THEPOWERGAME
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒB (high) προχώρησε ο οίκος DBRS το βράδι της Παρασκευής, ενώ αναθεώρησε σε σταθερή από θετική την προοπτική (trend) της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο οίκος αναφέρει:
«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη του οίκου ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 8,3% πέρυσι και είναι τώρα πολύ κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδά της. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση και η στρατηγική διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων το 2021 διατήρησε το ταμειακό απόθεμα πολύ υψηλό, σήμερα περίπου στα 41 δισ. ευρώ.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να περιορίσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα τη φετινή αύξηση του ΑΕΠ.
Η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο σηματοδότησε τη στήριξή της στα ελληνικά ομόλογα. Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) σε μονοψήφια επίπεδα, παρά την κάποια νέα επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού».
«Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψη του DBRS ότι οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να είναι σημαντικά ενισχυμένες από τη διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Ο DBRS θεωρεί ότι παραμένουν αρκετές πιστωτικές αβεβαιότητες – οι μακροοικονομικές συνέπειες της κατάστασης στην Ουκρανία, η ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα και η έκταση στην οποία η ΕΚΤ θα προσφέρει στήριξη στα ελληνικά ομόλογα σε μία κατάσταση διαταραχής της αγοράς».
H DBRS είχε αναβαθμίσει, τον περασμένο Σεπτέμβριο, την προοπτική της ελληνικής οικονομίας από σταθερή σε θετική (ΒΒ+), εξαιτίας της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας και της επιτάχυνσης στην εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια.
Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s έχει κατατάξει τη χώρα μας στην κατηγορία με Ba3 και σταθερές προοπτικές, ήτοι τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική (investment grade) κρατώντας πιο συντηρητική στάση σε σχέση με τους άλλους οίκους.
Όσον αφορά στους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, η χώρα βρίσκεται δύο «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα σύμφωνα με την Standard & Poor’s (S&P) και Fitch. Η S&P είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει την οικονομία στις 22 Απριλίου.
Σταϊκούρας: Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη
«Η ελληνική οικονομία, εν μέσω διαδοχικών και παραλλήλων εξωγενών κρίσεων, κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα, με θετικές επιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και τη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:
«Σήμερα, ο οίκος αξιολόγησης “DBRS Morningstar” προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα.
Έτσι, η χώρα φθάνει ένα μόλις “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Σημειώνεται ότι είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης, και πρώτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θέτει τη χώρα και την οικονομία της σε αυτό το επίπεδο.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, αναγνώριση της προόδου και των προοπτικών της οικονομίας.
Η αναβάθμιση στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται αταλάντευτα προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμη και υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας έναν καθαρό και ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023.
Και κάνει ένα βήμα προς την κατάκτηση ενός πολύ σημαντικού στόχου για το μέλλον της.
Εμείς συνεχίζουμε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την οικονομία περισσότερο παραγωγική, δυναμική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη και την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή».