THEPOWERGAME
Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 14 Απριλίου δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Θα αποτελέσει, όμως, μια ευκαιρία για να συζητηθεί η λεπτή ισορροπία που πρέπει να διατηρηθεί ανάμεσα στο εύθραυστο οικονομικό κλίμα και τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, υπογραμμίζει η UBS.
Μια αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή τον επόμενο Δεκέμβριο ή ακόμη και τον Σεπτέμβριο, με ισχυρό το ενδεχόμενο να έχουν τερματιστεί νωρίτερα οι νέες αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του μόνιμου προγράμματος ΑΡΡ αντί του γ΄ τριμήνου που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού, που κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία διότι έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες ύφεσης.
Στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου, η ΕΚΤ προανήγγειλε πως θα επιταχύνει την ολοκλήρωση των νέων αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του μόνιμου προγράμματος ΑΡΡ ήδη από το 3ο τρίμηνο του έτους, εκτός εάν αποδυναμωθούν οι μεσοπρόθεσμες πιέσεις στην άνοδο του πληθωρισμού. Στο βασικό του σενάριο, ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος αναμένει πως η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσει στις 9 Ιουνίου τον τερματισμό των νέων τοποθετήσεων σε ομόλογα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί με τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ευρωζώνη.
Τα σενάρια για τα επιτόκια και τρία βασικά ερωτήματα
Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων, αναπροσαρμόζοντας συγκεκριμένα προς τα πάνω το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο -0,25% τον Δεκέμβριο, με περαιτέρω άνοδο 75 μ.β. μέσα στο 2023 και κατά 50 μ.β. το 2024 στο 1%.
Ωστόσο, δεδομένων των έντονων ανατιμήσεων που ήδη επικρατούν και οδήγησαν τον πληθωρισμό στο 7,5% τον Μάρτιο, είναι πιθανό να αναγκαστεί η ΕΚΤ να τερματίσει νωρίτερα τις νέες αγορές ομολόγων στο ΑΡΡ, δηλαδή από τον Ιούλιο ή Αύγουστο, έτσι ώστε να αυξήσει τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο και μετά τον Δεκέμβριο.
Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τρεις βασικά ερωτήματα. Πρώτον θα αναγνωρίσει η ΕΚΤ πως τίθεται σε κίνδυνο η πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξεως του 3,7% μέσα στο 2022 αντί του 3,2% που προβλέπει το Bloomberg και του 2,9% που αναμένει η ίδια η UBS; Δεύτερον έως ποιο βαθμό είναι αποφασισμένη η ΕΚΤ να τερματίσει τις νέες τοποθετήσεις σε ομόλογα στο πρόγραμμα ΑΡΡ; Τρίτον, σε αυτήν την περίπτωση, θα τερματίσει τις νέες αγορές στο ΑΡΡ στα τέλη του Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε τον Μάρτιο, ή ενδεχομένως νωρίτερα, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου ή τον Ιούλιο (ή ακόμη τον Ιούνιο); Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί πως πρώτα θα παύσει τις νέες τοποθετήσεις σε ομόλογα της Ευρωζώνης και μετά θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της. Τέλος, η αλλαγή πορείας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε μια επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων, σαφώς, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπως επίσης η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.