THEPOWERGAME
Στον πληθωρισμό μετά και την εκτόξευση στο 8,9% τον Μάρτιο και τα κόκκινα δάνεια αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Grant Thornton Ελλάδας Νίκος Καραμούζης
«Δεν φτάνουν οι μισθοί στην πλειονότητα των πολιτών για να καλύψουν τις ανάγκες τους, αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση μη αναγκαίων αγαθών, δηλαδή κουζίνες, ψυγεία, τηλεοράσεις. Φοβάμαι ότι θα έχει κάθετη πτώση η ζήτηση σε διαρκή αγαθά. Και μετά θα αρχίσουν να μειώνουν τις ποσότητες τη κατανάλωση και σε αυτά που είναι αναγκαία αγαθά», τόνισε αρχικά ο Νίκος Καραμούζης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Είμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα όπου και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα. Και ατυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο να είμαστε γενναιόδωροι αυτή την περίοδο. Διότι ναι μεν πρέπει να στηρίξουμε τα αδύναμα νοικοκυριά και κάποιες μικρές επιχειρήσεις, αλλά από την άλλη πλευρά τα περιθώρια δεν είναι τρομερά», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον ίδιον, ο πληθωρισμός «τρώει» το εισόδημα των εργαζομένων διότι «είναι φανερό ότι οι αυξήσεις που δίνονται μέχρι σήμερα δεν είναι στο ύψος του πληθωρισμού». «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια επίπτωση στην καταναλωτική δαπάνη η οποία και από τις συζητήσεις που έχω με τα σούπερ μάρκετ και με τη λιανική φαίνεται ότι οι όγκοι έχουν αρχίσει και πέφτουν σημαντικά», εξήγησε.
«Από την άλλη όταν αυξάνονται οι τιμές, μειώνεται και η ζήτηση. Άρα έχουμε και μείωση των εισοδημάτων διότι οι αυξήσεις των μισθών υπολείπονται του πληθωρισμού και αυξήσεις τιμών που οδηγούν το κοινό να μειώνει την καταναλωτική δαπάνη. Όλα αυτά οδηγούν σε δυο πράγματα. Θα μειωθεί η κατανάλωση -κάτι που γίνεται ήδη – και δεύτερον θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό ιδιαίτερα αν οι άλλες χώρες έχουν χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού και χαμηλότερα προβλήματα με το κόστος ενέργειας. Είναι μια κρίσιμη και δύσκολη κατάσταση για την οποία δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις δυστυχώς», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε ύφεση, απάντησε ότι εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, με αυξήσεις σε βασικά προϊόντα – όπως μέταλλα, μαλακό σιτάρι και ενέργεια – και οδηγηθούμε «σε έναν πληθωρισμό γύρω στο 9% στην Ευρώπη από 6% που είναι σήμερα και αρχίσει η Κεντρική Τράπεζα και αυξάνει έντονα τα επιτόκια, και αν οι αυξήσεις των μισθών υπολείπονται σημαντικά των πληθωριστικών μεταβολών δεν θα είναι απίθανο να δούμε μια αρκετά σημαντική μείωση του ΑΕΠ».
«Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα είναι ύφεση ή όχι», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο κ. Στουρνάρας ήταν επιφυλακτικός για το εάν το πρόβλημα θα επιλυθεί σύντομα».
«Κρίσιμο η στήριξη της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα»
Επιπλέον, ο κ. Καραμούζης διεμήνυσε ότι είναι κρίσιμο να συνεχίσει η ΕΚΤ να στηρίζει τα ελληνική ομόλογα. Υπενθύμισε ότι τα επιτόκια των ελληνικών δεκαετών ομολόγων πριν την ουκρανική κρίση ήταν 0,6% -0,7%, ενώ τώρα έχουν πάει στο 2,6% παρότι η ΕΚΤ συνεχίζει να παρεμβαίνει.
«Δεν αντέχει η χώρα να πάνε τα επιτόκια στο 4% και 4,5%. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα και είναι ευθύνη και της Κεντρικής Τράπεζας να δει πως θα το χειριστεί. Ο κ. Στουρνάρας και οι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες είναι και αυτοί προβληματισμένοι, λένε “ναι μεν, αλλά”, δηλαδή “δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά να βοηθήσουμε και τα αδύναμα νοικοκυριά”.
«Δεν υπάρχει καθαρή λύση. Φοβάμαι ότι είμαστε μπροστά σε έναν κύκλο που δεν θα διαρκέσει μήνες αλλά ίσως παραπάνω από αυτό, με αρκετά αρνητικές επιπτώσεις. Δεν θα ήθελα να εκτιμήσω ποιες θα είναι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις εάν αυτή η κρίση διαρκέσει. Η πλειονότητα των ανθρώπων που παίρνουν βασικό μισθό ή 1.000 ευρώ το μήνα, καλείται να αντιμετωπίσει ένα κύμα απίστευτης ακρίβειας, ενώ οι μισθοί δεν θα αυξάνονται το ίδιο», υπογράμμισε.
Αντέτεινε, πάντως, πως εάν υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, ουσιαστικά θα πάμε «σε έναν δεύτερο γύρο πληθωρισμού που ενέχει τον κίνδυνο του φαύλου κύκλου». «Εδώ είναι “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”, δύσκολη άσκηση να ασκείς οικονομική πολιτική σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.
Τι είπε για τα «κόκκινα δάνεια»
Αναφορικά με τον κίνδυνο ενός νέου κύματος «κόκκινων δανείων», ο κ. Καραμούζης μίλησε για ένα πρόβλημα που «φουντώνει»
«Οι τιμές πρώτων υλών αυξάνονται σημαντικά, σύντομα οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να αυξήσουν το κόστος εργασίας, τα δίκτυα διανομής αντιστέκονται στο να περάσουν τις τιμές αυτές στο κοινό, με αποτέλεσμα να βλέπω γύρω μου μια αρκετά σημαντικά συμπίεση κέρδους σε πολλούς κλάδους όπως τα τρόφιμα. Επειδή οι τράπεζες χρηματοδοτούν με άνεση τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά δεν έχουν την ίδια προτίμηση για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αρκετές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – ιδιαίτερα αυτές που έχουν βεβαρημένη χρηματοοικονομική κατάσταση – θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Άρα ναι, υπάρχει πιθανότητα (να αυξηθούν τα “κόκκινα δάνεια”) αν μας έρθει το καλοκαίρι και ζούμε ακόμα αυτό που ζούμε σήμερα», ξεκαθάρισε ο ίδιος.