THEPOWERGAME
«Πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις και όσο αυτή η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, θα κάνει μεταρρυθμίσεις», είπε πριν από λίγο στο συνέδριο του Economist ο αν. υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι πολλές, αλλά θα συνεχιστούν και στο άμεσο μέλλον. Μόνον το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει 63 μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες θα υλοποιηθούν στα επόμενα 3-4 χρόνια.
Αναφερόμενος στην συγκυρία, ο αν. υπουργός παρατήρησε ότι παρόλο που είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα 3-4 χρόνια. «Είμαστε σίγουροι ότι θα ελκύσουμε πολλές νέες επενδύσεις, όπως αυτές που έχουμε δει μέχρι σήμερα -και τις οποίες δεν είχε δει ποτέ μέχρι πριν λίγο η Ελλάδα- όπως αυτή της Microsoft, της Pfizer, της Cosco, Amazon και JP Morgan».
Αναφερόμενος στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ο αν. υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι δύο είναι τα πιο πιθανά σενάρια. Το πρώτο που θα περιλάβει τον ραγδαίο «απογαλακτισμό» της Ευρώπης από τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας και το δεύτερο, που θα συμβεί το ίδιο, αλλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ανεξαρτήτως όμως το σεναρίου που θα επαληθευτεί, η Ευρώπη και η Ελλάδα θα βρεθούν σε ένα κλοιό υψηλότερων ενεργειακών χρεώσεων, που θα επηρεάσουν όλες τις χώρες αλλά περισσότερο την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κατάστασης της.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον που δημιουργεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η Ελλάδα παρουσιάζει το πλεονέκτημα, ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος των αμυντικών δαπανών, σε αντίθεση με τους εταίρους της. Έτσι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέες εκτεταμένες αμυντικές επενδύσεις. «Για ιστορικούς και γεωπολιτικούς λόγους, έχουμε σήμερα ένα από τους ισχυρότερους στρατούς της Ενωμένης Ευρώπης», είπε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας, ότι «ίσως με αυτό τον τρόπο (την ρωσο-ουκρανική κρίση) να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση (στην Ευρώπη) για το τι σημαίνει να έχεις επι δεκαετίες υψηλές δαπάνες στη άμυνα».
Το δεύτερο πλεονέκτημα, κατά τον κ. Σκυλακάκη, είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα σημείο «ενεργειακής εισόδου» στην ΝΑ Ευρώπη. Ανέφερε δε ως τέτοιες τις επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται (LNG αποθηκευτικοι χώροι, αγωγοί κ.λπ.) αλλά και νέες που τώρα σχεδιάζονται, όπως είναι η ηλεκτρική αλλά και μέσω αγωγού διασύνδεση της χώρας με την Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Επίσης εκθείασε τις προοπτικές της χώρας στον τομέα της των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ειδικά στο αιολικό δυναμικό.
Η νέα περίοδος που ανέτειλε, είπε ο αν. υπουργός, αποτελεί μια νέα περίοδο αυξημένων επιτοκίων. Η Ελλάδα ωστόσο, δεν έχει να φοβηθεί από αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει ένα υψηλό χρέος. Και αυτό συμβαίνει επειδή το χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί τα επόμενα 10 ή και περισσότερα χρόνια, φέρει σταθερά επιτόκια που αντιστοιχούν σε 2%-3% του ΑΠΕ. Αυτό που πρέπει να προσεχθεί, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, είναι το επενδυτικό κενό της χώρας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εξάλειψη του επενδυτικού κενού που σημείωνε όλα τα προηγούμενα χρόνια η χώρα της ελληνικής οικονομικής κρίσης», είπε ο αν. υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει «και τώρα, παρά την πανδημική κρίση, αυξήσαμε τόσο τις επενδύσεις, όσο και τις εξαγωγές. Αυξήσαμε τις επενδύσεις το 2020, σε σχέση με το 2019, και φέτος, όπου είχαμε ρεκόρ αύξηση του ΑΕΠ και νέο ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών ύψους 40 δισ. ευρώ». Η πορεία δε αυτή θα συνεχιστεί, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει, και θα συνεχίσει όσο κυβερνά να κάνει μεταρρυθμίσεις.