THEPOWERGAME
Δύσκολο δείχνει να είναι το σενάριο να ανακτηθούν τα έσοδα του 2019 στον ελληνικό τουρισμό, διαπιστώνουν οι ξενοδόχοι της Πιερίας, μιας περιοχής που βίωσε άμεσα το πρώτο φρένο στις κρατήσεις λόγω των σημερινών γεωπολιτικών γεγονότων.
«H Πιερία παραδοσιακά δέχεται τουρίστες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», λέει ο Ηρακλής Τσιτλακίδης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας στο powergame.gr, τονίζοντας πως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας από τη μια έχει παγώσει τις συγκεκριμένες αγορές και από την άλλη, προκαλεί μια γενικότερη επιβράδυνση και από τις υπόλοιπες χώρες.
«Το γεγονός ότι ακόμα παραμένει άγνωστη η διάρκεια των γεωπολιτικών εντάσεων δημιουργεί ανασφάλεια και στις υπόλοιπες χώρες. Κι έπειτα, μν ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία που απειλεί τον τουρισμό, αλλά και το αυξημένο κόστος στο ενεργειακό το οποίο δεν θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την υφήλιο. Και θα την επηρεάσει οριζόντια», εκτιμά.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει το χρονικό περιθώριο για μια θετική ανατροπή στη φετινή σεζόν ο πρόεδρος της ΕΞΕΠ διατηρεί τις επιφυλάξεις του, καθώς, όπως λέει θα είναι δύσκολο να ανακτηθούν τα επίπεδα του 2019.
«Δεν νομίζω πως αγγίζουμε τα νούμερα της τουριστικής δραστηριότητας του 2019. Και έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, μένει να δούμε αν θα φτάσουμε τα επίπεδα του 2021», λέει χαρακτηριστικά.
Συνεπώς, μόνη αισιοδοξία και για τη φετινή χρονιά φαίνεται πως θα είναι οι last minute κρατήσεις.
«Με δυο χρονιές πανδημικής κρίσης, θα λέγαμε πως είμαστε εθισμένοι, κατά μία έννοια, σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Έτσι, ίσως και να επουλωθούν κάποιες πληγές», αναφέρει σχετικά.
Για την εικόνα των κρατήσεων όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα για το φετινό καλοκαίρι αλλά και για την εορταστική περίοδο του Πάσχα ο κ. Τσιτλακίδης διατηρεί επιφυλάξεις.
«Υπήρχε ισχυρή θέληση των πολιτών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Το ποσοστό των κρατήσεων ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι διανύουμε την τρίτη χρονιά πανδημίας. Όμως, η αισιοδοξία πάγωσε από τα γεγονότα. Επομένως, ούτως ή άλλως, θα κινούμασταν πάλι με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αναφορικά με το Πάσχα, μέχρι τώρα, βλέπουμε ενδιαφέρον από την κατεξοχήν παραδοσιακά ελληνική αγορά».
Οι ξενοδόχοι της Ριβιέρας του Ολύμπου (Πιερία) ελπίζουν να υπάρξει σύντομα ανάκαμψη για να μπορέσουν να έχουν μια φυσιολογική τουριστική περίοδο, καθώς όπως λένε, οι τελευταίες εξελίξεις είναι ο,τι χειρότερο θα μπορούσε να τους συμβεί, την ώρα που περίμεναν να επανέλθουν από το χτύπημα της COVID-19.
«Είμαστε σε φάση αναμονής. Κανένας δεν μπορεί να κάνει σαφή προγραμματισμό για διακοπές και χωρίς να έχει λήξει οριστικά η πανδημία. H επίδραση του φαινομένου θα αποτυπωθεί τις επόμενες εβδομάδες, και τότε ίσως να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό», συμπληρώνει και υπενθυμίζει ότι οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται για τρίτη χρονιά υπό πίεση, αντιμέτωποι με το ενεργειακό, το κόστος μεταφοράς και τις πληθωριστικές πιέσεις που αντανακλούν και στο δανεισμό των επιχειρήσεων.
«Θα πρέπει όλα αυτά να συνεκτιμηθούν από τους αρμόδιους και να υπάρξουν διευκολύνσεις και παράταση των δανειακών υποχρεώσεων».
Ερωτηματικό η Πολωνία
Μερικές από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού που ενδέχεται να επηρεαστούν – τόσο από τις γεωπολιτικές αναταράξεις όσο και από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους – είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Άγνωστη είναι η εικόνα που επικρατεί για την πολωνική αγορά, και τις κρατήσεις του καλοκαιριού, καθώς τις τελευταίες ημέρες, η Πολωνία, δείχνει να προστίθεται στις προβλεπόμενες απώλειες της φετινής τουριστικής σεζόν, εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού.
Το 2021, οι Πολωνοί τουρίστες είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Πιερία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μαζί με τις παραδοσιακά επαναλαμβανόμενες αγορές της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων και της Ουκρανίας, από όπου είχαν καταγραφεί δυνατές ροές οδικώς.
Μεγάλο αριθμό Πολωνών είχε δεχθεί και η Κρήτη, με προγραμματισμένες πτήσεις από το ξεκίνημα της περσινής σεζόν, ιδίως μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας-Πολωνίας και της επέκτασης του προγράμματος πτήσεων της LOT, με τρία δρομολόγια από το Πόζναν, το Κατοβίτσε και το Γκντανσκ, προς το Ηράκλειο.
Τέλος, θυμίζουμε πως η TUI Πολωνίας, είχε ξεκινήσει τις πτήσεις προς Ζάκυνθο και Ρόδο, Κω και Κρήτη στα μέσα Μαΐου, έχοντας προβλέψει διπλασιασμό των επισκεπτών προς την Ελλάδα σε σχέση με το 2020.