THEPOWERGAME
Αύριο αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ την έναρξη του σταδίου Β1 και στους έξι διαγωνισμούς για τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού τεσσάρων δισ. ευρώ, που προωθούνται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί και το τεύχος δημοπράτησης του διαγωνισμού για τον τεχνικό σύμβουλο που θα αναλάβει τη συνολική εποπτεία της οριστικής μελέτης και κατασκευής των έργων από τους τελικούς αναδόχους του ανταγωνιστικού διαλόγου. Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί αμέσως μετά το Πάσχα.
Επιπλέον, θα προσληφθούν έξι ξεχωριστοί τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι για κάθε έργο, ενώ προωθείται και η διαδικασία για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου που «θα αναλάβει την υποβοήθηση της εταιρείας» στα έργα ολοκλήρωσης του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου, ύψους 515 εκατ. ευρώ, που προκηρύχθηκαν τους τελευταίους μήνες καθώς και την ωρίμανση νέων έργων ώστε να επιταχυνθεί η δημοπράτησή τους.
Παράλληλα με την τεχνική ωρίμανση, όπως είχε δηλώσει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρ. Βίνης, προχωρά και η χρηματοοικονομική ωρίμανση των έξι έργων τα οποία συνδέουν μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύριο και Ραφήνα) με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Πρόκειται για τα εξής έργα:
- Αναβάθμιση υφιστάμενης με διπλασιασμό και εγκατάσταση σηματοδότησης- ETCS και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο με προϋπολογισμό 1,07 δισ. ευρώ.
- Κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Τοξότες με προϋπολογισμό 1,68 δισ. ευρώ.
- Σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης & κατασκευή προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό 53,4 εκατ. ευρώ
- Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα από τον κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και τον λιμένα Λαυρίου με προϋπολογισμό 390,5 εκατ. ευρώ.
- Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής για τη σύνδεση της Ραφήνας και του λιμένα Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο με προϋπολογισμό 308,6 εκατ. ευρώ
- Ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Πάτρα στο τμήμα Ρίο – νέος λιμένας Πατρών με προϋπολογισμό 476,5 εκατ. ευρώ.
Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα έξι έργα
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών και της ΕΡΓΟΣΕ προβλέπει πως τρία από τα έξι έργα θα ενταχθούν στο χρηματοδοτικό εργαλείο Connecting Europe Facility (CEF) και τα υπόλοιπα θα αναζητήσουν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ ή άλλους μηχανισμούς της Ε.Ε. Συγκεκριμένα τα τμήματα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, Θεσσαλονίκη – Τοξότες και Ρίο – νέος λιμένας Πατρών θα ενταχθούν στο CEF II και τα τμήματα Λαύριο – Αεροδρόμιο, Ραφήνα – Αεροδρόμιο και σύνδεση με 6ο προβλήτα στο νέο ΕΣΠΑ (ή άλλους μηχανισμούς).
Η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ έχει ήδη καταθέσει αίτηση ένταξης στο CEF II για τα περισσότερο ώριμα τμήματα (για τα οποία υπάρχουν οι σχετικές μελέτες όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και συγκεκριμένα για το τμήμα Ρίο – Άγιος Διονύσιος και Νέα Καρβάλη – Τοξότες. Σταδιακά, όσο προχωρούν οι μελέτες και οι άλλες διαδικασίες, θα προχωρά και η ένταξη των έργων στα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Στον ανταγωνιστικό διάλογο που ξεκινά μετά την αυριανή απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ θα συμμετάσχουν οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ – Intrakat, ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος και ΑΒΑΞ – Alstom. Στα μικρότερα έργα, όπως η σύνδεση με τον 6ο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης υπήρξαν και αυτόνομες προσφορές π.χ. από την Intrakat.