THEPOWERGAME
Στα 26,3 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα από το Αποθεματικό Κρίσης για τη στήριξη των αγροτών, με αιχμή αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Το ποσό μπορεί να αυξηθεί κατά 200% ή 52,6 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό κι έτσι το συνολικό ποσό μπορεί να ανέλθει στα 78,9 εκατ. ευρώ.
Προτεραιότητα στη λήψη της βοήθειας, για την οποία τα κράτη – μέλη έχουν περιθώριο να αποφασίσουν έως τις 30 Ιουνίου ενημερώνοντας σχετικά τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν οι παραγωγοί εκείνοι που δραστηριοποιούνται σ’ έναν ή περισσότερους από τους εξής τομείς δραστηριοτήτων: κυκλική οικονομία, διαχείριση θρεπτικών συστατικών, αποτελεσματική χρήση των εισροών, φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα μεθόδους παραγωγής.
Έως 35.000 ευρώ η κρατική ενίσχυση για αγρότες
Παράλληλα, με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάβει το πράσινο φως για καταβολή ενισχύσεων έως 35.000 ανά αγρότη. Η ενίσχυση αυτή δεν χρειάζεται να συνδέεται με αύξηση των τιμών της ενέργειας, δεδομένου ότι η κρίση και τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας επηρεάζουν την οικονομία με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η στήριξη αυτή μπορεί να χορηγηθεί υπό οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένων άμεσων επιχορηγήσεων.
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ και μεγαλύτερη προκαταβολή ενισχύσεων
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωθεί τα κράτη – μέλη να μειώσουν τους συντελεστές ΦΠΑ (στην Ελλάδα έχουν μειωθεί ήδη στο 6% για λιπάσματα και ζωοτροφές), να χορηγήσουν μεγαλύτερη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης έως τις 16 Οκτωβρίου και να αναπροσαρμόσουν τα στρατηγικά σχέδια που υπέβαλαν για τη νέα ΚΑΠ 2023-27 στην κατεύθυνση τόνωσης της ανθεκτικότητας του πρωτογενούς τομέα, μείωσης της ενεργειακής εξάρτησής του και αύξηση της παραγωγικής με βιώσιμο τρόπο παραγωγικής του δυναμικότητας.
Χωρίς περιοχές οικολογικής ευαισθητοποίησης το 2022, μήνυμα κατά της απαγόρευσης εξαγωγών
Επιπρόσθετα, η ΕΕ καταργεί για το 2022 περιοχές οικολογικής ευαισθητοποίησης, άρα οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν στο σύνολο της έκτασής τους για την παραγωγή ζωοτροφών και φυτικών πρωτεϊνών, ενώ τάσσεται ξεκάθαρα κατά της απαγόρευσης των εξαγωγών τροφίμων, τις οποίες έχουν ανακοινώσει ή προσανατολίζονται κάποια κράτη – μέλη.