροή Ιταλών επισκεπτών όλο αυτό το διάστημα που προτιμούν το νησί της Καλυψούς για τις ανοιξιάτικες και πασχαλινές διακοπές τους. Επίσης υπάρχει μία ανοδική τάση και από Έλληνες εκδρομείς καθώς οι ποιοτικές υπηρεσίες, η τοπική κουζίνα και οι καλές τιμές αποτελούν θέλγητρο για όλους”, δήλωσε ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.
Πελοπόννησος : Ζωντανός παραμένει ο οδικός τουρισμός παρά την αύξηση της βενζίνης
Την εκτίμηση ότι και φέτος οι κρατήσεις θα είναι τελευταίας στιγμής εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης συμπληρώνοντας ότι η οδική πρόσβαση παραμένει ζωντανή και οι Έλληνες θα ταξιδεύσουν στην Πελοπόννησο. Ο μέσος όρος των πληροτήτων στα ανοικτά ξενοδοχεία, όπως είπε, κυμαίνεται στο 50% με 60%, αλλά όλα όπως λέει θα κριθούν την τελευταία στιγμή.
Ελπίδα για υψηλές πληρότητες παραμένει το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, όπου τότε αναμένεται να λειτουργεί το σύνολο των ξενοδοχείων τόσο στην Πελοπόννησο όσο και πανελλαδικά. Αυτή την περίοδο τα ανοιχτά ξενοδοχεία υπολογίζονται στο 30%. Πληγή για τα έσοδα των ξενοδοχείων αποτελεί η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο, σημειώνει ο κ. Πολλάλης.
Αθήνα: Υψηλές πληρότητες μόνο για τα ξενοδοχεία στο κέντρο
Από τα παραπάνω είναι εύλογο το συμπέρασμα ότι η Αθήνα τις μέρες του Πάσχα θα αδειάσει από τους κατοίκους της. Μετά από δυο χρόνια πανδημίας, “το βέβαιο είναι ότι όλοι θα ταξιδεύσουν στα χωριά τους”, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού Ευγένιος Βασιλικός. Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των ξενοδοχειακών κλινών από τους ξένους επισκέπτες της, αυτή είναι πολύ χαμηλή. Μόνο τα ξενοδοχεία του κέντρου κινούνται με υψηλή πληρότητα (έως και 100% κάποια ξενοδοχεία) αυτή την περίοδο, κάτι όμως που δεν αντανακλά την συνολική εικόνα του προορισμού, αναφέρει ο κ. Βασιλικός.