THEPOWERGAME
Στη τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς εδώ και λίγες ώρες ο υπουργός Εργασίας έχει στα χέρια του το οριστικό πόρισμα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο διαμορφώθηκε με γνώμονα τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και των ινστιτούτων.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των «ζυμώσεων» μεταξύ των κοινωνικών εταίρων έπεσαν στο τραπέζι αρκετές προτάσεις, οι οποίες ανέδειξαν για ακόμη μια φορά το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Από τη μια πλευρά βρίσκεται η ΓΣΕΕ, η οποία προτείνει αύξηση άνω του 13% και από την άλλη οι μεγάλοι εργοδότες (ΣΕΒ και ΣΕΤΕ) οι οποίοι αφενός δέχονται τις αυξήσεις, αφετέρου εμφανίζονται ιδιαιτέρως φειδωλοί ως προς το ύψος τους, σημειώνοντας ότι μια μεταβολή που θα κινείται στην περιοχή του 5% είναι ανεκτή και βιώσιμη.
Κατώτατος μισθός: Η πρόταση του ΚΕΠΕ
Έχοντας αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, το ΚΕΠΕ κλήθηκε να συντάξει μια πρόταση που θα ικανοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο και τις δύο πλευρές, ενώ παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις παράλληλες κρίσεις που έχουν επιδεινώσει σημαντικά τα κεφάλαια των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Powergame, στο πόρισμα του το ΚΕΠΕ προτείνει η αύξηση του κατώτατου μισθού να καλύπτει τουλάχιστον το ύψος του ετήσιου πληθωρισμού. Αυτό, πρακτικά, μεταφράζεται σε μια αύξηση που θα κινείται κοντά στην περιοχή του 6%. «Υπήρχε ένα μεγάλο εύρος προτάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους που ξεκινούσε από το 3% και κατέληγε σχεδόν στο 13,5%. Κατ’ επέκταση έπρεπε η πρόταση του ΚΕΠΕ να μοιράσει τις αποστάσεις, να βρίσκεται κάπου στην μέση, έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι να δουν ενίσχυση στην τσέπη τους και οι εργοδότες να παραμείνουν ανοιχτοί», τονίζει στο Powergame υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που διατηρεί ενεργό ρόλο στη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού.
Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι η τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη προς το υπουργικό συμβούλιο θα είναι κατά περίπου μια μονάδα υψηλότερη σε σχέση με την πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
Τα δύο βασικά σενάρια
Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι τα δύο βασικά σενάρια που έχουν «κλειδώσει» και βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν αύξηση του κατώτατου κατά 6% ή 7%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο κιόλας στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν ότι ο βασικός στόχος της Κυβέρνησης ήταν η συνολική αύξηση για το 2022 να βρίσκεται κοντά στην περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ (περίπου 8%).
Αν, λοιπόν, η αύξηση «κλειδώσει» στο 6%, τότε οι περίπου 600.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν σωρευτικά μεταβολή 8% στο εισόδημα τους. Σε περίπτωση, όμως, που ο υπουργός Εργασίας αποφασίσει να κάνει ένα μικρό άλμα, ξεπερνώντας την πρόταση του ΚΕΠΕ κατά μια ποσοστιαία μονάδα, τότε θα μιλάμε για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7% από 1η Μαΐου και άρα για συνολική αύξηση 9% μέσα σε πέντε μήνες.