THEPOWERGAME
Παρέμβαση της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα προανήγγειλε ο Θόδωρος Σκυλακάκης ενώ αναφέρθηκε και στον ΦΠΑ στα τρόφιμα.
«Η επόμενη παρέμβαση της κυβέρνησης θα αφορά κυρίως το ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Όπως τόνισε στις δηλώσεις του, η κυβέρνηση εξετάζει μεσοπρόθεσμη παρέμβαση για το πρόβλημα που έχει και δημοσιονομικές πτυχές, ενώ αναφέρθηκε στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή αντιμετώπιση θα εξετάσουμε εθνική αντιμετώπιση.
«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός εάν δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση η κυβέρνηση εξετάζει την εθνική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος καθώς δεν βλέπουμε αυτη τη στιγμή εύκολη λήξη του πολέμου. Δεν φαίνεται προφανής λήξη του πολέμου και κυρίως δεν φαίνεται ότι μετά τη λήξη του πολέμου οι τιμές του αερίου θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση καθώς η Ευρώπη έχει αποφασίσει την σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο αυτό αναγκάζει να εξετάσουμε μια μεσοπρόθεσμη παρέμβαση για το πρόβλημα η οποία έχει και ενεργειακές πτυχές και δημοσιονομικές πτυχές. Δεν μπορώ να πω περισσότερα.
Υπάρχει μια σκέψη ευρωπαϊκή για να χρησιμοποιηθούν τα δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης που δεν έχουν απορροφηθεί από τις άλλες χώρες- η Ελλάδα τα έχει απορροφήσει- να επαναδιανεμηθεί το ποσό που θα μείνει για να γίνει μια συνολική ευρωπαϊκή παρέμβαση. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί , το σίγουρο είναι ότι αυτή η κατάσταση που βιώνουν οι καταναλωτές δεν είναι κάτι που μπορούμε να δεχτούμε να παραταθεί για πολύ ακόμη».
Συνεχίζοντα ο Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος για την παρέμβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα είπε:
«Αυτή είναι η πιο σημαντική επόμενη παρέμβαση από εκεί και πέρα ψηφίζουμε τώρα στη Βουλή ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό που μας δίνει τα εργαλεία. 2,6 δις, τα 600 εκ. είναι συγχρηματοδοτούμενο, είναι πρόσθετες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ οπότε δεν μας απασχολούν, δημόσιες επενδύσεις αλλά έχουν και τα αντίστοιχα έσοδα και είναι και 2 δις επιπλέον που θα μπούνε για δαπάνες».
Αναφορικά με ότι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είπε πως εάν γίνει θα αφορά λίγα προϊόντα.
«Τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα και πρέπει κανείς να κάνει επιλογές που θα πάει, σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει παρέμβαση στα τρόφιμα θα είναι περιορισμένη σε πολύ λίγα τρόφιμα γιατί υπάρχουν δύο κριτήρια που παρεμποδίζουν μια πιο μαζική παρέμβαση εκεί. Το ένα είναι ότι δεν έχεις το μηχανισμό να ελέγξεις όσο περισσότερο αυξάνεις τον αριθμό των ειδών που βάζεις σε ένα τέτοιο πλαίσιο την μεταφορά της μείωσης στον τελικό καταναλωτή. Και το δεύτερο που συμβαίνει είναι ότι η μείωση του ΦΠΑ πηγαίνει οριζόντια ενώ η βοήθεια στους κοινωνικά ευάλωτους ή και σε μια ευρύτερη κατηγορία κοινωνικά ευάλωτων συν ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης έχει πολύ μεγαλύτερη κοινωνική απόδοση όταν τη δίνεις με τη μορφή άμεσης ενίσχυσης».